Здравейте,аз съм нова във форума,но виждам,че темите които засягате относно строителството са доста актуални.Затова ще се опитам да ви обясня моя проблем.
Над съществуващо жилище построихме втори етаж,като първия е е на границата със съседа/заварено положение,а втория етаж се изтегля на 3м.от границата със съседа.След изтеглянето на втория етаж на трите метра от границата със съседа остана голяма тераса.Над тази тераса искаме да продължим покрива ,без да я затваряме, и без бетонни колони/дървена конструкция.На северната част на къщата има тераса,- под и над нея искаме да затворим със зид-за санитарни помещения.Къщата ни е със акт 16,но тези преустройства за навеса и затварянето на терасата не са включени във проекта.На северната част от края на терасата до границата със съседа остават около 2м.
Въпроса ми е дали може да се направи това преустройство без да се ходи в общината и без съгласието на съседа.
Другият ми въпрос е.Преди десетина години направихме подпорна стена на къщата т.к мястото там е под наклон и постепенно с годините сляга.Но стената ни е на общинско място и без проект.Понеже до стената полагаха тръби за мръсен канал,тя се пропука.Пуснахме жалба в общината,то е ясно че направените от нас разходи няма да ни се възвърнат,но поне общината да направи стената,за да предотврати евентуално пропадане на къщата.По проект има подпорна стена,но до съседа.Отговора на общината е,че в момента няма пари,като имат ще я направят.А кога ще имат не е ясно.
И за това въпроса ми е какво можем да предприемем,сами ли да си направим стената или да дърпаме общината.
- Дата и час: 02 Дек 2024, 01:42 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Тераси на къща
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
6 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Тераси на къща
Вижте сега ... всяко нещо по-сериозно от боядисване вече е реконструкция. Ремонт пък е когато се възстановява нещо във вида му по проект. Нещо по-сериозно от тента върху терасата също е строеж съгласно ЗУТ, независимо от използвания материал. За "зидането" "от северната страна" и дума не може да става - това забавление увеличава застроената площ на сградата, и изобщо не може да мине без проекти. Какво ще првите ако някой слънчев ден поради някаква причина се наложи къщата да се оцени, продаде или ... де да знам... По нот. акт ще е 60 квадрата, а дефакто като я измерят с ролетката ще се окаже 100... Кой ще купи къща, дето не отговаря на нотариалния акт? Как ще погледнат в общината на това, че "криете" РЗП? Ми ако решат че го правите за да спестите някой лев от данъка и ви обложат с данъци и лихви за 186 години назад за тая площ?
За разправии със завистливи съседи изобщо не искам да отварям дума...
За разправии със завистливи съседи изобщо не искам да отварям дума...
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
- TheOldMan
- Активен потребител
Благодаря ви за отговора OldMan,но ако във общината не ни дадат разрешително какво правим.Къщата нямаме намерение да я продаваме.И ако започнем направата на навесите,и общината дойде какви ще са последствията.Ще трябва да си извадим разрешителни,или ще трябва да събаряме.А за зидането на северната част не може ли да се узакони по някакъв начин.
- danitooormimi
- Нов потребител
Може, правите си проект, съгласувания и т.н.
Аз директно виждам два проблема, но тук ще се намесят и колегите с техническо образование.
1.Намаленото отстояние, което ще имате от съседите, дето могат, ако решат да Ви стъжнят живота заради него.
2. Това санитарно нали трябва да има В и К връзки или ще си копате , както решите?
Аз директно виждам два проблема, но тук ще се намесят и колегите с техническо образование.
1.Намаленото отстояние, което ще имате от съседите, дето могат, ако решат да Ви стъжнят живота заради него.
2. Това санитарно нали трябва да има В и К връзки или ще си копате , както решите?
- sunrise
- Активен потребител
danitooormimi написа:Благодаря ви за отговора OldMan,но ако във общината не ни дадат разрешително какво правим.
Ами трябва да се обосноват за причината за отказа. Без обосновка е трудно да се гадае какво може да се направи.
Макар че то е ясно защо не дават - липсва минимално изискуемото отстояние от границите на имота. И ... нищо не можете да направите - закона е казал че на по-малко от 3 метра не може да се строи. Ако е имало нещо едно време то то може да се реновира до първоначалния му вид, но е забранено да се строи нещо ново.
Мисля че е справедливо. Ако съседа ви реши да дигне прогимназия точно до оградата и вие ще сте против и с право. Живота в урбанизираните територии трябва да почива на някави правила, за да е по-удбно (или да речем еднакво неудобно) на всички.
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
- TheOldMan
- Активен потребител
Препоръчвам да не смесвате тези си намерения с вече одобрените проекти, издаденото разрешение за строеж и въведеното в експлоатация. Може да пробвате облекченият режим на "леки слънцезащитни", "остъкляване на тераси", "второстепенни постройки от допълващото застрояване" по ЗУТ ... такива думички.
Съмнявам се в устройствената допустимост на застрояванията до имотна граница или на намалени отстояния, за които 2 говорите. Възможно е, поради наклон на терена, за който пишете, да е допустима устройствена процедура (РУП), но тя си изиска съответните съгласия на съседите.
Може да се помисли и за дължината на стрехата, едно много широко понятие.
Потърсете, вслушайте се в съветите на Вашите проектанти. Каквито и аргументи да получите по форумите, с цел да им натриете носовете, все пак те са специалистите, най-добре запознати с конкретните обстоятелства.
По въпросът за подпорната стена: Потърсете адвокат, за спазване принципът "чупи - купи".
Съмнявам се в устройствената допустимост на застрояванията до имотна граница или на намалени отстояния, за които 2 говорите. Възможно е, поради наклон на терена, за който пишете, да е допустима устройствена процедура (РУП), но тя си изиска съответните съгласия на съседите.
Може да се помисли и за дължината на стрехата, едно много широко понятие.
Потърсете, вслушайте се в съветите на Вашите проектанти. Каквито и аргументи да получите по форумите, с цел да им натриете носовете, все пак те са специалистите, най-добре запознати с конкретните обстоятелства.
По въпросът за подпорната стена: Потърсете адвокат, за спазване принципът "чупи - купи".
Carthago delenda est.
- emilgrigorov
- Активен потребител
6 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Строителство и регулация
|
|