начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

Здравейте имам проблем с арендатор

Казуси за недвижими имоти

Здравейте имам проблем с арендатор

Мнениеот hideboom » 22 Ное 2021, 15:57

Има имот който е преписан на мое име но преди това баба ми (уж) е подписала договор в които няма срок( безсрочен) , а това няма как да е станало защото по това време имота се е водел на 3-ма собственика.
Земята от 5 години е на мое име и договор не съм подписвал и си взимам арендата в случая пари. Искам да прекратя договора за аренда но този който я стопанисва ми казва че трябва да изчакам 2 земеделски години преди да я върне.Уж е минаван договора през нотариус но друг човек е представлявал тези 3-ма собственика на имота, което още повече води до нещо нередно.

Казуса е следния направо да се обръна към адвокат за да докажем, че този договор не е истински и не е фективен защото са минали повече от 5 години и не трябва да чакам 2 години за да си върна земята за мое лично ползване.

Как да постъпя и каква е сумата за прекратяване на такъв договор през нотариус.
hideboom
Нов потребител

Re: Здравейте имам проблем с арендатор

Мнениеот guest1 » 22 Ное 2021, 20:01

За домашно - Закон за арендата в земеделието, а после - адвокат, вещ в подобни дела!

Само една бележка - ако прекратяването е без форсмажорни причини - даже не са само две години!
Чл. 29. (1) Договорът за аренда, сключен без определен срок, може да бъде прекратен едностранно от всяка една от страните с писмено предизвестие, отправено след изтичането на четвъртата година. Ако не е уговорено друго, предизвестието е със срок две стопански години. То трябва да се отправи най-късно до изтичането на стопанската година, предшестваща началото на срока от две стопански години.
§ 2. По смисъла на този закон:
3. "стопанска година" е времето от 1 октомври на текущата година до 1 октомври на следващата година;

Тоест - сега (22 ноември 2021 г) връчено предизвестие - прекратяването ще е от 1 октомври 2024 година!
Последна промяна guest1 на 23 Ное 2021, 11:30, променена общо 1 път
Човек винаги може да се държи добре с онези, които са му безразлични.
Оскар Уайлд, „Портретът на Дориан Грей“

Това е само мнение, не сте длъжни да се съобразявате с него.
guest1
Активен потребител

Мнениеот hideboom » 23 Ное 2021, 11:05

С такъв вид договор , безсрочен мисля че след консултация с адвокат всичко ще приключи много бързо , защото арендата е 5 години а не безсрок.
hideboom
Нов потребител

Мнениеот guest1 » 23 Ное 2021, 11:32

hideboom написа:С такъв вид договор , безсрочен мисля че след консултация с адвокат всичко ще приключи много бързо , защото арендата е 5 години а не безсрок.

Това ... сам ли си го измислихте?

Защо тогава е този текст:
Чл. 28. (2) Развалянето на договор за аренда, сключен за срок, по-дълъг от 10 години или пожизнено, става по съдебен ред.
Човек винаги може да се държи добре с онези, които са му безразлични.
Оскар Уайлд, „Портретът на Дориан Грей“

Това е само мнение, не сте длъжни да се съобразявате с него.
guest1
Активен потребител

Назад към Имотни казуси