Здравейте,
Имам следния казус, за който бих искал да ме посъветвате. За 2011г. имам двама работодатели. За първият съм работил през месеците януари и половината на февруари. Казаха ни, че фирмата фалира и всички служители напуснаха през февруари. В края на 2011 новият работодател ми поиска бележка за доходите от предишния. Такава аз не можах да представя поради липса на предишна фирма и колегите ми казаха, че трябва да подам данъчна декларация през 2012. Имам най-добри намерения да подам такава, но нямам документ и не мога да намеря такъв, с който да удостоверя доходите за периода, в който съм работил за фалиралата фирма. В НОИ ми
казаха, че не могат да издадат подобен документ, който да послужи за НАП. Какво трябва да направя в този случай?
Предварително благодаря.
- Дата и час: 22 Ное 2024, 10:06 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Данъчна декларация и невъзможност за идаване на служебна бел
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
15 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Данъчна декларация и невъзможност за идаване на служебна
Доходите, които всеки/включително и вие/ получава се удостоверяват с подаването на Данъчна декларация, поради което не е необходимо да имате и представяте други документи.
- neutralen
- Активен потребител
Но за тези месец и половина аз знам само "осигурителния доход" и каква заплата би трябвало да получа. Как бих могъл да ги "разнеса по редове" в декларацията?! Съжалявам сигурно задавам тъпи въпроси, но декларация съм попълвал само веднъж и тогава беше по-ясно.
- rovas
- Нов потребител
Въпросите, които задавате не са тъпи, но във Форума няма как да получите конкретен отговор. Следва да се консултирате на място с някой счетоводител, който ще ви помогне да попълните Данъчна декларация, ако това е необходимо, или пък ще ви даде най-правилния съвет според конкретните обстоятелства, които изложите пред него.
- neutralen
- Активен потребител
rovas написа:Здравейте,
Имам следния казус, за който бих искал да ме посъветвате. За 2011г. имам двама работодатели. За първият съм работил през месеците януари и половината на февруари. Казаха ни, че фирмата фалира и всички служители напуснаха през февруари. В края на 2011 новият работодател ми поиска бележка за доходите от предишния. Такава аз не можах да представя поради липса на предишна фирма и колегите ми казаха, че трябва да подам данъчна декларация през 2012. Имам най-добри намерения да подам такава, но нямам документ и не мога да намеря такъв, с който да удостоверя доходите за периода, в който съм работил за фалиралата фирма. В НОИ ми
казаха, че не могат да издадат подобен документ, който да послужи за НАП. Какво трябва да направя в този случай?
Предварително благодаря.
Подаваш некоректна декларация ( под некоректна разбирай с правилно посочен доход, но без служебна бележка по образец за платени суми, начислен и удържан данък и прочее). След време ще бъдеш поканен да посетиш НАП, където с думи прости в свободен разказ, може и писмено, ще обясниш, че и при положена грижа си в обективна невъзможност да представиш доказателства по чл. 45, ал.4( ли беше?) от ЗДДФЛ.
Работодателят носи им. санкция, за това че в срок до 31.01. на следваща година не ти е издал сметка за изплатени суми и служебна бележка.
И, никой не "фалира" така бързо, както го говорите.
neutralen написа:Доходите, които всеки/включително и вие/ получава се удостоверяват с подаването на Данъчна декларация, поради което не е необходимо да имате и представяте други документи.
Това като да не е вярно.
- Гост.
- Старши потребител
poli_g, не можах да разбера, кое от написаното от мен, според вас, не е вярно - в първия си постинг rovas не уточнява в какви правоотношения се намира с първия работодател , а във втория уточнява, че НЕ Е ПОЛУЧАВАЛ ДОХОДИ от него, поради което го посъветвах да се консултира със счетоводител, който да му помогне при подаване на Данъчна декларация, АКО ТОВА Е НЕОБХОДИМО. Защо вие считате че rovas следва да подаде Дан.декларация след като няма доходи от първия работодател.
- neutralen
- Активен потребител
Защото, според мен ,
Теб те апострофирах заради твърдяната липса на необходимост от представяне на съответни документи за изготвяне на дан. декларация.
означава, че е получавал доход от първия работодател, но не знае онзи какво точно е декларирал.Но за тези месец и половина аз знам само "осигурителния доход" и каква заплата би трябвало да получа.
Теб те апострофирах заради твърдяната липса на необходимост от представяне на съответни документи за изготвяне на дан. декларация.
- Гост.
- Старши потребител
Да не уточних... От първият работодател не съм получил последните си 4 заплати, но имам се твърди, че към държавата вноските са направени (в което не съм 100% сигурен). Това, което успях да проверя, е че нямам прекъсване в здравното осигуряване.
- rovas
- Нов потребител
poli_g, на въпроса ми - защо считате, че следва да се подаде Дан.декларация, след като не е получил доходи от първия работодател, дължите отговор на rovas, а не на мен.
- neutralen
- Активен потребител
Здравейте ! Искам , да попитам следното.Поради неизплатени стари три работни заплати.. и при неизплатен неползван, годишен отпуск ,който също не е изплатен от работодателя, основание ли е , той, да не ми издава Декларация за доход. При това положение сега не мога да подам документи за детски !Благодаря Предварително !!! ПС: при поискване на декларацията от отсрещната страна поискаха да се подпиша ,че ми е изплатен платения отпуск и тогава щяло да ми се издаде, такъв документ!
- gabi79
- Нов потребител
Действията на работодателя са противозаконни, но в тази криза намирането на работа е много трудно, за това търсете начин за въздействие чрез трети лица без да влизате в конфликт с работодателя, примерно обърнете се към проф.съюз, инспекция по труда, медиатор, адвокат НАП, НОИ, полиция, прокуратура - има начини, само помислете и действайте.
- neutralen
- Активен потребител
neutralen написа:poli_g, на въпроса ми - защо считате, че следва да се подаде Дан.декларация, след като не е получил доходи от първия работодател, дължите отговор на rovas, а не на мен.
Грешите, дълбоко, neutralen. По една проста причина- не страдам от форумна псевдо свръхзадлъжнялост.
- Гост.
- Старши потребител
gabi79 защо решихте, че трябва да си зададете въпроса в тази тема?
- rovas
- Нов потребител
rovas написа:Да не уточних... От първият работодател не съм получил последните си 4 заплати, но имам се твърди, че към държавата вноските са направени (в което не съм 100% сигурен). Това, което успях да проверя, е че нямам прекъсване в здравното осигуряване.
И що излишни страсти се разгоряха с това неуточнение.
Дори и да не беше фалирал първият работодател и да беше най-доброжелателно настроен, той нямаше как да ви даде служебна бележка, удостоверяващ размера на изплатен доход, след като няма изплатен доход.
Вече е късно да се дава какъвто и да е конкретен съвет по въпроса.
Но е добре да се напомня, че казусите трябва да се поставят коректно като се посочат изчерпателно всички данни, които имат значение за решаването му
-
atevasile - Потребител
Когато човек не е наясно с материята и не знае достатъчно добре кое е важно и кое не, можеше просто някой да каже "абе ей дай повече инфо за това и това за да можем да ти помогнем". А то веднага лични спорове и на кой му е по-голям. Както и да е, нормална обстановка в БГ форум.
Колкото за фалиралия работодател, за 2010 година имам два месеца без заплата, но имам съответния документ.
Колкото за фалиралия работодател, за 2010 година имам два месеца без заплата, но имам съответния документ.
- rovas
- Нов потребител
15 мнения
• Страница 1 от 1
|
|