начало

Наказаха съдията от СРС Васил Петров за недопустими коментари за домашното насилие Наказаха съдията от СРС Васил Петров за недопустими коментари за домашното насилие

Узаконяване на вече усвоени тераси

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Узаконяване на вече усвоени тераси

Мнениеот aneti » 15 Юни 2013, 11:22

Здравейте,
През 2007 г. купих жилище и направих ремонт на цялото жилище, като усвоих терасите. Допуснах грешка като не предприех необходимите мерки да узаконя това преустройство тогава. Сега искам всичко да е законно.
Какъв е редът за това? Това сега може ли да се осъществи? А ако е заварено положение и терасите са били усвоени от предните собственици преди години и те потвърдят това?
Моля за компетентен отговор?
juaniv@abg.bg
Последна промяна aneti на 15 Юни 2013, 11:28, променена общо 1 път
aneti
Младши потребител

Re: Озаконяване на вече усвоени тераси

Мнениеот emilgrigorov » 15 Юни 2013, 11:26

Принципно става с проект, одобряването му, разрешение за строеж от общината ... евентуално съгласия от етажната собственост за промяната на фасадата. Но всичко това се прави преди преустройството.
И все пак - кога е строен блокът и на кой етаж сте?
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Re: Узаконяване на вече усвоени тераси

Мнениеот aneti » 15 Юни 2013, 11:33

Блокът е с 5 жилищни етажа + 6-ти етаж с тавански помещения. Апартаментът ми е на 5-тия етаж. Петият етаж е пристрокойка към кооперацията, която пристройка е строена 1985 г.
aneti
Младши потребител

Мнениеот julyanvonemona » 15 Юни 2013, 18:19

aneti написа:Блокът е с 5 жилищни етажа + 6-ти етаж с тавански помещения. Апартаментът ми е на 5-тия етаж. Петият етаж е пристрокойка към кооперацията, която пристройка е строена 1985 г.

aneti, я кажи моля те най напред какво разбираш под "усвоени".
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот aneti » 15 Юни 2013, 19:52

Под усвоени разбирам да са част от стаята. Стаята става по-голяма за сметка на терасата.
aneti
Младши потребител

Мнениеот julyanvonemona » 16 Юни 2013, 04:06

Тогава виж какво ти казва emilgrigorov а и ако си в пристройката и тя е с отделен вход разгледяй въпроса и откъм обстоятелството че вероятно т.н. от тебе пристройка е отделна етажна собственост.
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот aneti » 16 Юни 2013, 09:14

Мисля че имаше възможност, според която законът узаконява усвоени тераси преди определена година, но не си спомням коя. Преди една-две години това се коментираше по медиите.
Може ли да ми припомните тази законова възможност.
Предварително благодаря!
aneti
Младши потребител

Мнениеот emilgrigorov » 16 Юни 2013, 10:58

Теоретично - преди 2001г.
Не узаконява, а поставя в режим на търпимост ... но при определени условия. А едното е съгласие на етажната собственост, със спорна необходимост, но се доказва в съда ... едва ли Ви се занимава с нескончаеми дела с неясен изход.
Има възможност и за узаконяване за построено до 2003г. Там е по-сложно, отново съгласия, но и с проекти, акт за узаконяване, приемателна комисия.
Идеята Ви е с крими елемент, преценете си възможностите. Една жалба от съсед, и всичко отива на кино.

Доколкото разбирам, иде реч за надстройка през 85-та, а не за пристройка.
Ако няма плоча (покрив) над терасата Ви, е възможно да са изчерпани възможностите за кота корниз. Трябва внимателно да се прецени от специалист на място. Ако обаче са изчерпани, то тогава няма узаконяване, няма и търпимост. Лошо.
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот aneti » 16 Юни 2013, 12:36

Да, става въпрос за надстройка на 5-ти етаж и 6-ти с тавански помещения през 85 г.
Много хора са си усвоили терасите без узаконяване, но притеснението е, ако някой 'добронамерен" съсед подаде жалва в общината.
Какви са последствията тогава? Общината ще ме задължи ли да премахна направените от мен промените на двете тераси?
Истината е, че не се знае дали в някой момент някой "добър" съсед няма да създаде проблем.
aneti
Младши потребител

Мнениеот emilgrigorov » 16 Юни 2013, 13:25

aneti написа:... Общината ще ме задължи ли да премахна направените от мен промените на двете тераси? ...

Да.
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Назад към Строителство и регулация