начало

Обявиха конкурси за повишаване в гражданските и наказателните отделения на окръжните съдилища Обявиха конкурси за повишаване в гражданските и наказателните отделения на окръжните съдилища

Нанасяне на нова сграда в кадастъра

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Re: Нанасяне на нова сграда в кадастъра

Мнениеот Melly » 31 Май 2013, 23:25

emilgrigorov написа:Акт обр.2 (заверка кота било) - не е ярно може да предхожда акт 14 с един месец ... не е тяхна работа просто.

Ако не възразяваш, Григоров, ще те поправя, като внеса една малка корекцийка - :idea:
Вярното е това:
Приложение No 2
към чл.7, ал. 3, т. 2 (Изм., ДВ бр.37 от 2004, изм., ДВ, бр.29 от 2006,
(Образец 2)
................
ПРОТОКОЛ
За откриване на строителна площадка
и определяне на строителна линия и ниво на строежа

..............
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот emilgrigorov » 01 Юни 2013, 01:36

Melly написа:
emilgrigorov написа:Акт обр.2 (заверка кота било) - не е ярно може да предхожда акт 14 с един месец ... не е тяхна работа просто.

Ако не възразяваш, Григоров, ще те поправя, като внеса една малка корекцийка - :idea:
Вярното е това:
Приложение No 2
към чл.7, ал. 3, т. 2 (Изм., ДВ бр.37 от 2004, изм., ДВ, бр.29 от 2006,
(Образец 2)
................
ПРОТОКОЛ
За откриване на строителна площадка
и определяне на строителна линия и ниво на строежа

..............

Упс :!:
Вярно не е ярно :)
Поправка: Вместо "Акт обр. 2" да се чете "Обр. 2".
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот kalahan2008 » 01 Юни 2013, 11:20

Не е само в София така. Поразрових из гугъл, много общини искат поне акт 14, някои искат и акт 2 и 3, някои искат и 7 и 12...акт 2 си е у тях, но акт 14? Той е частен документ, съставя се от проектанта-конструктор, строителя и строителния надзор, наредбата не предвижда задължение да се представя на общинската администрация...откъде може да бъде взет?
Несебър:
http://www.google.bg/url?sa=t&rct=j&q=& ... ms&cad=rja
Бяла Слатина:
http://www.byala-slatina.com/subsection ... ts-31.html
Варна:
http://www.varna.bg/bg/articles/1628/%D ... 69083.html
Шумен:
http://www.shumen.bg/InfoCenter/aton.html
Пловдив:
http://www.plovdiv.bg/%D1%83%D1%81%D0%B ... ritoriata/
И т.н.
Адвокат: (INFJ)
https://www.16personalities.com/infj-personality
kalahan2008
Активен потребител

Мнениеот Melly » 01 Юни 2013, 11:57

emilgrigorov написа:Акт обр.2 (заверка кота било) - не е ярно ...........

Грешката не е в заглавието на документа.
С Акт Обр.2/ Обр.2/ПРОТОКОЛ се открива строителната площадка
и се определя строителна линия и ниво на строежа в съответствие на издаденото РС.
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот emilgrigorov » 01 Юни 2013, 15:38

Да, Мели. И има заверка на кота било в този протокол. Последното приложение. Преди това - съответните и за изкоп, цокъл, корниз.
Тук може да вметна, че заверката на кота корниз е безсмисленост някаква, тъй като корнизът по дефиниция се намира върху покривната повърхност ... а най-често представлява имагинерна, която може да се отчете само по чертеж. Принципно ги заверявам едновременно, в един и същи ден. Няма как просто.
До 2003г тази заверка, последната, беше констативният протокол по 181(2). И така нататък, по течението и инерцията :lol:

Калахан, извинявай, би ли прочел какво съм писал до тук по темата.
Логиката е следната: Който има правен интерес, може да предизвика съставянето на този протокол (по 181(2)). А при проверката всички, изброени от теб, са длъжни и при поискване, да представят на общинарите съответните документи ... макар че не са необходими по смисъла на този протокол (и това изясних по-горе).
Остава да си изясниш правния интерес в изпълнителното производство. И заинтересованата страна да защити този си интерес.
Дебело подчертавам, че не става дума за Удостоверение за степен на завършеност, каквото си измислиха общинарите. А за констативен протокол, за какъвто пише в закона.

Това, какво искат, си има обяснение, но то е в друга сфера - запълване на длъжностната характеристика. Емонски е по-компетентен в тази материя, но си мисля, че ще се изкаже нецензурно.
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот kalahan2008 » 01 Юни 2013, 19:49

emilgrigorov, много внимателно съм прочел какво си написал, а и съм прочел не само това. Оставам с впечателение, че не си юрист, а по-скоро строителен инженер, защото пишеш, че си заверявал строителни протоколи. Освен това ме насочваш към адвокат. Само че в случая аз съм този адвокат. Аз съм този, който трябва да се бори с общинарския инат. И явно не си от София, щом не знаеш за изискването за акт 14 като приложение в София, иначе щеше да си наясно колко е трудно да се бориш с чиновници от общинската администрация, на които някой свише им е спуснал декрет за представяне на някакви документи:
http://www.sofia.bg/crtuslugi.asp?id=133
Административни услуги, извършвани от дирекция „Общински строителен контрол"
Описание на административната услуга: Издаване на удостоверение за степен на завършеност ( чл.181 от ЗУТ)
-за I, II и III категория
-за IV и V категория категория;
Нормативно необходими комплектоващи документи (копия) за стартиране на услугата: Заявление по образец, документ за собственост, разрешение за строеж, акт образец 14, одобрени проекти по част архитектура, акт обр.2 за откриване на строителна площадка и определяне на строителна линия и ниво на строежа с нанесени коти;
Време за извършване на услугата:
Обикновена услуга: 14 дни
Бърза услуга: 7 дни
Експресна услуга: 4 дни;
Цени:
Обикновена услуга: 750.00 лв. както цените за издаване на удостоверения за въвеждане в експлоатация за обикновена услуга
Бърза услуга: 1 125.00 лв. както цените за издаване на удостоверения за въвеждане в експлоатация за бърза услуга
Експресна услуга: 1 500.00 лв. както цените за издаване на удостоверения за въвеждане в експлоатация за експресна услуга.
Тук са посочени услугите, които общината извършва:
http://www.sofia.bg/uslugi_new.asp?open=14
Няма такава услуга за съставяне на протокол по 181, ал. 2 ЗУТ, има само за удостоверение. Ако имаш предвид кредиторът да си наеме адвокат, за да "разлае кучетата", то явно имаш грешна нагласа за адвокатите. Аз нямам намерение да троша нерви с общинари. Искам да си мине всичко мирно и кротко. И да си платя, за да нанесат сградата в кадастъра, а това е необходимо, за да може да се продаде заедно със земята и да няма проблеми след това при публичната продан. Не искам да влизам в дългата и сложна процедура по обжалване на отказ да бъде извършена административна услуга, по реда на АПК, защото това ще отнеме месеци, които нямам, а и след това не е сигурно дали с влязло в сила решение на адм. съд пак някой ще ми свърши работа.
Правният интерес лесно ще се обоснове, достатъчно е едно удостоверение от ЧСИ. Въпросът обаче е кой ще ми свърши работа.
kalahan2008
Активен потребител

Мнениеот emilgrigorov » 01 Юни 2013, 20:21

kalahan2008 написа:emilgrigorov, много внимателно съм прочел какво си написал, а и съм прочел не само това. Оставам с впечателение, че не си юрист, а по-скоро строителен инженер, защото пишеш, че си заверявал строителни протоколи. Освен това ме насочваш към адвокат. Само че в случая аз съм този адвокат. Аз съм този, който трябва да се бори с общинарския инат. И явно не си от София, щом не знаеш за изискването за акт 14 като приложение в София, иначе щеше да си наясно колко е трудно да се бориш с чиновници от общинската администрация, на които някой свише им е спуснал декрет за представяне на някакви документи:
http://www.sofia.bg/crtuslugi.asp?id=133
Административни услуги, извършвани от дирекция „Общински строителен контрол"
Описание на административната услуга: Издаване на удостоверение за степен на завършеност ( чл.181 от ЗУТ)
-за I, II и III категория
-за IV и V категория категория;
Нормативно необходими комплектоващи документи (копия) за стартиране на услугата: Заявление по образец, документ за собственост, разрешение за строеж, акт образец 14, одобрени проекти по част архитектура, акт обр.2 за откриване на строителна площадка и определяне на строителна линия и ниво на строежа с нанесени коти;
Време за извършване на услугата:
Обикновена услуга: 14 дни
Бърза услуга: 7 дни
Експресна услуга: 4 дни;
Цени:
Обикновена услуга: 750.00 лв. както цените за издаване на удостоверения за въвеждане в експлоатация за обикновена услуга
Бърза услуга: 1 125.00 лв. както цените за издаване на удостоверения за въвеждане в експлоатация за бърза услуга
Експресна услуга: 1 500.00 лв. както цените за издаване на удостоверения за въвеждане в експлоатация за експресна услуга.
Тук са посочени услугите, които общината извършва:
http://www.sofia.bg/uslugi_new.asp?open=14
Няма такава услуга за съставяне на протокол по 181, ал. 2 ЗУТ, има само за удостоверение. Ако имаш предвид кредиторът да си наеме адвокат, за да "разлае кучетата", то явно имаш грешна нагласа за адвокатите. Аз нямам намерение да троша нерви с общинари. Искам да си мине всичко мирно и кротко. И да си платя, за да нанесат сградата в кадастъра, а това е необходимо, за да може да се продаде заедно със земята и да няма проблеми след това при публичната продан. Не искам да влизам в дългата и сложна процедура по обжалване на отказ да бъде извършена административна услуга, по реда на АПК, защото това ще отнеме месеци, които нямам, а и след това не е сигурно дали с влязло в сила решение на адм. съд пак някой ще ми свърши работа.
Правният интерес лесно ще се обоснове, достатъчно е едно удостоверение от ЧСИ. Въпросът обаче е кой ще ми свърши работа.

1. Ами, след като си адвокат, си наваксай пропуските в образованието.
2. Консултации на такива като тебе давам срещу 300 лева на час. Десетина часа ще те оправят. Май.
3. Като начало, вземи въпросното удостоверение от ЧСИ, и разговаряй с юристите на ДАГ. Преди да правиш каквото и да било.
4. Констативен протокол можеш да предизвикаш дори с жалба в "малката" община ... и в него ще пише "Груб строеж" :lol:
5. И не ми джафкай. :lol:

Жалко за такива, набутващи клиентите си с един-два бона, от глупост. По-евтино и бързо ще ти излезе, ако си наемеш адвокат :lol: :lol: :lol: И за после, за вписването :lol:
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот kalahan2008 » 01 Юни 2013, 21:19

emilgrigorov написа:Консултации на такива като тебе давам срещу 300 лева на час. Десетина часа ще те оправят. Май.

Би ли ми посочил банковата си сметка, за да ти преведа парите за безценните съвети?
Благодаря.
emilgrigorov написа:Жалко за такива, набутващи клиентите си с един-два бона, от глупост.

Този форум съвсем се изроди. Просто защото няма модератори и всеки си пише, каквото му скимне. А едно време беше форум за взаимопомощ между юристи.
kalahan2008
Активен потребител

Мнениеот emilgrigorov » 01 Юни 2013, 21:47

kalahan2008 написа:
emilgrigorov написа:Консултации на такива като тебе давам срещу 300 лева на час. Десетина часа ще те оправят. Май.

Би ли ми посочил банковата си сметка, за да ти преведа парите за безценните съвети?
Благодаря.
emilgrigorov написа:Жалко за такива, набутващи клиентите си с един-два бона, от глупост.

Този форум съвсем се изроди. Просто защото няма модератори и всеки си пише, каквото му скимне. А едно време беше форум за взаимопомощ между юристи.

:lol:
Моля. Което съм написал тук, е безплатно. Бонус. Но, за несхватливите, условията са други. Естествено :lol:
Както и да е. :lol:
Калахан, по обичайният ред никой няма да ти издаде (на несобственик) удостоверение по 181 (2). Няма да ти приемат искането в деловодството. Не можеш да го окомплектоваш.
Ако обаче предизвикаш съставянето на констативен протокол, общинските служители са в правото си да изискат и получат от съответните участници в строителството нужните документи (от частен характер).
Като варианти за излизане от обичайния ред:
1. Разговор с юристите на съответната община, НАГ-СО в случая;
2. Предизвикване на констативен протокол (примерно с жалба)

За идентификатори е по-сложно. Но ще се справиш и без идентификатор. Или ще се снабдиш с такъв преди вписването. Виж и цитираното по-горе тълкувателно решение, и мотивите в него.

P.S. Това го пиша за трети път. Съгласи се, че е досадно. И на всичкото отгоре, не четеш и скачаш :wink:
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот kalahan2008 » 01 Юни 2013, 22:05

emilgrigorov написа:Моля. Което съм написал тук, е безплатно. Бонус.

О, не, моля ти се, аз сериозно искам да си платя. Бях наречен глупав и искам да затвърдя това мнение. Подаръци не приемам.

emilgrigorov написа:За идентификатори е по-сложно. Но ще се справиш и без идентификатор. Или ще се снабдиш с такъв преди вписването. Виж и цитираното по-горе тълкувателно решение, и мотивите в него.

За идентификаторите е много по-лесно, със заснемане от геодезист и промяна на кадастралната карта. Отнема не повече от месец-два. Тълкувателното решение го знам още от деня, в който излезе, и то е абсолютно безполезно, защото касае единствено възбраните. Но все пак съм ти благодарен, че ме осветляваш в областта, в която се предполага, че аз трябва да ти вземам по незнам си колко там лева на час.
п.п. в този форум съм помагал десетки пъти на колеги. Никога през ум не ми е минавало да искам пари. Днес ми се случи колега да ми иска пари. Явно наистина съм глупав.
kalahan2008
Активен потребител

Мнениеот nk7702n » 01 Юни 2013, 23:24

kalahan2008 написа:
emilgrigorov написа:Моля. Което съм написал тук, е безплатно. Бонус.

О, не, моля ти се, аз сериозно искам да си платя. Бях наречен глупав и искам да затвърдя това мнение. Подаръци не приемам.

emilgrigorov написа:За идентификатори е по-сложно. Но ще се справиш и без идентификатор. Или ще се снабдиш с такъв преди вписването. Виж и цитираното по-горе тълкувателно решение, и мотивите в него.

За идентификаторите е много по-лесно, със заснемане от геодезист и промяна на кадастралната карта. Отнема не повече от месец-два. Тълкувателното решение го знам още от деня, в който излезе, и то е абсолютно безполезно, защото касае единствено възбраните. Но все пак съм ти благодарен, че ме осветляваш в областта, в която се предполага, че аз трябва да ти вземам по незнам си колко там лева на час.
п.п. в този форум съм помагал десетки пъти на колеги. Никога през ум не ми е минавало да искам пари. Днес ми се случи колега да ми иска пари. Явно наистина съм глупав.

"Nessuna paura che mi calpestino. Calpestata, l'erba diventa sentiero"
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот Melly » 02 Юни 2013, 00:21

nk7702n написа:"Nessuna paura che mi calpestino. Calpestata, l'erba diventa sentiero"

...., на която началото съвпада с края й, nk7702n. :D
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот emilgrigorov » 02 Юни 2013, 06:27

На околовръстното има много кръстовища. Ще намери.
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот kalahan2008 » 02 Юни 2013, 10:02

"Доброто възпитание не е в това да не разлееш сос на покривката, а да не правиш забележка на този, който го направи." — Антон Чехов
kalahan2008
Активен потребител

Мнениеот nk7702n » 02 Юни 2013, 10:10

kalahan2008 написа:"Доброто възпитание не е в това да не разлееш сос на покривката, а да не правиш забележка на този, който го направи." — Антон Чехов

+1 Мисълта, която съм постнала, също много ми хареса : " Не се боя, че ще ме стъпчат, защото стъпканата трева всъщност се превръща в пътека!" Всъщност, отдавна спрях да обръщам внимание на тези, които не заслужават, и продължих да уважавам колегите, които са ценни като колеги и като хора!

По темата смятам, че действително няма изричен текст в закона, който да задължава някого да нанесе сградата в кадастъра, трябва повече активност от твоя страна, за да се предприемат действия на общинската администрация в насока издаване на КП по чл. 181 /2 /. Но дори и да нямаш такъв, Калахан, има начин да се прехвърли земята с подобренията в нея на съответната стойност, така че в краен случай и това е вариант!
П.П. Весел празник на всички родолюбиви, умни и добре възпитани българи! :)
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот nk7702n » 02 Юни 2013, 10:17

....
Последна промяна nk7702n на 02 Юни 2013, 13:11, променена общо 1 път
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот julyanvonemona » 02 Юни 2013, 11:14

nk7702n написа:..........

В една друга тема Melly ме нарече "душевен мастурбант" или нещо подобно. В момента за мен е изключително удобно да се възползвам от това си качество и да попитам emilgrigorov в прав текст дали, чрез този си пост, а именно
emilgrigorov написа:На околовръстното има много кръстовища. Ще намери.
, прави опит да асоциира пътеката за която става въпрос в превода от италиански, с околовръстното шосе и намиращите се по тамошните кръстовища жрици на любовта. Ако е така това е твърде много дори и за един душевен мастурбант. Все пак, най-малкото подобна алюзия, няма нищо общо нито с разискваната тема, нито с доброто възпитание, не само според Чехов, а и въобще. Дано emilgrigorov има някакъв отговор, пък макар и да затвърди мнението на Melly за душевната мастурбация.
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот bird_of_paradise » 02 Юни 2013, 11:37

kalahan2008 написа:...Този форум съвсем се изроди. ...... А едно време беше форум за взаимопомощ между юристи.

Бешело... доброто старо време няма да се върне.
Уважавам теб- защото те познавам ( здравей); защото неведнъж през тези дълги години тук си ми помагал ( съзнателно и не) и ако имах идея как да помогна- до сега да съм писала в темата ти. Демонстрацията на желания не ти помага, но след като прочетох цялата тема реших да пиша, защото всяко нещо трябва да има граници. Грозно е! Ако знаете как да помогнете- протегнете ръка, ако ли не- подминете темата.

Апелирам към Мелка, ако знае (вярвам щеше да ти пише), но въпреки това- моля да помогне.
Апелирам и към всички колеги.

Не разбирам, какво общо има стих на Блага Димитрова в превод на италиански, но
nk7702n написа:Но дори и да нямаш такъв, Калахан, има начин да се прехвърли земята с подобренията в нея на съответната стойност, така че в краен случай и това е вариант!

Как? Говорим за ПП и всичко написано от калахан по темата е вярно ( Д отпосле ще извърти отдавна известния номер 8) ).

п.п. Данчо, включи си личните- Мели има идея, как да излезеш от тази ситуация.
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
bird_of_paradise
Активен потребител

Мнениеот nk7702n » 02 Юни 2013, 12:25

И аз не разбирам какво общо има темата с писанията по - горе на твоята приятелка Мели и на Емил Григоров, но човек вижда само това, което иска да види.
П.П. Нямам нищо против да вземете да се държите най - после като юристи и да пишете само юридически коментари, bird of paradise! Радвам се, че тая ми идея добре си я разбрала! Относно подобренията си поддържам идеята, може да се извърши разпореждане в нотариална форма и по този начин, въпросът е дали Калахан/ човек, който аз също уважавам, независимо че не го познавам по име / иска да стане по този начин! И вторият проблем е, че става дума за ПП, което си създава известна опасност от бъдещи проблеми :!:
Приятен ден!
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот emilgrigorov » 02 Юни 2013, 12:34

julyanvonemona написа:
nk7702n написа:..........

В една друга тема Melly ме нарече "душевен мастурбант" или нещо подобно. В момента за мен е изключително удобно да се възползвам от това си качество и да попитам emilgrigorov в прав текст дали, чрез този си пост, а именно
emilgrigorov написа:На околовръстното има много кръстовища. Ще намери.
, прави опит да асоциира пътеката за която става въпрос в превода от италиански, с околовръстното шосе и намиращите се по тамошните кръстовища жрици на любовта. Ако е така това е твърде много дори и за един душевен мастурбант. Все пак, най-малкото подобна алюзия, няма нищо общо нито с разискваната тема, нито с доброто възпитание, не само според Чехов, а и въобще. Дано emilgrigorov има някакъв отговор, пък макар и да затвърди мнението на Melly за душевната мастурбация.

От околовръстното има пътища за навсякъде, Емонски.
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

ПредишнаСледваща

Назад към Строителство и регулация