Здравейте,
казусът е следният :
на 11.2012 ми изтича разрешението за строеж, не съм започнал строителство, какви са ми вариантите за удължаване на строителното разрешение?
Вариант 1.Да си удължа срока на сторителното разрешение по чл.153(3), но какво означава в едногодишен срок(в размките на 1 година след изтичането на съществуващото разрешение ли). По чл.153(4) пише ... 50% от предвидената такса по общия ред- Коя е тази такса "таксата за одобрение на проекта", "таксата за Разрешението за строеж" или и двете, защото първата такса си е сериозна сума спрямо тази за разрешението.
Вариант 2. Да взема линия за строеж и да започна строителство напролет. Тъй като няма да мога да го завърша, по финансови причини , за оставащите 2 години от 5 годишния срок от влизане в сила на сегашното строително. Тук ми възникват следните въпроси: Мога ли след като свършат 5-те години да презаверя строителното, след презаверка колко години ще имам за да завърша грубия строеж.
Вариант 3. Дайте идеи.
Благодаря
- Дата и час: 29 Ное 2024, 08:27 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Удължаване на изтичащо разрешение за строеж.
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
8 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Удължаване на изтичащо разрешение за строеж.
Вариант 2 е най добър за Вас!
Аз определям какво е моя работа!
-
julyanvonemona - Старши потребител
Вариант 2. Пък в оставащите 2 години - знае ли човек.
Коя категория е строежът?
И какви са таксите за Разрешение за строеж във Вашата община?
Коя категория е строежът?
И какви са таксите за Разрешение за строеж във Вашата община?
Carthago delenda est.
- emilgrigorov
- Активен потребител
Разбира се! В оставащите две години няма да се стои със скръстени ръце.
Аз определям какво е моя работа!
-
julyanvonemona - Старши потребител
категорията на строежа е 5-та
таксата за разрешение е 430 лева (от 2009 година) , а таксата за удобрение на проекта ми е 4300 затова въпроса ми беше коя от таксите се заплаща на 50%
Защо според вас е по добре вариант 2 , ако мина на този вариант мога ли след тези 2 години (5 от получаване на строителното)да си подновя строителното разрешение ако не успея да завърша строежа
таксата за разрешение е 430 лева (от 2009 година) , а таксата за удобрение на проекта ми е 4300 затова въпроса ми беше коя от таксите се заплаща на 50%
Защо според вас е по добре вариант 2 , ако мина на този вариант мога ли след тези 2 години (5 от получаване на строителното)да си подновя строителното разрешение ако не успея да завърша строежа
- deadman
- Нов потребител
deadman написа:1. категорията на строежа е 5-та
2. таксата за разрешение е 430 лева (от 2009 година) , а таксата за удобрение на проекта ми е 4300 затова въпроса ми беше коя от таксите се заплаща на 50%
3. Защо според вас е по добре вариант 2 , ако мина на този вариант мога ли след тези 2 години (5 от получаване на строителното)да си подновя строителното разрешение ако не успея да завърша строежа
1. Това е добре, не Ви е необходим надзор. Трасиране и подготовка на протокола, общински такси, договор с технически ръководител и заповедна книга: 200-500лв. Които така или иначе ще давате.
2. Предполагам е точно обратното, объркал сте се Заплаща се 50% от таксата за Разрешение за строеж, тоест 2150 лв. (ако къщата Ви е около 300 кв.м РЗП в София).
3. Най-малкото, за 2 години можете да направите приземния етаж и временен покрив преработка за етапност . А при допълване на РС по чл. 154 въпросът за преклузивния 5 годишен срок е много спорен
Или да се понапънете и да завършите грубия строеж. Има и други варианти. В краен случай, можете да продължите срокът с още 5 години.
Carthago delenda est.
- emilgrigorov
- Активен потребител
emilgrigorov написа:1. Това е добре, не Ви е необходим надзор. Трасиране и подготовка на протокола, общински такси, договор с технически ръководител и заповедна книга: 200-500лв. Които така или иначе ще давате.
2. Предполагам е точно обратното, объркал сте се Заплаща се 50% от таксата за Разрешение за строеж, тоест 2150 лв. (ако къщата Ви е около 300 кв.м РЗП в София).
3. Най-малкото, за 2 години можете да направите приземния етаж и временен покрив преработка за етапност . А при допълване на РС по чл. 154 въпросът за преклузивния 5 годишен срок е много спорен
Или да се понапънете и да завършите грубия строеж. Има и други варианти. В краен случай, можете да продължите срокът с още 5 години.
благодаря за отговорите
1. Тъй като имам вертикална планировка Геодезиста трябва да нанесе нивата, този годезист то общината ли го осигуряват или трябва да го наема. Техническия ръководител трябва ли задължително да е от строителната фирма която ще строи , ако не каква трябва да му е правоспособността за да извършва тази дейност. Като документи какво ми трябва за подготовка на протокола.
2. не съм се объркал в разрешението така пише, разрешение за строеж 430 лева, а за удобрение на проекта е 4300, другата такса е за извозване и депониране на земни маси. Това са трите такси вписани в разрешението( в община Самоков е ),
3. как ще се продължи срока с още 5 години ?(след като изтече първия 5 годишен срок и след това да се презавери разрешението ли)
- deadman
- Нов потребител
deadman написа:1. Тъй като имам вертикална планировка Геодезиста трябва да нанесе нивата, този годезист то общината ли го осигуряват или трябва да го наема. Техническия ръководител трябва ли задължително да е от строителната фирма която ще строи , ако не каква трябва да му е правоспособността за да извършва тази дейност. Като документи какво ми трябва за подготовка на протокола.
2. не съм се объркал в разрешението така пише, разрешение за строеж 430 лева, а за удобрение на проекта е 4300, другата такса е за извозване и депониране на земни маси. Това са трите такси вписани в разрешението( в община Самоков е ),
3. как ще се продължи срока с още 5 години ?(след като изтече първия 5 годишен срок и след това да се презавери разрешението ли)
1. Вие си го наемате. Може и проектантът. А техническият ръководител трябва да има диплома, договор с него, някъде искат и декларация от него. За жилищна сграда 5-та категория не е необходима строителна фирма. Протоколът за площадка, линия и ниво и заповедната книга се подготвят от техническия ръководител. За протокола питайте и проектанта - геодезист. Общинарите само подписват.
Документи:
Разрешението за строеж - копие
Нотариален акт - копие
Виза - копие
Договор с технически ръководител - копие
Диплома - копие
Договори за временен ток, вода (ако имате, ако не - предварителните договори за присъединяване).
Проекти ПБЗ и Геодезия (после ще Ви ги върнат). Ако поискат други проекти, после ги връщат.
Документ за депониране на земни маси и отпадъци (във Вашия случай може и да не е необходимо).
2 и 3: Плаща се половината такса за разрешение за строеж. След като изтече 5 годишният срок. Но в случая, ако това е 215 лв., може би ще е по-изгодно за Вас да го презаверите в едногодишния срок след изтичане на тригодишния срок за започване на строителството. Действително в община Самоков има такава аномалия в таксите. Разправиите по съставяне на протокол за площадка, линия , ниво и на Заповедна книга ми се струват повече и по-скъпи.
Carthago delenda est.
- emilgrigorov
- Активен потребител
8 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Строителство и регулация
|
|