начало

Обявиха конкурси за повишаване в гражданските и наказателните отделения на окръжните съдилища Обявиха конкурси за повишаване в гражданските и наказателните отделения на окръжните съдилища

Закупуване на общински терен

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Закупуване на общински терен

Мнениеот valio4kata » 05 Юли 2012, 23:36

Наемател съм на общински имот(Частна общинска собственост)от 1993г.магазин 40кв.м и построени от мен два склада съответно 29кв.м и 32кв.м.Обекта е изграден съгласно одобрен арх.проект и разрешение за строеж от 1993г.,удостоверение за въвеждане в експоатация на строеж от 2006г.,удостоверение от"Софийски кадастър"от 2004г.2009г.закупихме магазина(40кв.м)от Столична общинска агенция за приватизация-след конкурс.Подадохме молба в район "Надежда"за закупуване на общински терен от 29кв.м (под склада)на основание чл.46(1)от Наредбата реда за придобиване,управление и разпореждане с общинска собственост.Молбата беше отхвърлена с мотив,че постройката попада в УПИ отредено за озеленяване.Въпросът ми е нали и магазина е в същото УПИ(закупен от СОАП) и общината е издала съответните разрешителни за постройката?
valio4kata
Младши потребител

Re: Закупуване на общински терен

Мнениеот julyanvonemona » 06 Юли 2012, 04:24

Никъде в цитираната от Вас наредба не е вписано задължение за СО да продаде недвижимост само въз основа на Ваше искане. Собствеността както и наредбата са си на СО, и винаги имат законното прво да Ви откажат.
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот emilgrigorov » 06 Юли 2012, 08:53

Опитайте да закупите правото на строеж. Не земята.
Необходимо е да се докаже и доколко другите 2 постройки (като СМР и материали) са Ваши. :arrow: адвокат, вещи лица.
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 06 Юли 2012, 14:52

emilgrigorov написа:Опитайте да закупите правото на строеж. Не земята.
Необходимо е да се докаже и доколко другите 2 постройки (като СМР и материали) са Ваши. :arrow: адвокат, вещи лица.

И това може да бъде отказано независимо че се иска закупуването само на вещно право. Примерно аз съм общината и знам, че и ножу и лебо е у мен!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот iliankka » 08 Юли 2012, 09:52

Имам сходен проблем и искам да попитам.Може ли да се да се дава под наем такава постройка като терена е общински и за него се плаща наем на общината?Терена е даден някога по чл.120.В арх.проект постройката е склад а искаме да го даваме като търговски обект?Благодаря Ви!
iliankka
Младши потребител

Мнениеот emilgrigorov » 08 Юли 2012, 10:19

iliankka написа:Имам сходен проблем и искам да попитам.Може ли да се да се дава под наем такава постройка като терена е общински и за него се плаща наем на общината?Терена е даден някога по чл.120.В арх.проект постройката е склад а искаме да го даваме като търговски обект?Благодаря Ви!

Може да е наем, може да е "съвместна дейност" или някаква друга еквилибристика, но си прочетете договорите за наем с общината. Да не би там да има някакво ограничение. И адвокат да погледне също така :lol:
То не сте ли правили нещо за придобиване на постоянен градоустройствен статут?
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 08 Юли 2012, 15:52

То не сте ли правили нещо за придобиване на постоянен градоустройствен статут?

Няма законен начин наемател да придобие постоянен градоустройствен статут.
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот emilgrigorov » 08 Юли 2012, 17:25

julyanvonemona написа:...Няма законен начин наемател да придобие постоянен градоустройствен статут.

Естествено , че няма ... освен в гробищата, или в качеството си на паметник, или наименование на населено място, или част от него, може би.
За обекта става дума, и незная защо си толкова сигурен. Или отново - по инерция :lol:
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 08 Юли 2012, 20:37

emilgrigorov написа:
julyanvonemona написа:...Няма законен начин наемател да придобие постоянен градоустройствен статут.

Естествено , че няма ... освен в гробищата, или в качеството си на паметник, или наименование на населено място, или част от него, може би.
За обекта става дума, и незная защо си толкова сигурен. Или отново - по инерция :lol:

Защото режима по устройство на територията е относим единствено към собствениците на земята а в последно време и към собствениците на ограничени вещни права.Наемателя не е нито едното нито другото. А ако Вие уважаеми emilgrigorov считате че това е
по инерция
Така да бъде!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот iliankka » 11 Юли 2012, 08:14

Може ли координати на адвокат,който да ми разгледа документите?Благодаря Ви!
iliankka
Младши потребител

Мнениеот julyanvonemona » 11 Юли 2012, 10:01

А ако Вие уважаеми emilgrigorov считате че това е "инерция"

- Приемам!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Назад към Строителство и регулация