начало

ВСС прие, че именити преподаватели не са специалисти по гражданско право ВСС прие, че именити преподаватели не са специалисти по гражданско право

Съсобствен апартамент...Ужас

Казуси за недвижими имоти

Съсобствен апартамент...Ужас

Мнениеот nataliq5 » 12 Яну 2015, 12:46

Преди година с мъжа,с който живеех на сем. начала си купихме апарамент. Всеки даде поравно (23 000 е) от продажната цена( 46 000 е). Това е описано в нот. акт. "режим на съсобственост в равни части 50/50"
Сега се разделяме, аз искам да му изплатя неговата част-колкото е дал, той обаче иска парите по данъчна оценка, което е двойно. Нямам толкова, а и не искам да му подарявам 20 000 е. Той не ги е давал. Иска ми толкова пари, а знае какво е дал.
Посъветвайте ме моля, как да постъпя. Искам да уредя всичко по съдебен ред и да стане по- бързо.
Благодаря предварително.
nataliq5
Нов потребител

Re: Съсобствен апартамент...Ужас

Мнениеот ivan_lawyer » 12 Яну 2015, 13:55

Евентуално може да се доказва раз-лична цена, но то не е от значение - трябва да се води делба. При свободна продажба на търг - евентуално ще се продаде на външни лица. Вие може да участвате като платите само 1/2 от дела.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот nataliq5 » 12 Яну 2015, 15:48

Именно за делба си мислех и аз. Дълга ли е процедурата, колко време горе-долу? Има ли възможност да е справедливо (да му платя толкова колкото е дал, а не както си е наумил- да ми одере кожата)? Предполагам всичко зависи от това чий адвокат е по добър....но все пак....?
Благодаря, оценявам помощта.
nataliq5
Нов потребител

Мнениеот ivodam » 01 Апр 2015, 11:13

nataliq5 написа:Преди година с мъжа,с който живеех на сем. начала си купихме апарамент. Всеки даде поравно (23 000 е) от продажната цена( 46 000 е). Това е описано в нот. акт. "режим на съсобственост в равни части 50/50"
Сега се разделяме, аз искам да му изплатя неговата част-колкото е дал, той обаче иска парите по данъчна оценка, което е двойно. Нямам толкова, а и не искам да му подарявам 20 000 е. Той не ги е давал. Иска ми толкова пари, а знае какво е дал.
Посъветвайте ме моля, как да постъпя. Искам да уредя всичко по съдебен ред и да стане по- бързо.
Благодаря предварително.

Да не би да искате да кажете, че вашият бивш партньор си иска стойността на половината имот по пазарна оценка, не по данъчна? Щото обикновено данъчната е в пъти по-ниска от пазарната...
ivodam
Потребител

Мнениеот bird_of_paradise » 01 Апр 2015, 12:37

Извинете ме, но ... какво има да му подарявате? Преди време сте платили някаква сума, която е без значение- двамата сте съсобственици в равни дялове. Когато предприемете дело за съдебна делба вещото лице ще оцени имота по продажна цена, която няма да има нищо общо с данъчната.
Е, половината от тази цена ще платите вие, когато се изнесе на публична продан.
Като цяло в резултат на една не кратка съдебна битка ще платите доста разноски, а на финалната права ще сте изправена пред две хипотези- да платите неговата 1/2 по продажна цена, или да оставите имота да се продава от съдебния изпълнител, където е възможно цената да пада, респективно съсобственикът сам да закупи вашата ид. част. Накратко- и двамата губите.
Общо взето имате един правилен изход- да договорите разумна и за двамата цена, на която да ви прехвърли с нотариален акт неговата ид. част.

Останалото е като да търсите работа на адвокати, вещи лица, съд и съдебен изпълнител( всеки със своите си такси), а резултатът е повече от предвидим и вярвайте не ви ползва.
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
bird_of_paradise
Активен потребител

Мнениеот chinchilla » 14 Май 2015, 14:45

Питащата иска под вола теле да намери. Всеизвестно е, че цените на иматите с годините се вдигнаха главоломно. Нищо , че сега са в застой. Дала преди десет години Х сума, сега тая сума е доста по-различна....
snooker, chinchillas, STARGATE & Alfa Romeo
Аватар
chinchilla
Потребител

Назад към Имотни казуси