начало

Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС

Продажба със запазване на суперфиция

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Re: Продажба със запазване на суперфиция

Мнениеот julyanvonemona » 14 Окт 2012, 07:11

kleines написа:
emilgrigorov написа:....Чудя ви се обаче на любопитството да изследвате мотиви и т.н. зад поставения въпрос, сякаш ви влиза в работата....

Професионално изкривявоне от времената на мезозойската ера. Само не ме разбирайте грешно! Никой не ме е обучавал за това. Сам съм се обучавал. Просто се налагаше да се пазя от обучените!
Но! Хайде обратно към темата. Правото на собственост включва в себе си и всички вещни права! Нали така! Сллед като и двамата приемаме този изначален постулат и след като правото на строеж е вещно право и може да бъде обект на самостоятелна прехвърлителна сделка, защо Вие като собственик на имота да не можете да го отделите и да го запазите за себе си? Отделен е въпроса "за какво Ви е" (нещо на което азчрез предположенията си, обърнах внимание и с ткоето Ви засегнах. Моля да бъда извинен!). След като сте го запазили за себе си , а до тогава, то (правото на строеж) заедно с целия имот е било изключителна Ваша собственост за ни'кво СИО не може да става дума. Друг е въпроса ако реализирате правото на строеж и надстроите къщата. Тогава вече, обектите от надстрояването са СИО. Такова е моето скромно мнение!
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот kleines » 15 Окт 2012, 11:31

Здравейте отново. Благодаря за мнението, има много резон в думите Ви. И аз съм по-скоро склонна да се съглася с това, че правото на строеж се "запазва", нежели учредява и тогава ще си остане лична собственост. Но пък сте прав, че реализира ли се това право на строеж, изградената сграда ще стане СИО.
kleines
Потребител

Мнениеот julyanvonemona » 15 Окт 2012, 14:38

В съзнанието ми изплува фрагмент от един роман на Кърт Вонегът, където е описан един адвокат американец от арабски произход, чиито професор американски евреин го учи, че по време на сделка идва един момент при който продавача в съзнанието си вече е продал предмета на сделката, а купувача пак в съзнанието си все още не е купил. Това било момента в който по време на движението на предмета на сделката от продавача към купувача този предмет минава през ръцете на посредника -адвокат. Точно тогава за един миг собствеността е преминала у същия посредник адвокат и точно в този миг той имал исконното право да го задържи за себе си т или колкото се може по-голяма част от същият този предмет.Тогава трябвало да задържи колкото се може от този предмет. Отново се извинявам за мнителността си но си мисля дали Вие kleines по аналогия не си представяте :lol: , че като продавате собствеността на имота си тя не преминава върху продавача и последния следва с изричен текст да Ви върне правото на строеж. Дали пък именно такава мистична правна фигура не Ви кара да си мислите че по такъв начин правото на строеж става СИО? :lol: :lol: :lol:
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот kleines » 17 Окт 2012, 10:11

julyanvonemona написа:по аналогия не си представяте :lol: , че като продавате собствеността на имота си тя не преминава върху продавача
- сигурно имате предвид купувача. Да, някак си така си го представях. Защото все пак правото на строеж е право да се построи сграда в чужда земя, като носителят на правото стане собственик на постройката. До момента на сделката земята не е чужда.
Последна промяна kleines на 17 Окт 2012, 16:40, променена общо 2 пъти
kleines
Потребител

Мнениеот emilgrigorov » 17 Окт 2012, 10:23

Зависи от преценката на конкретния нотариус. Потърси верния такъв.
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 17 Окт 2012, 10:35

Какво ще кажете за моите методи за гадаене, а Melly. Вие гледате в кристалната сфера аз "разбивам" пространствено-времевия континуум и провиждам, както как е конструирана мисълта на kleines.
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот Melly » 17 Окт 2012, 11:41

julyanvonemona написа:Какво ще кажете за моите методи за гадаене, а Melly. Вие гледате в кристалната сфера аз "разбивам" пространствено-времевия континуум и провиждам, както как е конструирана мисълта на kleines.

Да се вживявам в ролята на "баба, дундуркаща форумно бебе" изобщо не ми приляга. Ако си го разбрал, julyanvonemona, добре, ако пък не е станало досега ясно, нека бъде ясно оттук нататък!

И още нещо. Не питам и не подпитвам. В случай, че преценя за уместно се намесвам в тема, в която някои от потребителите се увлекат толкова, че с мненията си по-скоро вредят на питащите, отколкото да им бъдат от полза.
Важното е да се прави разлика между технически познания в дадена област и правни познания, където първите са част от вторите и са важни дотолкова, доколкото имат поддържаща роля при решаването на даден казус.

Колкото до kleines, играйте си с нея. За мен тя не представлява интерес, а мъка, мъкаааааааааа...
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот julyanvonemona » 17 Окт 2012, 14:12

Melly написа:Важното е да се прави разлика между технически познания в дадена област и правни познания, където първите са част от вторите и са важни дотолкова, доколкото имат поддържаща роля при решаването на даден казус.

Тъй де, ама внимавайте да не Ви се разсърди emilgrigorov
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот Melly » 17 Окт 2012, 15:17

julyanvonemona написа:
Melly написа:Важното е да се прави разлика между технически познания в дадена област и правни познания, където първите са част от вторите и са важни дотолкова, доколкото имат поддържаща роля при решаването на даден казус.

Тъй де, ама внимавайте да не Ви се разсърди emilgrigorov

Ако бъркам в нещо, но се съмнявам да е така, то съм готова публично да се извиня на засегнатата страна, пък дори и това да е Григоров. :lol:
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот kleines » 17 Окт 2012, 15:56

kleines написа:
julyanvonemona написа:по аналогия не си представяте :lol: , че като продавате собствеността на имота си тя не преминава върху продавача
- сигурно имате предвид купувача. Да, някак си така си го представях. Защото все пак правото на строеж е право да се построи сграда в чужда земя, като носителят на правото стане собственик на постройката. До момента на сделката земята не е чужда.

Edit: По-скоро, не че не преминава върху купувача, преминава си, но последният учредява обратно един вид право на строеж на продавача.

Мели за мен също представлява мъкаааа, то толкова да няма какво да прави, че да спами неканена в теми, които не я засягат, явно си няма ни дела, ни мъж, които да и отвличат вниманието от форума :wink: :wink:

Оспамихте ми темата значи!
kleines
Потребител

Мнениеот julyanvonemona » 17 Окт 2012, 16:10

Melly написа:[size=85]
julyanvonemona написа:
Melly написа:... то съм готова публично да се извиня на засегнатата страна, пък дори и това да е Григоров. :lol:

:lol: :lol: :lol:
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот Melly » 17 Окт 2012, 16:21

kleines ,
Освен, че в темите си демонстрираш дефицит на правни знания, излагаш на показ и манхленския си манталитет. 8)
Въпреки усилията ти,
не можеш да ме впечатлиш, душа камбана. :lol: :lol: :lol:
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот kleines » 17 Окт 2012, 16:39

poli_g написа:Собственика на земята ще учреди право на строеж на праводателя си( бившия собственик)- е, питането ви е дали това вещно право ще бъде придобито в режим на СИО?
Въпрос, чиито отговор не би следвало да ви затрудни. Нали!

Ами там е работата, че ме затруднява. Ако не ме затруднява, нямаше да питам. Цялото объркване дойде оттам, че не бях сигурна дали продавачът си "запазва" така да се каже, правото за строеж за себе си или приобретателят му го учредява обратно в същата сделка. Защото в последния случай по принцип би трябвало да бъде СИО, но не е заради чл. 23 СК - преобразуване на личното имущество.
kleines
Потребител

Мнениеот kleines » 17 Окт 2012, 17:02

Аз нищо не целя, защото не извършвам аз сделката. Питам си ей така хипотетично.. Приемете, че вече се е случило това "запазване" или "учредяване", както и да го наречем.. Ако е дарение, няма да е СИО. Но може да е замяна примерно. Или продажба като автоматично се прави прихващане срещу продажната цена за имота. Тогава би трябвало презумпцията за СИО да важи, но пък аргумента за трансформацията на лично имущество също не следва да се пренебрегва - защото при една такава замяна/продажба, това право на строеж излиза, че е придобито изцяло с лично имущество :arrow: т.е. няма да е СИО.
kleines
Потребител

Мнениеот emilgrigorov » 17 Окт 2012, 18:14

Melly написа: Ако бъркам в нещо, но се съмнявам да е така, то съм готова публично да се извиня на засегнатата страна, пък дори и това да е Григоров. :lol:

:lol:
Предварително, и най-искрено, ти благодаря :lol:
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот kleines » 17 Окт 2012, 18:33

Не ми се влиза в подробности, да не вземе някой от участниците в гешефта да се познае :wink:
kleines
Потребител

Мнениеот Melly » 17 Окт 2012, 19:36

kleines написа:Не ми се влиза в подробности, да не вземе някой от участниците в гешефта да се познае :wink:

Най-накрая, прЪкна се отроче от среден пол. :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

гешефт - Непочтена търговска сделка; спекула.
източник: Тълковен речник
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот kleines » 17 Окт 2012, 22:12

das Geschäft, -e
1. работа, задача;
2. сделка, търговия, бизнес;

8)
kleines
Потребител

Мнениеот emilgrigorov » 18 Окт 2012, 04:18

По така запазено право на строеж следва да се реализира грубия строеж в рамките на 5 години.
Малката, дай повече детайли от сюжета :lol:
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 18 Окт 2012, 07:24

Melly написа:
kleines написа:Не ми се влиза в подробности, да не вземе някой от участниците в гешефта да се познае :wink:

Най-накрая, прЪкна се отроче от среден пол. :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

гешефт - Непочтена търговска сделка; спекула.
източник: Тълковен речник
emilgrigorov написа:източник: Тълковен речник
[/quote]
kleines написа:das Geschäft, -e
1. работа, задача;
2. сделка, търговия, бизнес;

8)

"Кой к'вото и да разправя винаги става дума за пари". Само че Вие emilgrigorov не бързайте! Тук номера е парите да бъдат взети, преди "старта" от който започва да тече 5-годишния срок. Обаче без да е изрично описана (договорирана)реверсията - прехвърляне на собствеността върху земята + връщане на правото на строеж - No passaran! Ако ли пък това се е случило, то е станало защото участниците в нещата са ultra-аджамии.
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

ПредишнаСледваща

Назад към Строителство и регулация