начало

ВСС прие, че именити преподаватели не са специалисти по гражданско право ВСС прие, че именити преподаватели не са специалисти по гражданско право

дарение

Казуси за недвижими имоти

дарение

Мнениеот drill » 24 Окт 2013, 22:51

Здравейте,
бих искала да даря имот на майка ми. Въпросът ми е, каква е нотариалната такса. Ако това е процент от данъчната оценка на имота, колко процента е? Историята на имота е следната: майка ми и баща ми го купуват заедно. След това се развеждат и имотът се придобива от баща ми. След това отново встъпват в брак. Оказва се, че аз наследявам имота, а майка ми не получава нищо от него. Бих желала да й го даря целия.
drill
Младши потребител

Re: дарение

Мнениеот p_n_n » 25 Окт 2013, 10:06

drill написа:Здравейте,
бих искала да даря имот на майка ми. Въпросът ми е, каква е нотариалната такса. Ако това е процент от данъчната оценка на имота, колко процента е? Историята на имота е следната: майка ми и баща ми го купуват заедно. След това се развеждат и имотът се придобива от баща ми. След това отново встъпват в брак. Оказва се, че аз наследявам имота, а майка ми не получава нищо от него. Бих желала да й го даря целия.

Ако първото изречение от болднатия текст е вярно и при положение, че няма други особености, то тогава втората част от второто изречение на същия текст не отговаря на истината!..

На въпроса ви - нотариалната такса ще се изчисли, според удостоверявания материален интерес - правилно са ви насочили, че при дарение, това е данъчната оценка на имота.
p_n_n
Потребител

Мнениеот portokal » 25 Окт 2013, 10:14

Да не би да встъпват в брак с други хора? ;) Макар че тогава пак авторът нямаше да е единствен наследник.
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот borovinka » 25 Окт 2013, 15:28

Възможно е и да е единствен, ако втората съпруга на баща му е починала преди него и от брака си нямат други деца.
Veritatem dies aperit
borovinka
Активен потребител

Назад към Имотни казуси