Здравейте,
Предвидено ли е в българското законодателство дете (много над 18 годишно) да се откаже от баща си (който е жив и що годе здрав) ?
Примерно в акта му за раждане да пише, че бащата е неизвестен и да няма нищо общо с биологичния си баща.
Ако е предвидена такава процедура знам, че със сигурност ще се наложи да си търся адвокат, но бих искал да имам някаква идея как става, какви са етапите, колко време отнема и т.н.
- Дата и час: 23 Ное 2024, 16:39 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Отказ на дете от родител
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
10 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Отказ на дете от родител
Навършилото пълнолетие лице не може да се откаже от родителя си.
Има правна възможност да се оспорва бащинство, но това са други казуси.
Има правна възможност да се оспорва бащинство, но това са други казуси.
- ayordanova
- Нов потребител
Благодаря за отговора!
Няма смисъл да се оспорва, защото по физически белези е пределно ясно, че той е бащата.
Значи тормозът ще продължи до края... Жалко.
Няма смисъл да се оспорва, защото по физически белези е пределно ясно, че той е бащата.
Значи тормозът ще продължи до края... Жалко.
- momchil
- Нов потребител
Кажете какъв резултат искате да постигнете, че да Ви кажем реда.
- hristev
- Потребител
Десетки години само физически и психически тормоз. Изморен и изтощен съм от всичко това.
Искам всичко да приключи и да нямам нищо общо с него.
В акта за раждане да пише, че бащата е неизвестен и никога повече този човек да не го чуя и видя, нито жив, нито след смъртта му.
Искам всичко да приключи и да нямам нищо общо с него.
В акта за раждане да пише, че бащата е неизвестен и никога повече този човек да не го чуя и видя, нито жив, нито след смъртта му.
- momchil
- Нов потребител
Не мисля, че проблемът Ви е правен. Без знаечение за решаването му е какво пише в акта Ви за раждане.
Не мисля, че под "тормоз" имате предвид, че срещу Вас е извършено престъпление.
Ако чувствате, че срещу Вас през тези "десетки години" е извършено престъпление - пуснете жалва в прокуратурата.
За сега мога да кажа ,че за да може в акта Ви за раждане да пише "баща неизвестен" е необходимо да докажете пред съда, че лицето, което е написано като баща - не Ви е баща. За това ще Ви трябва адвокат, който да прецени дали е възможно. Това е така, защото тези искове са ограничени със срок. Сроковете при Вас вероятно са изтекли отдавна, но все пак... Адвокат да каже.
Вероятно във вашия казус няма правен способ, който да "изтрие" баща Ви от акта за раждане. Дори да имаше, наблягам, че това не би решило проблемите Ви.
Успех.
Не мисля, че под "тормоз" имате предвид, че срещу Вас е извършено престъпление.
Ако чувствате, че срещу Вас през тези "десетки години" е извършено престъпление - пуснете жалва в прокуратурата.
За сега мога да кажа ,че за да може в акта Ви за раждане да пише "баща неизвестен" е необходимо да докажете пред съда, че лицето, което е написано като баща - не Ви е баща. За това ще Ви трябва адвокат, който да прецени дали е възможно. Това е така, защото тези искове са ограничени със срок. Сроковете при Вас вероятно са изтекли отдавна, но все пак... Адвокат да каже.
Вероятно във вашия казус няма правен способ, който да "изтрие" баща Ви от акта за раждане. Дори да имаше, наблягам, че това не би решило проблемите Ви.
Успех.
- hristev
- Потребител
Просто не искам да имам нищо общо с този човек. Това е най-простото обяснение на желанието ми.
Очевидно няма как да стане...
Благодаря за отделеното време!
Очевидно няма как да стане...
Благодаря за отделеното време!
- momchil
- Нов потребител
Защо да няма как да стане?
Ако искате тържествено вписване в бумажка - да, едва ли.
Но ако искате в самия живот да нямате общо - ами, изваждате го от живота си. Ако можете, де. Защото трябва очевидно да живеете отделно от него и да продължавате напред. Ако сте в икономическа зависимост някаква - трябва да намерите начин да я прекъснете и пак да продължите напред. Отделно.
Оттам нататък, най-много, ако умре с дългове, да Ви търсят някакви кредитори. Отказвате се от наследство и край.
А какво пише в акта за раждане - има ли практическо значение? Ако за Вас има, търсите справедливост, а не полезен резултат. Но това също е въпрос на избор.
Успех!
Ако искате тържествено вписване в бумажка - да, едва ли.
Но ако искате в самия живот да нямате общо - ами, изваждате го от живота си. Ако можете, де. Защото трябва очевидно да живеете отделно от него и да продължавате напред. Ако сте в икономическа зависимост някаква - трябва да намерите начин да я прекъснете и пак да продължите напред. Отделно.
Оттам нататък, най-много, ако умре с дългове, да Ви търсят някакви кредитори. Отказвате се от наследство и край.
А какво пише в акта за раждане - има ли практическо значение? Ако за Вас има, търсите справедливост, а не полезен резултат. Но това също е въпрос на избор.
Успех!
Голям кеф е да млъкнеш, след като установиш, че не можеш да убедиш неубеждаемите.
- ykovachev
- Активен потребител
Отдавна няма зависимост от него, а и май никога не се е разчитало на него.
Да, нещо такова ще стане... В общи линии това е плана.
Благодаря за отговора!
Благодаря за отговора!
- momchil
- Нов потребител
momchil написа:Отдавна няма зависимост от него, а и май никога не се е разчитало на него.
Благодаря за отговора!
Уважаемо дете, на колкото и да сте,
Аз съм майка и мога да Ви разбера! Знам много добре, за какво точно говорите и как болката и стягането "в гърлото" са доминантни над всичко преживяно! Усещам тази горчилка, която е причината да търсите отказ от баща. Съжалявам да го чуя и настръхвам, защото е твърде вероятно и моите синове да поискат същото един ден, само че те едва ли ще чакат да станат на 18, защото са усетили отказа на баща им от тях още в невръстна възраст! Разбирам, че като се напише в Акта "неизвестен баща", ще Ви олекне! Пиша това, за да Ви дам кураж и защото е важно точно Вие да се почувствате удовлетворен и добре! Никой не си избира родителите за съжаление, иначе времената биха били много по-различни... Успех, мило момче! Вярвай в доброто и не се предавай! Всичко рано или късно се обръща, защото Вселената е кръговрат!
- xarula
- Младши потребител
10 мнения
• Страница 1 от 1
|
|