начало

ВСС прие, че именити преподаватели не са специалисти по гражданско право ВСС прие, че именити преподаватели не са специалисти по гражданско право

оспорване на дарение

Казуси за недвижими имоти

оспорване на дарение

Мнениеот volkan » 11 Сеп 2013, 12:11

Здравейте,
през 2006 г. родителите ми дариха апартамент. Починаха-майка ми през 2008 г. и баща ми през 2010 г. Имам брат, с когото се разбираме и той няма намерение да разваля договора за дарение на апартамента от родителите ни.
Интересува ме, в случай, че брат ми почине преди изтичане на 5-годишния срок от смъртта на родителите ни /2015 г./възможно ли е неговото дете да развали договора за дарението на апартамента?
volkan
Младши потребител

Re: оспорване на дарение

Мнениеот just__me » 20 Сеп 2013, 14:01

Здравейте!Какви са тези 5 години,които чакате да минат?!след като и двамата Ви родители са починали,апартамента е Ваша собственост(в случаи,че те са си били запазили правото на ползване).
Чл. 227. Дарението може да бъде отменено, когато дареният:
а) умишлено убие или се опита да убие дарителя, неговия съпруг или негово дете, или е съучастник в такова престъпление, освен ако деянието е извършено при обстоятелства, които изключват наказуемостта;
б) набеди дарителя в престъпление, наказуемо с лишаване от свобода не по-малко от три години, освен ако набедяването се преследва по тъжба на пострадалия и такава не е подадена, и
в) отказва да даде на дарителя издръжка, от която той се нуждае.
Тия разпоредби не се отнасят до обичайните и възнаградителните дарове.
Искът може да се предяви в едногодишен срок откакто на дарителя са станали известни основанията за отменяване на дарението. До изтичането на този срок искът може да бъде предявен и от наследниците на дарителя, ако той е починал преди това.
Предварителният отказ от този иск е нищожен.
Отменението на дарението не засяга правата, които трети лица са придобили върху подарените имоти преди отбелязването на исковата молба, но дареният дължи на дарителя обезщетение за онова, с което се е обогатил.
just__me
Младши потребител

Re: оспорване на дарение

Мнениеот bird_of_paradise » 20 Сеп 2013, 14:50

volkan написа:възможно ли е неговото дете да развали договора за дарението на апартамента?

Ако е накърнена запазената му част... може да очаквате изненади ( иск по чл. 30, ал.1 от ЗН или възражение в дело за делба). Срокът е 5г., разбира се, от откриване на наследството ( 2015г. е само за ид. части на баща ви, за ид. части на майка ви този срок съвсем скоро ще изтече, ако не е вече изтекъл..).
Общо взето темата няма общо с въпроса за отмяна на дарението по 227 ЗЗД.
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
bird_of_paradise
Активен потребител

Назад към Имотни казуси