начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

Облагат ли се присъдени обезщетения при деликт?

Дискусии и казуси в областта на данъчното право
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Облагат ли се присъдени обезщетения при деликт?

Мнениеот ezlatarev » 09 Сеп 2017, 18:58

Здравейте.
С влязло в сила съдебно решение ми е присъдено обезщетение на основание деликтна отговорност, както и разноските по делото. Сумите вече са събрани чрез ЧСИ.
Въпросът ми е: подлежат ли тези суми на данъчно облагане, т. е. трябва ли да ги включа в данъчната си декларация за доходите през тази година?
За разноските съм 99% сигурен, че не - обратното би било безумие. Но за самото обезщетение?
Досега съм питал двама адвокати и двама счетоводители и резултатът е 2:2. Но и етиримата казват, че такъв въпрос досега не са им задавали и не са съвесем сигурни.
Има ли някаква съдебна практика по въпроса?
ezlatarev
Младши потребител

Re: Облагат ли се присъдени обезщетения при деликт?

Мнениеот ilian_todorov » 10 Сеп 2017, 00:30

Не.
Според закона за данъците върху доходите на физически лица (ЗДДФЛ) необлагаеми са взетите през съответната данъчна година обезщетения за имуществени и неимуществени вреди, както и сумите, получени на основание на Закона за семейни помощи за деца, и тези за издръжка, получени съгласно разпоредбите на Семейния кодекс.
ilian_todorov
Активен потребител

Назад към Данъчно право