- Дата и час: 22 Ное 2024, 16:23 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Въпрос за данък на кола
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
21 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
Въпрос за данък на кола
Здравейте!Далечната 2005 година закупих автомобил и не се сетих да го зачисля в общината/не получих писмо/.
2008ма година заболях и придобих ТЕЛК/87% инвалидност/Съгласно чл.58,ал.1,т.4 от ЗМДТ съм освободен от данък МПС.Въпросът ми е:ще дължа ли пари на общината преди времето в което придопих ТЕЛК-а?
Благодаря предварително!
2008ма година заболях и придобих ТЕЛК/87% инвалидност/Съгласно чл.58,ал.1,т.4 от ЗМДТ съм освободен от данък МПС.Въпросът ми е:ще дължа ли пари на общината преди времето в което придопих ТЕЛК-а?
Благодаря предварително!
- koliniosara
- Нов потребител
Re: Въпрос за данък на кола
доколкото съм чел-глобата отпада по-давност?
- koliniosara
- Нов потребител
Е тя глобата още не ви е наложена - каква давност търсите?
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
- TheOldMan
- Активен потребител
Става въпрос ако я регистрирам в общината
- koliniosara
- Нов потребител
koliniosara написа:Става въпрос ако я регистрирам в общината
След като я регистрирате и Ви наложат глоба, можете да се позовавате на погасено по давност вземане за определен период от време.
- nk7702n
- Старши потребител
koliniosara написа:Здравейте!Далечната 2005 година закупих автомобил и не се сетих да го зачисля в общината/не получих писмо/.
Благодаря предварително!
Осъществил сте състава на чл. 54, ал.1 от ЗМДТ- ще ви бъде наложена глоба по 127 в размер, определен от наказващия орган
Отделно, че неплащане на данъци и такси в срок не се явява адм. нарушение.
- Гост.
- Старши потребител
poli_g написа:doc03 написа:Глобата е за недеклариране в срок, а не за неплащане в срок.
Без значение ...
Защото си упорит, та да продължа:doc03 написа:...Срокът на регистрация тече от датата на договора за покупко-продажба и е два месеца.
Автомобилът е закупен през 2005г. - отдавна са изтекли 2 години и 2 месеца......
чл. 34 изобщо не играе, когато става дума за формални нарушения, на просто извършване.
Отиваш да четеш чл. 84 ЗАНН, особено наблегни на " изчисляване на срокове", после към чл. 80, ал.3 НК ( последното се чете осторожно в частта "а за престъпленията, които траят непрекъснато, както и за продължаваните престъпления - от прекратяването им" ( болда е само за улеснение).
После си отговаряш кога се прекратява това бездействие и воала....
иначе, да- няма значение...
Сега поглеждам темата. Поли правилно се е намесила. В случая, действително нарушението не е прекратено до момента на регистрацията на автомобила. Тоест, глоба се дължи от момента на регистрацията. От този момент следва да се изчислява и за какъв период има изтекла погасителна давност. Няма смисъл да цитирам отново вече цитираните разпоредби.
- nk7702n
- Старши потребител
doc03 написа:На нищо не може да се позове.
Дължи данък 5 години назад.
Акт може и да не съставят, зависи как се представи пред служителите. Понякога, рядко, съставят акт, но който знае го събаря.
Срокът на регистрация тече от датата на договора за покупко-продажба и е два месеца.
Автомобилът е закупен през 2005г. - отдавна са изтекли 2 години и 2 месеца.
ЗАНН
Чл. 34. (1) Не се образува административнонаказателно производство, а образуваното се прекратява, когато:
а) нарушителят е починал;
б) нарушителят е изпаднал в постоянно разстройство на съзнанието;
в) това е предвидено в закон или указ.
Не се образува административнонаказателно производство, ако не е съставен акт за установяване на нарушението в продължение на три месеца от откриване на нарушителя или ако е изтекла една година от извършване на нарушението, а за митнически, данъчни, банкови, екологични и валутни нарушения, както и по Закона за публичното предлагане на ценни книжа, Закона за пазарите на финансови инструменти, Закона за дружествата със специална инвестиционна цел, Закона срещу пазарните злоупотреби с финансови инструменти, Закона за дейността на колективните инвестиционни схеми и на други предприятия за колективно инвестиране, част втора, част втора "а" и част трета от Кодекса за социално осигуряване, Кодекса за застраховането и на нормативните актове по прилагането им и по Закона за регистър БУЛСТАТ - две години.
Тоест - щом са ти изтекли 2 години и 2 месеца - данък се дължи за давността назад, но акт 99% няма да има.
П.П. Когато е закупен автомобилът, купувачът семеен ли е бил ?
Понеже гледам, че си цитирал чл.34 от ЗАНН, стараейки се да подчертаеш, че правилно тълкуваш закона за разлика от мен, да те попитам от кой момент ще бъде открит нарушителят, че да видим откога започва да тече тримесечният срок за образуване на административнонаказателно производство? Едва ли ще е преди да декларира, че е собственик съгласно сключения договор в съответната данъчна служба, нали!? Независимо от това, че говорим за деяние, което не е прекратено в двумесечния срок, както ти твърдиш.Дори и да пренебрегнем този елемент от съжденията.
- nk7702n
- Старши потребител
poli_g написа:nk7702n написа:Понеже гледам, че си цитирал чл.34 от ЗАНН, стараейки се да подчертаеш, че правилно тълкуваш закона за разлика от мен, да те попитам от кой момент ще бъде открит нарушителят, че да видим откога започва да тече тримесечният срок за образуване на административнонаказателно производство? Едва ли ще е преди да декларира, че е собственик съгласно сключения договор в съответната данъчна служба, нали!? Независимо от това, че говорим за деяние, което не е прекратено в двумесечния срок, както ти твърдиш.Дори и да пренебрегнем този елемент от съжденията.
Всъщност, доктора е прав- човека данък няма да плаща ( невъзможно е да му ангажират адм. наказателна отговорност).
Горното няма нищо общо с наказанието по чл. 54 ЗМДТ.
В случая никой не говори за данък, а за глоба за недеклариране придобиването на колата, или поне аз твърдя това.
- nk7702n
- Старши потребител
koliniosara написа:Здравейте!Далечната 2005 година закупих автомобил и не се сетих да го зачисля в общината/не получих писмо/.
Благодаря предварително!
Сега вече ми стана смешно, след като погледнах, че в действителност постващият пита дали дължи плащане на данък за миналия период, не става дума за регистрацията на МПС. Малко шантав ден, какво да се прави, има и такива дни...
- nk7702n
- Старши потребител
Аз през цялото време си говоря за едно и също нещо - за санкцията за неизпълнение на задължението по чл. 54 от ЗМДТ, така че нямам нищо, което да поправям в мислите си. Недоразуменията се получават, когато един пише за едно нещо, а друг - за друго.
П.П. Вземането на държавата за глоба няма нищо общо с данъка.Нищо, че и двете имат публичноправен характер.
И аз съм изморена, беше объркан ден, така че лека нощ! Който има да поправя нещо, да го поправя.
П.П. Вземането на държавата за глоба няма нищо общо с данъка.Нищо, че и двете имат публичноправен характер.
И аз съм изморена, беше объркан ден, така че лека нощ! Който има да поправя нещо, да го поправя.
- nk7702n
- Старши потребител
Искаш да кажеш, че глобата като санкция по чл. 54 от ЗМДТ не е вземане на държавата, което може да се погаси по давност за определен период от време]? Точно това съм имала предвид по - горе в цитирания пост.
Май си казахме вече лека нощ, ама да се повторим, лека нощ!
Май си казахме вече лека нощ, ама да се повторим, лека нощ!
- nk7702n
- Старши потребител
В крайна сметка не сте изяснили въпроса. Човека дължи данък за 2007 г. и частично за 2008 г. до началната дата на загубената работоспособност. Акт не би следвало да му съставят - колкото и да не Ви се иска чл. 34 от ЗАНН ще свърши работа. Ако на човека не му предстои ГТП, да изчака с декларирането до 2013 г. тогава ще му отпадне задължението по давност и за 2007 г.
- thebeast
- Потребител
poli_g написа:thebeast написа:nk7702n написа:Искаш да кажеш, че глобата като санкция по чл. 54 от ЗМДТ не е вземане на държавата - глобата по 54 не е държавно вземане, а публично общинско- само за прецизност, но защото не намирам къде съм твърдяла, това което те смущава- би ли посочила?, което може да се погаси по давност за определен период от време]? - може, разбира се, ама първо трябва да има влязло в сила НП ( каквото няма), и отпосле да изтече определен срок от време от 3г.
За да се изясним окончателно, ще добавя само, че никъде не съм твърдяла, че не трябва да има влязло в сила НП, за да започне да тече давността, точно обратното. Вярно е също, че за да бъдем прецизни, глобата, доколкото отива в случая в общинския бюджет е публично общинско вземане. Оттук нататък се оттеглям от тая безсмислена игра кой е по - по най-.
- nk7702n
- Старши потребител
Ей това последното, кой бил "по-по-най" издава проява на слабост, Наде.
-
Melly - Старши потребител
Мели, изобщо не е слабост. Знаеш ли, преди време се чудех защо някои хора се отказват да пишат тук. / имам предвид умни колеги, чиито мнения уважавам /..!? Сега вече знам отговора. Мисля, че е прекалено изтощително и безсмислено сума - ти време да дъвчеш някакви "дреболии" , вместо да свършиш нещо много по - смислено. На теб не ти ли се е случвало да ти омръзне в един момент?
- nk7702n
- Старши потребител
Наде, май не си много наблюдателна...
-
Melly - Старши потребител
Melly написа::roll: Наде, май не си много наблюдателна...
Сигурно, оставям тая функция на теб, Мели, гледам, че ти играеш ролята на арбитър из темите :
- nk7702n
- Старши потребител
Благодаря предварително!
И все пак?
- koliniosara
- Нов потребител
koliniosara написа:Далечната 2005 година закупих автомобил и не се сетих да го зачисля в общината /не получих писмо/...
Съжалявам да Ви го кажа - Дори и да сте освободен от данък върху МПС, глоба ще ви бъде наложена на общо основание.
Недеклариране в общината на придобито МПС е нарушение от типа на продължаваните, така че не можете да се ползвате от давност.
/За неуредените въпроси в ЗАНН се прилагат правилата на НК и НПК/.
Т.е. от момента, в който Ви е изтекъл срока за подаване на декларацията по чл. 54 ЗМДТ, до момента на подаването й, Вие през целия този период осъществявате състава на нарушението.
Следователно Актът ще Ви бъде съвсем редовно съставен и ще породи необходимите правни последици, а именно издаване на НП, с което Ви се налага глоба.
П.П. Няма и да получите писмо. Но ако отидете в общината да декларирате МПС-то си, считайте се за глобен.
- etere_
- Младши потребител
21 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
|
|