начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

Данък МПС

Дискусии и казуси в областта на данъчното право
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Данък МПС

Мнениеот sunwalker » 08 Дек 2017, 11:56

Здравейте,

Нов шофьор съм от Пловдив и на скоро ми казаха, че ако смениш адресната регистрация на село, данъка ще падне драстично. В момента плащам около 200 лева а на село щяло да бъде около 30-40 макс. Истина или лъжа?

Ако е така, къде се сменя регистрацията? в кметството в Пловдив или това на селото? Относно информацията в талона на колата, трябва ли да се промени нещо и да се ходи в КАТ ако съм си сменил адресната регистрация?

Благодаря предварително и поздрави.
sunwalker
Нов потребител

Re: Данък МПС

Мнениеот marilynm » 08 Дек 2017, 12:23

Sunwalker,
Има разни сайтове, които изчисляват размера на данъка в съответните общини според зададените параметри на МПС-во. За максимална точност може да видите Наредбата за определяне размера на местните данъци и такси, по - конкретно раздела за данък върху МПС-ва на двете общини и да прецените дали си струва промяната на адресната регистрация.
marilynm
Младши потребител

Мнениеот thebeast » 08 Дек 2017, 23:35

Ако искаш план-сметка за разходите и ползите, напиши в кое село искаш да се регистрираш, колко киловата ти е мощността на автомобила и коя е годината му на производство!
thebeast
Потребител

Мнениеот orli70 » 03 Май 2018, 07:20

Имам проблем на 14 април съм осъден от община Видин да платя 187 лева за данък МПС което е бракувано 2011 година.През 2016 година получих акт от общината да платя данъци за това МПС до 2016 година .Ходих в общината и им предоставих талона на колата че МПС-то е бракувано 2011 годена но не е отчислено от даначното и те уж ми приспаднаха данаците до 2016 и в момента получавам че съм осъден да заплатя 187 лева като от тях 87 лева са данъци до 2016 година -посъветвайте ме какво да направя при положение че МПС-то е бракувано и би трябвало да останат данъците за период от 2008 до 2010 година а за тях би трябвало да има 5 годишна давност.
orli70
Нов потребител

Мнениеот jhoro » 03 Май 2018, 21:37

orli70 написа:Имам проблем на 14 април съм осъден от община Видин да платя 187 лева за данък МПС което е бракувано 2011 година.През 2016 година получих акт от общината да платя данъци за това МПС до 2016 година .Ходих в общината и им предоставих талона на колата че МПС-то е бракувано 2011 годена но не е отчислено от даначното и те уж ми приспаднаха данаците до 2016 и в момента получавам че съм осъден да заплатя 187 лева като от тях 87 лева са данъци до 2016 година -посъветвайте ме какво да направя при положение че МПС-то е бракувано и би трябвало да останат данъците за период от 2008 до 2010 година а за тях би трябвало да има 5 годишна давност.

Нормално е да се води на ваше име, щом не сте си направили труда да ги информирате, че МПС-то е бракувано! В момента системите на КАТ и МДТ са свързани, но преди време не беше така.

Съвета ми е - за данъците преди 01.01.2011 си подайте заявление, за погасяване по давност.
Чл. 171. (1) Публичните вземания се погасяват с изтичането на 5-годишен давностен срок, считано от 1 януари на годината, следваща годината, през която е следвало да се плати публичното задължение, освен ако в закон е предвиден по-кратък срок.

Данъка, който е трябвало да платите до края на 2010 година, на 01.01.2016 са погасими по давност. Давността не се прилага служебно.
Другите данъци - след 01.01.2011 г ще трябва да си ги платите. АУАН ви е издаден през 2016 година и затова давността е към оня момент.
jhoro
Активен потребител

Мнениеот stoianovs » 12 Юни 2018, 09:52

Малко встрани от въпроса. По закон трябва данъчното да получава информация от автоматизираната система за връзка между министерство на финасите, МВР, нотариуси и т.н. За съжаление май системата работи еднопосочно - получава се информация само ако има новорегистриран автомобил на твое име, от старият собственик не се отчислява автоматично. Пресен пример от тази година. Продадох автомобил средата на януари тази година и до миналата седмица не беше отчислен в МДТ. Минали сме през нотариус, новият собственик веднага е сменил регистрацията в КАТ и дотук. Наложи се да се "разходя" до общината с копие от договора за покупко продажба и да попълня "коригираща" декларация по чл.54. за да се отпише автомобила и да не се търсят данъци. Така, че данъчните са заинтересовани ако може да вземат и от теб и от новият собственик.

Преди време имах случай с бракуване на автомобил в КАТ и след 2 години като отидох в данъчното с унищоженият талон го отписаха и не ми търсиха стари данъци /след датата на бракуване/.
stoianovs
Младши потребител

Назад към Данъчно право