Здравейте,
През 2007 г. купих жилище и направих ремонт на цялото жилище, като усвоих терасите. Допуснах грешка като не предприех необходимите мерки да узаконя това преустройство тогава. Сега искам всичко да е законно.
Какъв е редът за това? Това сега може ли да се осъществи? А ако е заварено положение и терасите са били усвоени от предните собственици преди години и те потвърдят това?
Моля за компетентен отговор?
juaniv@abg.bg
- Дата и час: 04 Дек 2024, 02:46 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Узаконяване на вече усвоени тераси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
10 мнения
• Страница 1 от 1
Узаконяване на вече усвоени тераси
Последна промяна aneti на 15 Юни 2013, 11:28, променена общо 1 път
- aneti
- Младши потребител
Re: Озаконяване на вече усвоени тераси
Принципно става с проект, одобряването му, разрешение за строеж от общината ... евентуално съгласия от етажната собственост за промяната на фасадата. Но всичко това се прави преди преустройството.
И все пак - кога е строен блокът и на кой етаж сте?
И все пак - кога е строен блокът и на кой етаж сте?
Carthago delenda est.
- emilgrigorov
- Активен потребител
Re: Узаконяване на вече усвоени тераси
Блокът е с 5 жилищни етажа + 6-ти етаж с тавански помещения. Апартаментът ми е на 5-тия етаж. Петият етаж е пристрокойка към кооперацията, която пристройка е строена 1985 г.
- aneti
- Младши потребител
aneti написа:Блокът е с 5 жилищни етажа + 6-ти етаж с тавански помещения. Апартаментът ми е на 5-тия етаж. Петият етаж е пристрокойка към кооперацията, която пристройка е строена 1985 г.
aneti, я кажи моля те най напред какво разбираш под "усвоени".
Аз определям какво е моя работа!
-
julyanvonemona - Старши потребител
Под усвоени разбирам да са част от стаята. Стаята става по-голяма за сметка на терасата.
- aneti
- Младши потребител
Тогава виж какво ти казва emilgrigorov а и ако си в пристройката и тя е с отделен вход разгледяй въпроса и откъм обстоятелството че вероятно т.н. от тебе пристройка е отделна етажна собственост.
Аз определям какво е моя работа!
-
julyanvonemona - Старши потребител
Мисля че имаше възможност, според която законът узаконява усвоени тераси преди определена година, но не си спомням коя. Преди една-две години това се коментираше по медиите.
Може ли да ми припомните тази законова възможност.
Предварително благодаря!
Може ли да ми припомните тази законова възможност.
Предварително благодаря!
- aneti
- Младши потребител
Теоретично - преди 2001г.
Не узаконява, а поставя в режим на търпимост ... но при определени условия. А едното е съгласие на етажната собственост, със спорна необходимост, но се доказва в съда ... едва ли Ви се занимава с нескончаеми дела с неясен изход.
Има възможност и за узаконяване за построено до 2003г. Там е по-сложно, отново съгласия, но и с проекти, акт за узаконяване, приемателна комисия.
Идеята Ви е с крими елемент, преценете си възможностите. Една жалба от съсед, и всичко отива на кино.
Доколкото разбирам, иде реч за надстройка през 85-та, а не за пристройка.
Ако няма плоча (покрив) над терасата Ви, е възможно да са изчерпани възможностите за кота корниз. Трябва внимателно да се прецени от специалист на място. Ако обаче са изчерпани, то тогава няма узаконяване, няма и търпимост. Лошо.
Не узаконява, а поставя в режим на търпимост ... но при определени условия. А едното е съгласие на етажната собственост, със спорна необходимост, но се доказва в съда ... едва ли Ви се занимава с нескончаеми дела с неясен изход.
Има възможност и за узаконяване за построено до 2003г. Там е по-сложно, отново съгласия, но и с проекти, акт за узаконяване, приемателна комисия.
Идеята Ви е с крими елемент, преценете си възможностите. Една жалба от съсед, и всичко отива на кино.
Доколкото разбирам, иде реч за надстройка през 85-та, а не за пристройка.
Ако няма плоча (покрив) над терасата Ви, е възможно да са изчерпани възможностите за кота корниз. Трябва внимателно да се прецени от специалист на място. Ако обаче са изчерпани, то тогава няма узаконяване, няма и търпимост. Лошо.
Carthago delenda est.
- emilgrigorov
- Активен потребител
Да, става въпрос за надстройка на 5-ти етаж и 6-ти с тавански помещения през 85 г.
Много хора са си усвоили терасите без узаконяване, но притеснението е, ако някой 'добронамерен" съсед подаде жалва в общината.
Какви са последствията тогава? Общината ще ме задължи ли да премахна направените от мен промените на двете тераси?
Истината е, че не се знае дали в някой момент някой "добър" съсед няма да създаде проблем.
Много хора са си усвоили терасите без узаконяване, но притеснението е, ако някой 'добронамерен" съсед подаде жалва в общината.
Какви са последствията тогава? Общината ще ме задължи ли да премахна направените от мен промените на двете тераси?
Истината е, че не се знае дали в някой момент някой "добър" съсед няма да създаде проблем.
- aneti
- Младши потребител
aneti написа:... Общината ще ме задължи ли да премахна направените от мен промените на двете тераси? ...
Да.
Carthago delenda est.
- emilgrigorov
- Активен потребител
10 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Строителство и регулация
|
|