начало

Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ

Питане за пожарен хидрант

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Питане за пожарен хидрант

Мнениеот georgi_kr » 17 Май 2013, 13:44

Здравейте,
имам нужда от съвет относно изграждане на противопожарен хидрант. Случая е следния,
изграждам малък цех в населено място, в момента съм пред въвеждане в експлоатация. Предстои ми да се направи водопроводното отклонение към имота. Тъй като на улицата, на която се намира имота и цеха няма противопожарен хидрант, мисля че най близкия е на около 220-250 м от границите на имота, в проекта ми по част ВиК е предвиден да се направи такъв. Въпросът ми е, тъй като според наредбите за пожарна безопасност в населените места под 100 000 души трябва да има хидранти на всеки 150 м най-малко, трябва ли да изграждам такъв за моя сметка и не е ли това задължение на кметството, общината, ВиК или някоя друга държавна институция ? Благодаря предварително.
georgi_kr
Нов потребител

Re: Питане за пожарен хидрант

Мнениеот TheOldMan » 17 Май 2013, 23:31

Хидрант ще трябва да изградите - ако не на улицата, то в границите на имота ви. Това е изискване на противопожарните наредби. Не бъдете егоист - поставете го на улицата, за да могат и други нуждаещи се да го ползват.
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
TheOldMan
Активен потребител

Мнениеот chamandura » 18 Май 2013, 09:51

Ако на мястото на georgi_kr реша да не съм егоист водата от пожарния хидрант на кого ще се таксува.
chamandura
Младши потребител

Мнениеот Sir_Humphrey » 18 Май 2013, 10:54

chamandura написа:Ако на мястото на georgi_kr реша да не съм егоист водата от пожарния хидрант на кого ще се таксува.

Вие сериозно ли? :shock: :shock:
Аватар
Sir_Humphrey
Потребител

Мнениеот chamandura » 18 Май 2013, 11:54

Ясно ми е че пожарния хидрант се ползва и е устроен с присъединителни фитинги само за нуждите на пожарната, но не дай боже се случи да бъде ползван именно от пожарната, тогава отиват маса кубици вода, а като знам какви мастори сме нашенците, като нищо някой ще му намери колая да го ползва без да плаща. При това положение, няма как да не съм егоист.
chamandura
Младши потребител

Мнениеот georgi_kr » 18 Май 2013, 22:09

Пожарния хидрант се монтира на уличния водопровод, така че въпросът кой ще плаща евентуално водата не стои на дневен ред. От пожарната ми казаха, че не се прави компромис с разстоянията, изискването си е до 150 м. Мисълта ми беше, че след като според наредбите трябва да ги има тези хидранти през 150 м, би трябвало общината или ВиК да си ги направят, но.... Както всичко останало в наща държава, който реши да прави нещо му се окачват безброй такива работи. По всичко изглежда че ще си го правя за моя сметка, но все пак благодаря за отговорите ви.
georgi_kr
Нов потребител

Мнениеот TheOldMan » 19 Май 2013, 00:04

Бюрократичния отговро би било "намерете си парцел, пред който да има хидрант". Но ако парцел пред който хидрант струва 500 бона, а парцел без хидрант пред него струва 400 бона ... едва ли 1000 лева за хидрант би бил проблема.
По-скоро въпроса е "мога си с'я да изнудя общината да ми изгради хидрант?' И отговора е "Ми не можеш, да си гледал като си избирал парцел.". Да си си правил сметката - 10 бона по-малко и липса на хидрант или 10 бона отгоре и готов хираннт.
Цените са примерни, ма ... ако аз взема да претендирам общината да изгради метро пред моя парцел (щото в момента няма).... дали пък ще ме огрее?
TheOldMan
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 19 Май 2013, 16:33

Понеже става въпрос за производствена сграда mokanina, не е изяснила дали хидранта не се изисква във връзка със повишена опасност от пожар свързана с технологията. В този случай такъв задължително си е за сметка на "фабриканта" и се разполага в имота му, а призива на TheOldMan против егоизма, нека го отправи към "Армията на спасението" или Квакерските организации!
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот emilgrigorov » 19 Май 2013, 18:53

Та, както Емонски и Пробчо казват:
Предвид разпоредбите на пожарникарската наредба Iз-1971(споко, не съм я чел цялата), особено при наличие на изменен ПУП, може да се говори за задължение на инвеститора да направи този хидрант за собствена сметка. До колко ще е негов обаче, зависи от местоположението му, и от уреждане правото на собственост.
Ако е трябвало да има хидрант, но не е правен, тогава си е задължение на общината. След изграждане на хидранта инвеститорът може да потърси начин да си вземе парите. Но, ако с инвестиционната инициатива се е породила такава необходимост от хидрант - задължението си е на инвеститора.
Заплащането на разходваната вода от хидранта е уредено от други нормативи, не ми се търси сега. Принципно беше позволено да се монтира преди водомера, не се вменяваше като задължение на собствениците на обекта. И, в случай на нужда, не може да се ограничи ползването му.
Потресаващо ми се стори налагането на собствен водоизточник, резервоар, помпено и хидрант в един мой неголям обект, което излезе, реализирано, над 120 бона ... в този ред на мисли, ще опитам варианти тези пари да си бъдат поискани. Там трябваше да има наличен хидрант, водопроводът трябваше да е над 2" ..., проектантът трябваше да мисли малко ... трябваше.
:lol:
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 19 Май 2013, 19:34

emilgrigorov написа:Та, както Емонски и Пробчо казват:
Предвид разпоредбите на пожарникарската наредба Iз-1971(споко, не съм я чел цялата), .........................
:lol:

И аз и аз не съм я чел! :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: За тази наредба съм се заклел че при всеки конкретен случай, когато ми се наложи ще питам bgarch. Той има завидно здрави нерви да се занимава с нея, но моля не злоупотребявайте с нервите му! Все пак хора сме!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот TheOldMan » 19 Май 2013, 23:41

Имате улица. По нея върви водопровод, обаче .... няма сгради покрай улицата. Общината да не е луда да изгражда пожарен хидрант насред поляна с някакъв път по нея, дори и да е в границите на населеното място?
Сега изведнъж изниква сграда, и заради тая сграда се налага поставяне на хидрант. Инвестиционното намерение на питащия е похвално, но общината няма задължение на момента да построи трафопост, канализация, хидранти, осветление, тротоари, озеленяване и т.н. дейности. Да, ще ги направи но ... когато намери средства. Тази година, другата, след 10 ... някога.
Обаче без тротоар и без асфалтов път обекта все някак си може и да се пусне, липсата на хидрант е осезаем препъни-камък. Единия вариант е хидранта да се изгради за сметка на инвеститора, другия вариант е инвеститора да чака докато цивилизацията достигне до неговия парцел.
Ако реши да си го направи вътре в двора, водомерната шахта ще му набъбне доста сериозно - ще се наложи поставяне на още 2 спирателни крана 2", още един водомер (поне ф50) и купчина ти фитинги, които ще струват повече от хидранта (освен ако за нуждите на предприятието отклонението не е по-голямо от ф63).
TheOldMan
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 20 Май 2013, 04:54

TheOldMan, Ключовият въпрос е! "Необходим ли е пожарният хидрант по закон (наредба) за пожарната безопасност на производствената сграда или не?" Тогава ще говорим къде, кога, за чия сметка и с какви технически параметри трябва да бъде изграден. Тогава можем да говорим и за евентуални методи по които общината да бъде "огъната" да го изгради за своя сметка или пък да заплати разходите по изграждането му!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот bgarch » 20 Май 2013, 12:26

julyanvonemona написа:...За тази наредба съм се заклел че при всеки конкретен случай, когато ми се наложи ще питам bgarch. Той има завидно здрави нерви да се занимава с нея...

Не е въпрос на нерви, а въпрос на оцеляване. Ако не я знам поне на нивото на пожарникарите, за да мога да споря с тях, а не да ги питам какво мога и какво не мога да направя, много трудно ще реализирам проектите си.
А самата Наредба мълчи по въпроса кой точно трябва да изгражда пожарните хидранти в урбанизираните територии. Тя изисква ДА ИМА пожарни хидранти в радиус от 150 м (в зависимост от големината на населеното място). И понеже ти искаш да строиш, а няма хидрант, то единствената ти възможност да строиш е да го реализираш сам.
В практиката си съм имал случай, в който за промяна на предназначението на магазин в заведение за хранене пожарникарите изискаха от клиента ми да реализира пожарен хидрант. Досега обектът си функционираше като магазин, около него също има магазини, жилищни сгради и т.н., но хидрант няма. Та моят клиент трябваше, по логиката на пожарникарите, да реализира хидранта, който после да обслужва целия този квартал. В края на краищата успяхме да се преборим и той да не прави хидрант, но проблемът си остава висящ- кой трябва да прави хидрантите.
Изображение
bgarch
Потребител

Мнениеот Sir_Humphrey » 20 Май 2013, 12:49

Когато подавах за одобрение инвестиционен проект за сграда V кат. (вила в район Банкя") със собствен водоизточник (сондажен кладенец) никой не е правил забележка за липсата на хидрант на улицата и ми издадоха разрешение за строеж без всякакви проблеми. В обяснителната записка за пожарната безопасност няма и думичка за цистерни или подобни за целите на гасенето. Да не би логиката да е, че т.к. къщата е малка, количеството вода в пожарната кола би било достатъчно?
Аватар
Sir_Humphrey
Потребител

Назад към Строителство и регулация