Здравейте,
През 2012 г. придобих имот по давностно владение-къща с дворно място на село с пазарна оценка 3500 лева.
Доход ли е за мен придобитото имущество и трябва ли да го декларирам в годишната декларация по чл.50 ЗДДФЛ?
Ако да, в кое приложение?
- Дата и час: 22 Ное 2024, 12:16 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
доход ли е имущество придобито по давностно владение
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
7 мнения
• Страница 1 от 1
Re: доход ли е имущество придобито по давностно владение
Дори този, който е от далеко и говори меко, би казал твърдо НЕ!
- thebeast
- Потребител
благодаря ви за отговора, говорих с експерт счетоводител, който ми каза, че трябва да се декларира като доход, започнах да търся в кое приложение на декларацията по чл.50 от ЗДФФЛ да го декларирам, но уви няма нищо подходящо/пише лице, изплатило дохода/. Аз доход не получавам, придобивам имот,но както и да е. Объркан съм, защото консултацията я получих от експерт счетоводител с многогодишен стаж.
Ако продам този имот вече е доход и трябва да се декларира в приложение 5 на данъчната декларацията.
Ако продам този имот вече е доход и трябва да се декларира в приложение 5 на данъчната декларацията.
- volkan
- Младши потребител
Счетоводителя ви го посъветвайте да не ви дава правни съвети от материята на вещното право, защото очевидно не е наясно с института на придобиването на имот по т.нар. "давностно владение".
Как точно "придобихте" имота по давностно владение - отидохте и си извадихте констативен акт за собственост или по някакъв друг начин? Обяснете, моля. Досега, освен че сте владели този имот (за себе си, като собственик), някъде да сте плащал данъци за него?
Идеята ми е, че "давностното владение" констатира само факта, че дадено лице е владяло даден имот за даден период (по-дълъг от 10 години) с намерение да го владее като свой, а от това произтичат и определени задължения.
Как точно "придобихте" имота по давностно владение - отидохте и си извадихте констативен акт за собственост или по някакъв друг начин? Обяснете, моля. Досега, освен че сте владели този имот (за себе си, като собственик), някъде да сте плащал данъци за него?
Идеята ми е, че "давностното владение" констатира само факта, че дадено лице е владяло даден имот за даден период (по-дълъг от 10 години) с намерение да го владее като свой, а от това произтичат и определени задължения.
Veritatem dies aperit
- borovinka
- Активен потребител
имота който придобих чрез обстоятелствена проверка е построен от баща ми през 1965 г. Става въпрос за къща и дворно място на село. Баща ми не си беше извадил нотариал акт-имаше само строителни книжа.
В разписната книга на селото фигурираше неговото име на съответния парцел, но не си беше извадил нотариален акт. Та едва през 2012 г. аз като негов наследник и владял имота след неговата смърт повече от 10 години си извадих с трима свидетели нотариален акт чрез ообстоятелствена проверка. Наследници на баща ни сме-аз и сестра ми, но тя не желаеше да участва в обстоятелствената проверка и да има 1/2 ид.ч. /тя не живее на село и съвсем доброволно пожела имота да бъде записан само на мое име/ и така за имота си извадих само аз нотариален акт.
В нотарлиалния акт пише, че нотариуса ме признава за собственик на имота чрез обстоятелствена проверка.
Та за този имот трябва ли да подавам данъчна декларация по чл.50 от ЗДФФЛ и представлява ли той за мен доход?
В закона пише, че имуществата придобити по завет, наследство и дарение не са доход, но нищо не пише за имущества придобити чрез обстоятелствена проверка.
В разписната книга на селото фигурираше неговото име на съответния парцел, но не си беше извадил нотариален акт. Та едва през 2012 г. аз като негов наследник и владял имота след неговата смърт повече от 10 години си извадих с трима свидетели нотариален акт чрез ообстоятелствена проверка. Наследници на баща ни сме-аз и сестра ми, но тя не желаеше да участва в обстоятелствената проверка и да има 1/2 ид.ч. /тя не живее на село и съвсем доброволно пожела имота да бъде записан само на мое име/ и така за имота си извадих само аз нотариален акт.
В нотарлиалния акт пише, че нотариуса ме признава за собственик на имота чрез обстоятелствена проверка.
Та за този имот трябва ли да подавам данъчна декларация по чл.50 от ЗДФФЛ и представлява ли той за мен доход?
В закона пише, че имуществата придобити по завет, наследство и дарение не са доход, но нищо не пише за имущества придобити чрез обстоятелствена проверка.
- volkan
- Младши потребител
Много правилно разсъждавате, не знам защо Ви е объркал този "експерт-счетоводител". Мисълта му много се е загрижила за хазната, все едно излиза от изпълнителния директор на НАП или от директора на дирекция "Данъчна политика" в Министерство на финансите. Единственият данък, който дължите е данък при придобиване (местен данък за общината по Закона за местните данъци и такси), но Вие сте го платили при извършването на нотариалния акт (по чл. 50 от ЗМДТ нотариусът е длъжен да си положи подписа след като се увери, че е платен този данък - обикновено той Ви взима парите за този данък и сътрудниците му го внасят по съответната общинска сметка). Но без доход, няма и данък върху дохода. Добре, че си останах обикновен икономист - счетоводител, че ако се бях напъвал да стана експерт-счетоводител, нямаше дори и да осъзная сега до какво води това
- thebeast
- Потребител
Пак ви напомням да не бъркате института на "обстоятелствената проверка" с придобиването на недвижим имот.
Имотът сте го придобил (в 1/2 ид.ч.) още със смъртта на наследодателя ви (баща ви), независимо дали за него сте имали нотариален акт или не.
Обстоятелствената проверка за това е "проверка" - тя само констатира , че даден имот е бил владян от дадено лице повече от 10 години, това обстоятелство е доказано пред нотариуса от 3-ма свидетели и нотариусът е приел, че имотът е изцяло ваша собственост по давност (защото можеше да си владеете и 50 години заедно със сестра ви и двамата да бъдете съсобственици по на 1/2 ид.ч.).
Не слушайте експерт-счетоводителя, който иска да ви набута да платите данък върху нещо, което сте придобил още, когато е починал баща ви.
Имотът сте го придобил (в 1/2 ид.ч.) още със смъртта на наследодателя ви (баща ви), независимо дали за него сте имали нотариален акт или не.
Обстоятелствената проверка за това е "проверка" - тя само констатира , че даден имот е бил владян от дадено лице повече от 10 години, това обстоятелство е доказано пред нотариуса от 3-ма свидетели и нотариусът е приел, че имотът е изцяло ваша собственост по давност (защото можеше да си владеете и 50 години заедно със сестра ви и двамата да бъдете съсобственици по на 1/2 ид.ч.).
Не слушайте експерт-счетоводителя, който иска да ви набута да платите данък върху нещо, което сте придобил още, когато е починал баща ви.
Veritatem dies aperit
- borovinka
- Активен потребител
7 мнения
• Страница 1 от 1
|
|