- Дата и час: 29 Ное 2024, 08:34 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Бутане на носеща стена и отвор за по голям прозорец
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
16 мнения
• Страница 1 от 1
Бутане на носеща стена и отвор за по голям прозорец
Здравейте! Имам следното запитване:
Живея в шестетажен панелен блок на третия етаж. Наскоро беше купен апартамента над нас, на четвъртия етаж. От няколко месеца се прави ремонт, като големият проблем е че е направен отвор с размери приблизително 2 метра височина на 1 метър ширина във стена, която е носеща ( стената е дебела 20 см, а арматурите вътре са с диаметър около 5 см). Другото, което притеснява мен и съседите ми е, че има промяна и във фасадата на блока, т.е. отворът за прозорец е разширен с около 70 см. Към кого трябва де се обърнем и какво трябва да предприемем живущите в блока? Благодаря за отделеното внимание!
Живея в шестетажен панелен блок на третия етаж. Наскоро беше купен апартамента над нас, на четвъртия етаж. От няколко месеца се прави ремонт, като големият проблем е че е направен отвор с размери приблизително 2 метра височина на 1 метър ширина във стена, която е носеща ( стената е дебела 20 см, а арматурите вътре са с диаметър около 5 см). Другото, което притеснява мен и съседите ми е, че има промяна и във фасадата на блока, т.е. отворът за прозорец е разширен с около 70 см. Към кого трябва де се обърнем и какво трябва да предприемем живущите в блока? Благодаря за отделеното внимание!
- macherie
- Нов потребител
Re: Бутане на носеща стена и отвор за по голям прозорец
По номенклатурата на панелното строителство могат да се произнесат компетентно много много малко експерти.
Пробвайте за частна експертиза в НИСИ:
http://nisi.bg/
Ако бъде отказан достъп, постарайте се да си осигурите такъв със Заповед на кмета.
Добре е да си осигурите адвокат, който да осмисли събирането на доказателства и въобще действията Ви.
P.S. Давам Ви такава насока, тъй като проблемът с отвора в носещата стена трябва да се разреши радикално, до пълното му отстраняване. Не само да наклепате съседа и да чакате на готово. Поправките едва ли биха могли да бъдат извършени от Вашия съсед. По-скоро , в съответствие с предписанията на експертизата, да се извърши компетентно по възлагане от ЕС и съседът да си плати.
Пробвайте за частна експертиза в НИСИ:
http://nisi.bg/
Ако бъде отказан достъп, постарайте се да си осигурите такъв със Заповед на кмета.
Добре е да си осигурите адвокат, който да осмисли събирането на доказателства и въобще действията Ви.
P.S. Давам Ви такава насока, тъй като проблемът с отвора в носещата стена трябва да се разреши радикално, до пълното му отстраняване. Не само да наклепате съседа и да чакате на готово. Поправките едва ли биха могли да бъдат извършени от Вашия съсед. По-скоро , в съответствие с предписанията на експертизата, да се извърши компетентно по възлагане от ЕС и съседът да си плати.
Последна промяна emilgrigorov на 31 Авг 2012, 10:58, променена общо 1 път
Carthago delenda est.
- emilgrigorov
- Активен потребител
Подайте жалба срещу съседа в РДНСК, като опишете подробно действията, които той извършва в апартамента, намиращ се в режим на етажна собственост. Приложете копие от документ, с който вие се легитимирате като етажен собственик в този блок.
От там нататък органите си знаят работата.
-
Melly - Старши потребител
Melly написа:Подайте жалба срещу съседа в РДНСК, като опишете подробно действията, които той извършва в апартамента, намиращ се в режим на етажна собственост. Приложете копие от документ, с който вие се легитимирате като етажен собственик в този блок.
Мели, взех предвид какво си знаят органите по-нататък. Тъй като е възможно да има сериозен конструктивен проблем, посочих насоки за отстраняването му.
Дали ДНСК или общината, нека си прецени адвокатът.
Carthago delenda est.
- emilgrigorov
- Активен потребител
Хайде и аз да допълня.
Григоров, всяка незаконосъобразна дейност трябва да бъде локализирана още в началото й.
Твоите насоки са за в последващия етап.
Григоров, всяка незаконосъобразна дейност трябва да бъде локализирана още в началото й.
-
Melly написа:Хайде и аз да допълня.
Да, права си. Те, предполагам, вече са пуснали жалби и до светия синод, включително (съдейки по дадените размери на отвора, предполагам, че даже вече има съставен констативен акт). Поради това прескочих на следващите стъпки.
Carthago delenda est.
- emilgrigorov
- Активен потребител
emilgrigorov написа:Melly написа:Хайде и аз да допълня.
Да, права си. Те, предполагам, вече са пуснали жалби и до светия синод, включително (съдейки по дадените размери на отвора, предполагам, че даже вече има съставен констативен акт). Поради това прескочих на следващите стъпки.
Съмнявам се да са инициирали действия към когото и да е било. В противен случай, питащият/а би изложил/а подобни факти още с поставянето на въпроса си тук.
-
Melly написа:emilgrigorov написа:Melly написа:Хайде и аз да допълня.
Съмнявам се да са инициирали действия към когото и да е било. В противен случай, питащият/а би изложил/а подобни факти още с поставянето на въпроса си тук.
Размерите и описанията на отворите ми приличат на попреписани от констативен акт. Те никога не си казват всичко, шЪ знайш
Carthago delenda est.
- emilgrigorov
- Активен потребител
Много Ви благодаря за бързите отговори. Ние все още не сме подали жалба срещу съседа, а и отскоро знаем за отвора в стената. Забелязахме напукване на мазилката на няколко стени и на таваните вкъщи и това ни накара да отидем на място в апартамента на съседа и така установихме направения отвор. Между другото бяха махнати и няколко по-тънки стени - тези на банята и на мокрото помещение ( с цел разширяването им).
- macherie
- Нов потребител
emilgrigorov написа: Размерите и описанията на отворите ми приличат на попреписани от констативен акт. Те никога не си казват всичко, шЪ знайш
Когато давам мнение, изхождам от изложените в казуса обстоятелствата във връзка с поставения въпрос. Не, че ми липсва въображение...., но не виждам смисъл да се хАбя излишно.
Последна промяна Melly на 31 Авг 2012, 11:22, променена общо 1 път
-
Melly написа:...Не, че ми липсва въображение...
+1
Знаем, знаем
Carthago delenda est.
- emilgrigorov
- Активен потребител
Ние все още не сме подали жалба срещу съседа, а и отскоро знаем за отвора в стената.
Като че ли, се оказах права.
-
Забелязахме напукване на мазилката на няколко стени и на таваните вкъщи и това ни накара да отидем на място в апартамента на съседа и така установихме направения отвор.
Изчакайте още малко! После ще продължите чакането пред вратите на Св. Петър
Аз определям какво е моя работа!
-
julyanvonemona - Старши потребител
macherie написа:Много Ви благодаря за бързите отговори. Ние все още не сме подали жалба срещу съседа, а и отскоро знаем за отвора в стената. Забелязахме напукване на мазилката на няколко стени и на таваните вкъщи и това ни накара да отидем на място в апартамента на съседа и така установихме направения отвор. Между другото бяха махнати и няколко по-тънки стени - тези на банята и на мокрото помещение ( с цел разширяването им).
Е никога няма да им дойде акъл в главите.
Текстовете в червено, както и разширението във фасадния панел, са в много строг разрешителен режим. В момента - абсолютно незаконно. Пускайте жалбите, но си мислете и за отстраняването на проблема. Съседът едва ли има умствена възможност да поправи стореното.
По-целесъобразно ми се струва да си намерите адвокат, като целта да бъде, каквато писах в първия си пост. Малко конструктори са наясно с панелното строителство.
Технически нещата се оправят с:
Експертиза проект съгласие на етажната собственост разрешение за строеж строител трета категория и надзор въвеждане в експлоатация (приемателна комисия от ДНСК).
Carthago delenda est.
- emilgrigorov
- Активен потребител
Преди малко се обадих в общината. От там ми казаха, че трябва да се напише жалба, която след това да се входира там. Казаха да се опише всичко, което знаем, както и да се даде телефон за контакти на съседа. Още довечера смятам да започна с писането на жалбата и дано наистина да може да се възстановят всички безумици на съседа.
- macherie
- Нов потребител
Това по-горе излиза от порядъка на десетина хиляди лева. Ако, недай си боже, не се наложи да се прави обследване на цялата секция ... тогава апартаментът няма да му стигне.
Отнема половин - една година, като през повечето време ще му бъдат спрени тока и водата, и ще има жълти лепенки на вратата.
С помощта на качествен адвокат може да се попазарите, но при всички положения да се работи с компетентни инженери и строители.
Отнема половин - една година, като през повечето време ще му бъдат спрени тока и водата, и ще има жълти лепенки на вратата.
С помощта на качествен адвокат може да се попазарите, но при всички положения да се работи с компетентни инженери и строители.
Carthago delenda est.
- emilgrigorov
- Активен потребител
16 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Строителство и регулация
|
|