- Дата и час: 02 Дек 2024, 01:48 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Част от имота ми е извън регулация.
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
10 мнения
• Страница 1 от 1
Част от имота ми е извън регулация.
В общината ми казаха че крайната регулация от целия ми имот е отрязала 312 кв.м и че за да я включа в регулация трябва да променя предназначенето на земята. Отидох при главния архитект, а той ме насочи към свой колега, който се занимавал с тези неща. При неговия колега разбрах, че освен хонорара за работата на архитекта, се плащат значителни суми като държавни такси. В скицата ми от кадастралната карта за целия ми имот е записано "урбанизирана територия". Небходимо ли е да правя нов ПУП за промяна предназначението на тези 312кв.м които са останали извън чертите на селото.
- chamandura
- Младши потребител
Re: Част от имота ми е извън регулация.
А мислите ли да строите в тези 312 кв.м
Защото, ако нямате такива намерения, ми се струва безсмислена идеята за смяна на предназначение.
Защото, ако нямате такива намерения, ми се струва безсмислена идеята за смяна на предназначение.
Carthago delenda est.
- emilgrigorov
- Активен потребител
Да! Може би направих грешка че вече ми разрешиха един гараж с работилница и той зае пространството от другата страна на улицата и сега не остана място за вилата, която мисля да направя.
- chamandura
- Младши потребител
chamandura написа:............ Небходимо ли е да правя нов ПУП за промяна предназначението на тези 312кв.м които са останали извън чертите на селото.
ПУП - при всички случаи, а промяна на предназначение - зависи!
На коя дата е одобрена действащата регулация?
Аз определям какво е моя работа!
-
julyanvonemona - Старши потребител
Не знам какво значение има това, но плана е одобрен със заповед на прдседателя на ИК на ОНС № 3681 от 1986г.
- chamandura
- Младши потребител
chamandura написа:Не знам какво значение има това, но плана е одобрен със заповед на прдседателя на ИК на ОНС № 3681 от 1986г.
Много голяма вероятност има да не е необходимо да се извършва промяна предназначението на земята, ама требе да се видят подробности. включете си личните събщения!
-
А според мен - ще се наложи такава промяна, че и някои други неща преди нея. В "урбанизираната територия" има и земеделски земи - колкото и да е учудващо, а вижте и чл. 12 (2) от ЗУТ.
-
vdggbg - Активен потребител
vdggbg написа:А според мен - ще се наложи такава промяна, че и някои други неща преди нея. В "урбанизираната територия" има и земеделски земи - колкото и да е учудващо, а вижте и чл. 12 (2) от ЗУТ.
Като взимам под внимание датата с която е одобрен действащия план съгласно който въпросните 312 са останали извън границите на населеното място с 98%-ова увереност предполатам че тази територия макар и вече неурегулирана въпреки че е извън границите на населеното място въпросната територия продължава да си е част от населеното място, а не земеделска територия. Аргумента ми произтича от
Чл. 26. ЗТСУ (1) Със застроителен и регулационен план съобразно правилата и нормативите за необходимата урегулирана площ, както и във връзка с технически санитарно-хигиенни условия и стопански изисквания незастроени терени могат да бъдат изключвани от строителните граници на населеното място. Терени, в които попадат и застроени имоти, се изключват от строителните граници на населеното място само със съгласие на председателя на Комитета по териториално и селищно устройство.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 45 от 1984 г.) Недвижимите имоти, които се изключват от строителните граници на населеното място, се включват по заповед на органа по чл. 95 в държавния поземлен фонд, а когато собствениците са кооператори - във фонд на трудово-кооперативното земеделско стопанство, след като:
1) на собственика безвъзмездно е отстъпено право на строеж върху държавен парцел, съответно собствеността на парцел на трудово-кооперативното земеделско стопанство, ако няма в населеното място, в местожителството си или другаде имоти за задоволяване на жилищните и здравните нужди на семейството и на роднините му по права линия до втора степен;
2) правоимащият е обезщетен за имота и подобренията в него (сгради, постройки, съоръжения и трайни насаждения). Обезщетението се определя при условията и по реда, посочени в правилника за приложение на този закон;
3) на правоимащия е осигурено подходящо жилище, когато изключеният имот е служил за задоволяване на жилищни нужди.
(3) (Изм. - ДВ, бр. 45 от 1984 г.) Заповедта за включване на имота в държавния поземлен фонд, съответно във фонда на трудово-кооперативно земеделско стопанство, се съобщава на заинтересуваните по реда на Гражданския процесуален кодекс. Те могат да обжалват заповедта съгласно с чл. 138, т. 6, относно нейната законосъобразност и спазване на условията за обезщетяване.
Такива заповеди за включване в съответните земеделски фондове по чл.26 ЗТСУ тогава се брояха на пръстите на едната ми ръка. Бях вещо лице за накакъв такъв имот в едно павликенско село и това единственият случай в практиката ми, а и от колегите ми в ГИДТК по онова време не съм чул за други. Затова казах 98% а не 100%. Ако се зачетеш в текста който пейстнах ще видиш че изключването от строителните гроници само по себе си не променя предназначението на тази територия преди заповедта на органа по чл.95 ЗТСУ да влезе в сила, а както казах такива заповеди за цялата страна се броят на пръстите на едната ми ръка. Нещо повече на територията на Столична община едва ли има поне една влязла в сила такава.
РР. Съвсем отделен въпрос е дали при създаването на КВС а в последствие и на КК, там където ги има, такива имоти са отразени като земеделски, сътветно като урбанизирана територия и до колко са съобразени с последствията по чл.26 ЗТСУ. Един Господ знае!
-
Питах в общината за периода от 1986 до днес има издадена заповед за която става дума . От там ми казаха че това било много отдавна и не знаели, в гори и земеделие също не знаят, какво да правя?
- chamandura
- Младши потребител
chamandura написа:Питах в общината .................какво да правя?
Има Окръжен държавен архив! Ако сте достатъчно интелигентен/а ще се справите сам/а ако не - наемете си адвокат.
-
10 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Строителство и регулация
|
|