начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

Проблем със съседка

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Проблем със съседка

Мнениеот dats1 » 02 Юни 2023, 11:19

Здравейте! Собственик съм на апартамент на 1 етаж с остъклена тераса с винкел (от едно време). Предните собственици са засадили лоза, която са оформили като асма по метално ге-образно скеле, закрепено в горната част за горната част на винкела на остъклената тераса. Съседите на втория и третия етаж са си отправили по една пръчка нагоре и те берат и ядат от нея. Като купихме жилището съседа от 3 етаж ме помоли да не махам асмата, понеже давала много грозде и била хубав сорт. От тогава минаха няколко години, в които листната маса на асмата постоянно ми опира в остъклената тераса и не мога да си видя стъклата чисти. Друг основен проблем е, че слънчевата светлина ми е ограничена.
От около половин година имам проблем със съседката отгоре, която до корена на лозата е засадила пълзящо увивно растение с голяма листна маса, което е вързала със сезал да ге-образното скеле и го е насочила към втория етаж. Растението в момента е на около 1 метър над земята.
Многократно сме пробвали да говорим с нея и да и обясним, че това растение съвсем ще скрие слънчевата светлина на двете ни южни стаи и ще трябва да стоим денонощно на вътрешно осветление, но на нея не и пука. Преди два дни майка ми му е счупила върховете да не става по-високо. Съседката я видяла, развикала се, започнала да я обижда, снимала я е и казала, че ще я съди, след която я заляла с кофа с вода.
Искаме да махнем асмата и скелето. Имам ли право без да искам разрешение от някого или трябва да се обърна към някоя институция? Какво мога да предприема срещу поведението на съседката и имали основание да съди майка ми?
Извинявайте за дългата публикация! Предварително благодаря!
dats1
Нов потребител

Re: Проблем със съседка

Мнениеот atanasov_law » 02 Юни 2023, 13:15

Погледни дали има камери, в чиито обсег е лозата.
Ако няма, режи смело, но в тъмната част от денонощието, когато няма да те види никой.
После я остави да си изсъхне на спокойствие, без да я махаш, като редовно поливаш корените с нафта на всеки 10 дена по литър.
Стига толкова съвети, че ще се превърнем в агро форум :mrgreen:
atanasov_law
Младши потребител

Мнениеот guest1 » 02 Юни 2023, 14:09

Здравейте!
От юридическа гледна точка - става дума за общите части на ЕС. Въпросните подобрения (насаждения) са допустими само при съгласие от всички съсобственици.

От „аграрния форум“ - всяка асма си има стебло, по което няма листа. Щом
dats1 написа:... листната маса на асмата постоянно ми опира в остъклената тераса и не мога да си видя стъклата чисти. Друг основен проблем е, че слънчевата светлина ми е ограничена.

просто махнете тези листа и разклонения, без да увреждате стеблото. Така съседът отгоре ще си получава гроздове, а на вас няма да ви е тъмно.

Колкото до нервната съседка - обяснете ѝ, че такова поведението е между самоуправство и хулиганство. Ако не се усмири - говорете с районния инспектор. Да съди (съвременен фолклор) може само съд - заинтересованите страни само входират иск.
Човек винаги може да се държи добре с онези, които са му безразлични.
Оскар Уайлд, „Портретът на Дориан Грей“

Това е само мнение, не сте длъжни да се съобразявате с него.
guest1
Активен потребител

Мнениеот propensity » 02 Юни 2023, 21:31

dats1 написа:Искаме да махнем асмата и скелето.

За съжаление, понякога с простаци проблемът се решава само по просташки; 200-300мл нафта в корените на лозата и дотам.
propensity
Потребител

Назад към Етажна собственост