начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

Принудително лечение

Виртуална приемна - кажете това, което мислите, за това, което искате!
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Принудително лечение

Мнениеот Валя » 25 Мар 2004, 23:54

Здравейте !
Женена съм за немски гражданит ,52 г., аз съм на 40 г.От 2 г. живеем във Варна.
Съпругът ми има разрешение за постоянно пребиваване в България ,
българска лична карта и е здравно осигурен.От дълги години има страхова невроза, зависимост от медикаменти и алкохолна зависимост, която в момента е обострена. В последните 2 седмици е непрекъснато алкохолизиран и агресивен, заплашва да ме убива и да застреля роднините си. Ходи да търси да купува пистолет. Много съм обезспокоена.
Въпросът ми е:

Каква е законовата уредба за принудително лечение, при положение ,че става опасен за себе си и околните ?
Къде в България има болнични заведения за стабилизиране на пдобни състояния.? Има ли частни клиники за борба с алкохолизма ?

Предварително благодаря,
Валя
Валя

Re: Принудително лечение

Мнениеот alexander_tonev » 26 Мар 2004, 09:20

Предвиден е законов ред за настаняване на принудително лечение /чл. 59 и сл. от Закона за народното здраве/. Настаняването на принудително лечение се извършва с решение на районния съд по предложение на районния прокурор. Ето защо, трябва първо да се обърнете към прокурора - да напишете до него сигнал/предложение. Прокурорът трябва да разпореди проверка и да назначи съдебно-психиатрична експертиза. Ако лицето откаже да се подложи на експертизата, прокурорът разпорежда принудителното й извършване. Законът е предвидил възможност за лицето, чието настаняване на принудително лечение се иска, да се защити. Затова съдът му изпраща препис от предложението на прокурора и в 7-дневен срок лицето може да направи писмени възражения. В двуседмичен срок от постъпване на предложението съдът трябва да гледа делото, като е задължително участието на прокурора и лицето, чието настаняване за лечение се иска /ако то не се яви, се довежда принудително/. Решението на районния съд може да се обжалва пред окръжния съд. При влязло в сила решение лицето се настанява за принудително лечение, при необходимост със съдействие от органите на МВР. Принудителното лечение може да бъде продължено, ако лицето не е излекувано, по същата процедура - предложение на прокурора, експертиза и решение на съда.
Предполагам Ви прави впечатление, че е предвидена задължителна съдебна процедура. Това е така, защото настаняването за принудително лечение е принудителна административна мярка в обществен интерес, но сериозно засяга личността. Затова имайте предвид възможните трудности в личен план - съпругът Ви ще научи, че се иска настаняването му за лечение /съдът му изпраща препис от предложението на прокурора, прокурорът ще разпореди да се освидетелства от съдебни психиатри, ще се яви на делото/, освен това е необходимо известно време, за да се развие производството, макар сроковете в закона да са кратки.
При отправяне на заплахи към Вас не се колебайте да се обърнете към органите на МВР и прокуратурата. Заплахата с убийство или телесна повреда, ако поражда основателен страх за осъществяването им, е престъпление и се наказва.
Може би някой колега с повече опит в административното и наказателно-процесуалното право може да Ви даде допълнителна информация и съвет.
alexander_tonev

Мнениеот ogi » 26 Мар 2004, 11:43

Predi godini se poddurjashe klinikata w Sofiiskiya kwartal Suhodol. Sega, dokolkoto znam tam weche nyama nishto. Razgledayte informaciyata po-dolu. Pomislete wurhu towa, koeto wi kaza kolegata - prinuditelnite administratiwni merki mogat da go naprawyat po-agresiwen kum was. Opitayte otnachalo s dobro...

"Кортекс"
Адрес: гр.София бул. "Хр. Силянов" 77, ДКЦ-8, ет. 3 к-т 303
Записване на тел. 02/936-09-23 (9-19 ч.), 02/936-46-99 (вечер)
e-mail: kortex2000bg@yahoo.de
Страница: http://www.kortex-bg.com
Диагностика и лечение на: главоболие, мигрена, неврози; епилепсия и гърчове; мозъчни травми и тумори; инсулти и слединсултни състояния; мозъчно-съдова болест; радикулит, дископатия; слабост и болки в крайниците; тремор и паркинсонизъм; безсъние и депресия; страхови и невротични състояния; алкохолизъм, наркомании и др.
Прецизни компютърни изследвания: ЕЕГ и цветна мозъчна картография на ЕЕГ; ЕМГ (електромиография и електроневрография); Зрителни евокирани потенциали; Доплерова сонография, Аудиометрия и др.
ogi
Младши потребител

Мнениеот Валя » 26 Мар 2004, 14:43

Сърдечно благодаря за съветите !
В Закона за народното здраве междувременно прочетох, че:
Чл. 36. (5) (Изм. - ДВ, бр. 15 от 1991 г., бр. 12 от 1997 г., бр. 62 от 1999 г.)
/ Когато състоянието на психично болния налага вземането на незабавни мерки, главният лекар може да нареди той да бъде настанен временно на лечение в държавното или общинското лечебно заведение, като уведомява веднага за това районния прокурор, който сезира съда за вземане на решение по предходната алинея./

Съпругът ми получава голямо количество медикаменти с Протокол от
Психиатричен диспансер, подписан от Главния лекар.
Дали съгласно горния Член 36 мога да се обърна към него ? Мисля, че именно той би могъл да реши дали се налагат незабавни мерки ?
Поздрави, Валя
Валя

Мнениеот alexander_tonev » 26 Мар 2004, 18:47

Действително съгласно цитираната от Вас разпоредба от ЗНЗ главният лекар може да нареди лице, неотложно нуждаещо се от лечение, да бъде настанено временно на лечение в държавното или общинското лечебно заведение. Става въпрос за временна мярка, поради което трябва да се произнесе съдът. Но действително този подход може би е по-уместен, доколкото лицето първо се настанява на лечение, а след това съдът се произнася. Лекарят трябва да сезира районният прокурор, който от своя страна внася въпроса в съда.
alexander_tonev

Мнениеот alexander_tonev » 27 Мар 2004, 00:23

Само за пълнота бих искал да добавя, че Правилникът за прилагане на Закона за народното здраве /ППЗНЗ/ също предвижда, че главният лекар, когато се налага вземането на незабавни мерки, може временно да настани психично болното лице за принудително лечение. В такъв случай, ръководителят на лечебното заведение, където е настанено болното лице, трябва в срок от 24 часа да уведоми районния прокурор, който може да направи предложение пред съда за настаняване за принудително лечение /вече като "постоянна" мярка/ или да откаже да направи предложение, в който случай настаненият на лечение се освобождава незабавно /чл. 70 ППЗНЗ/. При всички случаи е необходимо решение на районния съд, а настаняването от главния лекар има временен характер и би следвало да се прилага само в крайно наложителни случаи, каквато е идеята на закона.
При постановяване на решение за задължително лечение съдът определя неговата форма - амбулаторно, полустационарно или стационарно, и вида на лечебното заведение, в което то се провежда. На всеки 6 месеца съдът служебно се произнася за продължаването или прекратяването на лечението.
Друго нещо, на което бих искал да Ви обърна внимание е, че ЗНЗ и ППЗНЗ предвиждат принудително лечение /което всъщност се нарича "задължително лечение"/ при инфекциозни и психиатрични заболявания. Зависимостта от алкохола, доколкото ми е известно, е предимно физиологичен проблем, макар да води често пъти до психиатрични отклонения - временни или постоянни /напр. посочените в чл. 36, ал. 1 от ЗНЗ "интоксикационни психози"/. Затова описаната процедура по ЗНЗ би имала отношение към психичните разстройства на съпруга Ви, но не и към алкохолната му зависимост. Може би е добра идея да се консултирате и с опитен психиатър или друг медицински работник.
Дано да съм Ви бил от полза
alexander_tonev

Мнениеот Валя » 28 Мар 2004, 18:54

G-n Tonev,
Oste vednash - sardechno blagodarja sa ischerpatelnoto objasnenie !
Ste dejstvam i Gospod da mi e na pomost !
Posdravi
Валя

Мнениеот alexander_tonev » 28 Мар 2004, 19:20

Пожелавам Ви наистина Господ да Ви закрия и Ви поздравявам за смелостта! И от все сърце се надявам състоянието на съпруга Ви да се подобри и нормализира!
Кураж и късмет!!!
alexander_tonev

Мнениеот alexander_tonev » 28 Мар 2004, 19:53

Ако решите да задвижите процедурата за настаняване на задължително лечение и срещнете някакви трудности, моля не се колебайте да пишете в този форум, ще се постарая да Ви помогна, а ако сам съм некомпетентен - мисля, че ще намеря към кого да се обърна за информация и съвет.
Отново Ви пожелавам успех, късмет и кураж!!!
alexander_tonev

Мнениеот Валя » 28 Мар 2004, 22:17

Utre ste govorja s Doktora i ste dokladvam .
Vsichko hubavo i proletno nastroenie !
Валя

Мнениеот Валя » 31 Мар 2004, 21:24

Г-н Тонев, докладвам: докторите направиха всичко възможно за доброволно приемане за лечение, без успех, въпреки,че предложиха единична стая и немско говорящи лекари и сестра.Условията в тази клиника са наистина меко казано отвратителни.Аз междувременно написах сигнал/предложение до Прокурора, което ще подам утре.Днес обаче съпруга ми се развилня из блока, започна да безспокои съседите .Тогава аз се обадих на Полицията и на Бърза помощ, дойдоха един доктор и 4 полицая и го убеждаваха да тръгне "за изследване", само че той им каза да не го докосват, защото е немски гражданин и никакво престъпление не е извършил като е чукал по вратата на съседите щом вдигат шум.Тогава всички си подвиха опашките и си отидоха.Та утре подавам сигнала, като междувременно ще се опитам да го убедя да отиде на лечение в Германия, там поне е както трябва , 6 седмици, а не 5 дни, както предложиха тук, а и той си има там болнична застраховка и е до известна степен склонен.Та такива ми ти работи...Да не те среща мечка стана мойта.
На Вас всечко хубаво!
P.S.Двама души ми писаха на E-Maila- как става тази работа, нали уж е форум и не се изписва - как става този номер ?
Валя

Мнениеот alexander_tonev » 01 Апр 2004, 12:26

Напълно Ви разбирам, наистина съжалявам за Вашето положение. За условията в лечебните заведения ми е известно или поне се досещам за какво става въпрос. Мисля обаче, че ако се задейства прокурорът, лечението няма да се размине с 5 дни, защото по закон трябва да е поне 6 месеца - все пак психичните разстройства не се лекуват за 5 дни! Съдат ще следи за протичането на лечение чрез прокурора, който пък кореспондира с главния лекар.
Ако имате възможност да пратите мъжа си в Германия - наистина би било по-добре. А това, че е немски гражданин, не пречи на нашите власти да предприемат принудителни мерки спрямо него - тези мерки са в обществен интерес и се прилагат спрямо всички лица на наша територия /това е принцип при административните разпоредби и мерки/. Ангажирал съм един прокурор да ми даде по-подробна информация за практиката по принудителното лечение.
Кураж!!! Вярвам, че всичко ще се оправи, но искам също така да Ви кажа, че според мен сте една много силна и смела жена, за което Ви поздравявам.
Оставам на Ваше разположение!
P.S. не знам как са Ви намерили на имейл, но моят е alexander_tonev@yahoo.com
alexander_tonev

Назад към Общи дискусии