начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

НАСЛЕДСТВО СЪС ЗАДЪЛЖЕНИЯ

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

НАСЛЕДСТВО СЪС ЗАДЪЛЖЕНИЯ

Мнениеот milenaa77 » 28 Мар 2023, 14:23

Здравейте,
Моля за вашето съдействие.
Майка ми почина наскоро но има задължинея към банка.
Баща ми, брат ми и аз /дъщеря-сестра/ се явяваме нейни наследници.
Дотако беше жива моята майчица с баща ми ми прехвърлиха апартамента като дарение, след това майка се разболя, гледала съм я изцяло и финасвово се грижих всичко да има, нито баща ми нито брат ми не са ми помагали и финансово.
След това баща ми поиска чрез покупко-продажба да ми прехвърли апартамента като му платя исканата сума и попълни декларация пред нотариус за извършената покупко- продажба.
Брат ми има друг апартамент той е женен има и две деца, аз не съм омъжена, живея с приятеля ми и за момента нямаме деца.
Ако и тримата /аз, баща ми и брат ми/ се откажем от наследство, кой ще изплати заема и ще загубя ли апартамента си който е придобит първо чрез дарение след това с покупко-продажба.
Как се разпределя задълженията към банка ако се съгласим да приемем наследство.
Благодаря Ви за помощта и съдействието.
Поздрави
Милена
milenaa77
Младши потребител

Re: НАСЛЕДСТВО СЪС ЗАДЪЛЖЕНИЯ

Мнениеот dimist » 28 Мар 2023, 14:43

Явно има някаква мода , един и същ имот , едни и същи отчуждители да прехвърлят по два пъти , чрез различни сделки. Особено, като разберат, че съществува Павловия иск. А ако се бяхте посъветвали, щяха да ви кажат, че е по добре да се прехвърли със смятания за остарял договор за гледане и издръжка.И как смята баща Ви да Ви прехвърли апартамента, който е вече Ваш ?
А и защо да се отказвате от наследството, като можете да го приемете под опис , и тогава ще отговаряте само до размера на полученото ?
dimist
Потребител

Мнениеот milenaa77 » 28 Мар 2023, 14:54

Здравейте,
dimist
баща ми се е съветвал, но какво е разбрал е друго.
аз съм склонна да приема наследството, но кредита който е теглила майка ми, с него е помогнала на брат ми, и не е редно да плащам за нещо което не съм ползвала, така мисля аз.
milenaa77
Младши потребител

Мнениеот guest1 » 28 Мар 2023, 20:13

dimist написа:Явно има някаква мода , един и същ имот , едни и същи отчуждители да прехвърлят по два пъти , чрез различни сделки.

Ако въпросните сделки са били направени както трябва - подобни случки щяха да са невъзможни.
След вписване на дарението - НА се издава на надарения и дарителя вече не може да се разпорежда с имота.
Човек винаги може да се държи добре с онези, които са му безразлични.
Оскар Уайлд, „Портретът на Дориан Грей“

Това е само мнение, не сте длъжни да се съобразявате с него.
guest1
Активен потребител

Мнениеот ivanov_p » 29 Мар 2023, 11:46

Кога е възникнало задължението на майка ви и кога са извършени сделките с апартамента?
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот milenaa77 » 29 Мар 2023, 12:04

Здравейте,
ivanov_p »
сделката за наследството беше жива моята майка, втората сделка е след като почина, баща ми така поиска и беше се съветвал с адвотак иили незнам точно.
майка ми е теглила кредит за да помогне на брат ми, а сега след нейната смърт искат от нейните наследници да изплащат заема, аз ако се откажа какво ще стане с моя апартамент или като наследник при отказ го губя.
Поздрави
Милена
milenaa77
Младши потребител

Мнениеот guest1 » 29 Мар 2023, 13:01

milenaa77 написа:Здравейте,
ivanov_p »
сделката за наследството беше жива моята майка, втората сделка е след като почина, баща ми така поиска и беше се съветвал с адвотак иили незнам точно.
майка ми е теглила кредит за да помогне на брат ми, а сега след нейната смърт искат от нейните наследници да изплащат заема, аз ако се откажа какво ще стане с моя апартамент или като наследник при отказ го губя.
Поздрави
Милена

Пак обяснявате несвързано и „на час по лъжичка“.
Наследява се „наследствената маса“ - всички имоти, които са принадлежали на наследодателя в момента на смъртта му. Приемането и отказът от наследявяне се отнася за всичко, не за конкретен имот.
Ако този апартамент Ви е дарен и дарението не е оспорено по чл. 30 от ЗН - той няма да фигурира в наследствената маса и отказът от наследство няма да го засегне.
Човек винаги може да се държи добре с онези, които са му безразлични.
Оскар Уайлд, „Портретът на Дориан Грей“

Това е само мнение, не сте длъжни да се съобразявате с него.
guest1
Активен потребител

Мнениеот milenaa77 » 29 Мар 2023, 15:54

имота ми е прехвърлен от мойте родители майка ми беше жива, аз съм я гледала като се разболя и финансово съм се грижила всичко да има нищо де не и липсва, а другите няма да ги коментирам.
до момента дарението не е оспорено.
Милена
milenaa77
Младши потребител

Мнениеот berto » 29 Мар 2023, 16:15

Дайте някакви дати, то така на око тази работа не се върши. Има срок 5 години за предявяване на този иск, за който говорят колегите. Искът е по чл. 135 /ЗЗД. 5те години текат от момента на увреждането, т.е. от момента на дарението напред. Така ако например дарението е станало преди март 2018г., то сега няма как да се предяви този иск и няма за какво да се тревожите.
berto
Потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 30 Мар 2023, 08:54

С няколко думи - Милена иска да си спаси апартамента, не е нещо сложно.

Банката няма изпълнителен лист - нито е налагала запори.

Ситуацията е много благоприятна, защото дефакто - когато няма запори - е лесно.

Аз единствено виждам някаква тежест да се наложи на имота.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот milenaa77 » 30 Мар 2023, 09:39

Да, искам да си запаза апартамента, 20г. ми е дарен, повтарям се но аз съм се грижила за майка като се разболя и финасово съм помагал плащах всичко.
milenaa77
Младши потребител

Назад към Семейни казуси