1.има ли в ЗУТ(или наредбите) ограничения относно вертикалната планировка (изкопи и насипи) по протежение на страничните и вътрешни регулационни линии?
Единственото ограничение, което откривам е:
(5) (Предишна ал. 4 - ДВ, бр. 103 от 2005 г.) Допустимо е оградите да бъдат с височина до 2,2 м над прилежащия терен. При денивелация на терена между съседни урегулирани поземлени имоти височината на плътната част на оградата се отчита спрямо котата на по-ниския прилежащ терен.
(6) (Нова - ДВ, бр. 103 от 2005 г.) При денивелация на терена между съседни урегулирани поземлени имоти над 1,5 м височината на плътната част на оградата е до 0,6 м спрямо котата на по-високия прилежащ терен.
2. Как се мери "денивелация на терена между съседни УПИ"? на самата линия или някакви средни теренни нива?
- Дата и час: 02 Дек 2024, 01:51 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
вертикална планировка към регулационни линии
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
4 мнения
• Страница 1 от 1
Re: вертикална планировка към регулационни линии
george_tn написа:2. Как се мери "денивелация на терена между съседни УПИ"? на самата линия или някакви средни теренни нива?
За щастие юристите, дали поради неразбиране или поради немукаетлък, все още не са сътворили норма за да "уредят" материята за мерене на денивелация и са оставили въпроса в ръцете на техническите специалисти - геодезистите.
Що се отнася до цитираните от вас разпоредби (чл.48 (5) и (6) ЗУТ) това не са ограничения а правила за разполагане на огради спрямо прилежащите терени на съседни УПИ. Единственото което трябва да се съблюдава при вертикалните планировки (като част от инвестиционния проект) е те да бъдат обвързани с план-схемата за вертикално планиране, който съгласно чл.108(2) ЗУТ е неразделна част от ПУП и поради което задължителна.
Аз определям какво е моя работа!
-
julyanvonemona - Старши потребител
Благодаря за отговора. Да обобщя:
Имайки предвид, че ограничения за моделиране (изкопи, насипи) на терена липсват, и спазвайки само ограниченията за огради (понеже подпорните стени са дефакто масивни огради), то може да се насипва до 1.60 (2.20 към съсед минус 0.60 към имота), а изкопите откъм имота са неограничени. И ако това бъде заложено в изработката на ПУП-а то се узаконява, без възможност за реплика от одобрителните органи. Така ли е?
Питам понеже имам спомен (може би от стария закон и наредбите покрай него) за ограничение, че се разрешават изкопи и насипи до 40см спрямо естествения терен по вътрешните имотни граници. Но опитвайки се да го открия в ЗУТ и наредбите не успях. Та искам да знам наистина ли вече няма НИКАКВИ ограничения за вертикалната планировка ?
Имайки предвид, че ограничения за моделиране (изкопи, насипи) на терена липсват, и спазвайки само ограниченията за огради (понеже подпорните стени са дефакто масивни огради), то може да се насипва до 1.60 (2.20 към съсед минус 0.60 към имота), а изкопите откъм имота са неограничени. И ако това бъде заложено в изработката на ПУП-а то се узаконява, без възможност за реплика от одобрителните органи. Така ли е?
Питам понеже имам спомен (може би от стария закон и наредбите покрай него) за ограничение, че се разрешават изкопи и насипи до 40см спрямо естествения терен по вътрешните имотни граници. Но опитвайки се да го открия в ЗУТ и наредбите не успях. Та искам да знам наистина ли вече няма НИКАКВИ ограничения за вертикалната планировка ?
- george_tn
- Нов потребител
В ЗУТ няма такъв филм, а и нямам такъв спомен от ЗТСУ. До колкото съм проучил ЗПИНМ и там няма. Ако има нещо, по ограниченията на вертикалната планировка ко произтича от обвързването и с план-схемата за вертикално планиране вж чл.108 (1) и (2) ЗУТ.
Аз определям какво е моя работа!
-
julyanvonemona - Старши потребител
4 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Строителство и регулация
|
|