начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

основание

Виртуална приемна - кажете това, което мислите, за това, което искате!
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

основание

Мнениеот llilia » 14 Ное 2004, 17:38

казусът е следният- страните са подписали "разписка-спогодба" със следното съдържание: "страните се съгласяват, че от съвместната им дейност А дължи на Б сумата от ...... /повече от 1 000 лв/". Според Вас на какво основание А дължи на Б?
llilia
Младши потребител

Re: основание

Мнениеот донна2 » 14 Ное 2004, 17:41

ами май ще трябва да докажеш каква им е била съвместната дейност първо и какви са взаимоотношенията между страните ,така написано знае ли човек може да е заем /паричен/ ,наем ,някаква изработка и т.н. , пари Аи Б са получили от някаква сделка и т.н.
донна2

Мнениеот llilia » 14 Ное 2004, 17:50

лошото е, че става въпрос за повече от 1 000 лв. и дали ще ми допуснат свидителски показания? В момента има влязло в сила решение /работено от друг колега/, с което искът на Б е отхвърлен, а предявеното основание е договор за заем.
llilia
Младши потребител

Мнениеот llilia » 14 Ное 2004, 17:59

лошото е, че в момента има влязло в сила решение с което е отхвърле иска с основание -договор за заем. Ако искам да доказвам друго основание, то дали ще ми допуснат свидетели при положение, че договорът е на стойност по-голяма от 1 000 лв.?
llilia
Младши потребител

Мнениеот донна2 » 14 Ное 2004, 18:01

След като има разписка тя е доказателството , що се отнася до въпроса до допустимост на свидетелски показания виж чл.133 от ГПК
донна2

Мнениеот донна2 » 14 Ное 2004, 18:03

НЕ смятам , освен ако А е съгласен ,но не ми се вярва ,а защо иска е отхвърлен
донна2

Мнениеот llilia » 14 Ное 2004, 18:23

Защото искът е предявен от ЕТ на ищеца, а разписката е от името на Флица. Съдът приема, че разписката е подписава във връзка със съвместната дейност на страните, но на страните като ЕТ и ЕООД, а се претендира дадена в заем сума от едното на другото физическо лице
llilia
Младши потребител

Мнениеот llilia » 14 Ное 2004, 19:09

Този казус е много гаден. не знам дали ще успея да спечеля.
llilia
Младши потребител

Мнениеот llilia » 14 Ное 2004, 19:11

Имам само една разписка-спогодба, както са я нарекли и не мисля че тя е достатъчна, за да установи основанието, т.к в нея не са записали нищо, а сома- от съвместната дейност.това води до идвода -гражданско дружество, което не ми върши работа, защото - ако не е уговорено друго дяловете са по 1/2
llilia
Младши потребител

Мнениеот донна2 » 14 Ное 2004, 19:16

а като страни по тая разписка кои са записани търговците/ЕТ и ООД /или физически лица
донна2

Мнениеот llilia » 14 Ное 2004, 19:18

Физическите лица.
llilia
Младши потребител

Мнениеот error » 15 Ное 2004, 21:36

Договор за "съвместна дейност" е добило глажданственост лаическо понятие за договор за гражданско дружество под режима на ЗЗД. Сигурна ли си, че твоите хора нямат такъв договор и това да се счита за разпределение на печалбата?
Аватар
error
Потребител

Мнениеот llilia » 15 Ное 2004, 22:46

имат такъв, но е сключен от името на ЕТ на единия съдружник и ЕООД на другия. Разписка-спогодбата е подписана от името на ФЛ.
llilia
Младши потребител

Мнениеот Сара » 16 Ное 2004, 11:37

Защо не опитате "неоснователно обогатяване"
Сара

Мнениеот Go60 » 16 Ное 2004, 11:52

Защото "неоснователното обогатяване" е субсидиарно, а разписката сочи някаква каузална сделка.
Go60

Мнениеот Сара » 16 Ное 2004, 17:05

Там е проблемът, че разписката не сочи нищо друго, освен, че А има да дава определено количество пари на Б. Какво казва Б, от каква съвместна дейност е това задължение на А.
Сара

Мнениеот marlow » 16 Ное 2004, 19:42

И аз имам едно подобно дело. Още не е приключило, и не зная какво ще реши съда. Само че го предявих като неоснователно обогатяване на извъндоговорно основание, а с документите доказвам само размера.
marlow

Мнениеот llilia » 17 Ное 2004, 16:15

И аз смятам да предява евентуално иск за неоснователно обогатяване в случай, че не уважат вече предявения. Аз се включвам преди приключване на второто дело пред първа инстанция. Предходния адвокат претендира парите като твърди, че е налице договор за спогодба между страните. Всъщност делото има много интересно развитие. Пред първа инстанция делото излиза за решаване и съдията в закрито заседание вместо да реши делото оставя ИМ без движение докато се уточни основанието. Така се стига до ВКС, което в крайна сметка връчща делото на първоинстанционния съд за извършване не необходимите съдопризводствени действия. В този момент поемам делото и не съм сигурна какво точно основание колегата и имал предвид и по-сроко дали е правилно. Договорът за спогодба е винаги свързан с други отношения между страните и аз следва да докажа какви са те. В действителност многократно са давани парични суми от доверителя ми, а за общата сума е подписана разписката. Но в нея не пише, че са давани парични суми, а че от съвместната дейност А дължи на Б.
llilia
Младши потребител

Назад към Общи дискусии