Здравейте,
Имам нужда от съвет тъй като вече съм доста объркан относно това, какви задължения и права имам пред различните институции.
Имам разрешително за строеж на лятна кухня, която попада в ЗУТ като строеж от допълващото застрояване Чл.46(1) и съответно шеста категория до колкото ми е известно.
В този сайт има стъпките, които се следват при строителството. Но признавам си не откривам за шеста категория какви хора са ми необходими от тук нататък.
Принципно желанието ни беше сами да си извършим строежа тъй като той не е нищо особено, нито като конструкция или пък като сложност на детайлите. Четири стени и един дървен покрив с битумни керемиди. Аз съм приложил всички необходими проекти (архитектура, конструкция, ВиК, електричество, геодезия, пожарна безопасност и безопасност на труда (или нещо подобно))в общината, като съм приложил и исканите документи с ЧЕЗ, ВиК скици и други каквито са ми поискали и съответно са ми одобрени (както писах по-горе имам издадено Разрешение за строеж).
Сега конкретния ми въпрос е какви са следващите стъпки, които следва да предприема.
До колкото разбрах трябва да ги викна хората от общината, когато има геодезист на мястото за строителна линия (те хората ми казаха на мен от къде до къде да си копая за основите), но трябвало да има и някакви технически лица, книги да се подписвали и протоколи (№2). Зарових се в Интернет и започнах да търся, но то се оказва май, че трябва да си викна някаква фирма да ми го строи иначе не можело. Отделно трябва ли да имам и строителен контрол, което като питах един познат ми каза, че се явява едни каки дето взимат едни не малко пари идват най-много веднъж до обекта и казват "Аййй чи хубаво е станало. Муцка е.".
Моля ако може някой запознат с прости думи да ми напише, какво ми е необходимо на 100% и от кое мога да се лиша, защото започнах с чистото намерение да съм изряден пред закона, а ме правят на маймуна. Ще стане една година от как се боря с документи, а до сега до я бях построил тази "лятна кухня" и забравил, както правят масово навсякъде.
- Дата и час: 02 Дек 2024, 01:55 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Шеста категория строеж.
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
5 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Шеста категория строеж.
Спокойно! Ако лятната Ви кухня не е разположена на границата със съседния имот, не е необходим дори и този акт №2 (по точно казано- раздел II на акт образец № 2). Други актове и протоколи не е необходимо да правите, освен ако Вие самият не желаете това. Не е необходимо да наемате и строителна фирма, нито да търсите фирма за строителен надзор. Намерете си добър майстор и стройте, ако пък Вие самият сте майстор- още по- добре.
- bgarch
- Потребител
Благодаря за отговора, много обнадеждаващ и всъщност е на 100% с това, което исках да прочета. Притеснението ми е, че когато си взимах разрешителното "техничката" ме предупреди да ги викна при откриване на строителната площадка и да имам подготвен въпросния протокол, прависпособното лице и хора, които да ми дадат строителна линия На мен ми е най-лесно да започна и докато се усетят да стигна до едно прилично ниво, но ме притеснявя да не ми правят после някакви проблеми, че като почнат да се заяждат все ще намерят нещо да не им хареса ;(
- kalin7
- Нов потребител
kalin7 написа:...Притеснението ми е, че когато си взимах разрешителното "техничката" ме предупреди да ги викна при откриване на строителната площадка и да имам подготвен въпросния протокол, прависпособното лице и хора, които да ми дадат строителна линия ....но ме притеснявя да не ми правят после някакви проблеми, че като почнат да се заяждат все ще намерят нещо да не им хареса(
Вярно е, че "страх лозе пази", ама понякога това пазене излиза доста солено.
За да Ви въоръжа с аргументи пред въпросната "техничка" (в предишна тема някъде бях споменал нещо за вездесъщите технички в Общините и познанията им в материята, за която отговарят) ще Ви цитирам извадка от НАРЕДБА № 3 ОТ 31 ЮЛИ 2003 Г. ЗА СЪСТАВЯНЕ НА АКТОВЕ И ПРОТОКОЛИ ПО ВРЕМЕ НА СТРОИТЕЛСТВОТО, по- точно чл. 2, където е записано:
(2) Задължителни са образците за съставяне на актове и протоколи съобразно категорията на строежите по чл. 137, ал. 1 ЗУТ, както следва:
.......
3. (изм. - ДВ, бр. 29 от 2006 г., в сила от 07.04.2006 г.) за строежите от шеста категория по чл. 147, ал. 1, т. 1, 3, 5, 7 и 8 ЗУТ, когато се разполагат по имотните граници на поземлените имоти - раздел II на образец № 2.
........
(4) (Изм. - ДВ, бр. 29 от 2006 г., в сила от 07.04.2006 г.) Не се съставят актове и протоколи за строежите от шеста категория, освен в случаите по чл. 2, ал. 2, т. 3.
- bgarch
- Потребител
Хиляди Благодарности bgarch.
Извадих и прочетох подробно цялото разрешително за строеж и там е описано, че строежа се извършва съгласно Наредба №2 от 2003г. ама кой да ти чете и както винаги се случва - "Два дена блъскане спестяват 5 мин. четене на документация!".
Извадих и прочетох подробно цялото разрешително за строеж и там е описано, че строежа се извършва съгласно Наредба №2 от 2003г. ама кой да ти чете и както винаги се случва - "Два дена блъскане спестяват 5 мин. четене на документация!".
- kalin7
- Нов потребител
5 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Строителство и регулация
|
|