начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

Преустройство носеща стена

Виртуална приемна - кажете това, което мислите, за това, което искате!
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Преустройство носеща стена

Мнениеот n_ts_kostov » 07 Фев 2024, 21:46

Здравейте,

Много ще се радвам ако някой може да ми помогне да си отговоря на конкретни въпроси, за които не намирам теми във форума.

Искам да направя отвор в носеща стена (земетръсна шайба) в ЕПК от 1980г с четири входа и дванадесет етажа. Говорих с конструктор, който обследва стената и издаде становище, че с проект за укрепване може да бъде направен отвора. Стената е 330х265, а отвора ще бъде 150х200.
След като държа да мина по законосъобразния ред отидох в общината и говорих с главния архитект. Попитах го какви документи ми трябват, за да получа разрешително за строежа. В отговор получих, че ще трябва да започна със съгласието на съседите.
(1). Тук идва и първия въпрос. В ЗУЕС не намирам точно какъв процент кворум от идеалните части ми трябва. Ще организирам събрание, но ако не дойдат всички или достатъчно хора то в такъв случай трябва ли да изчакам един час както е в Чл. 15.(2) или от ал.1 какво точно представлява " с изключение на случаите по чл. 17, ал. 2, т. 1 - 4 и 7 " ? Не ми става ясно дали от хората дошли на събранието трябва да са " 100 на сто идеални части от общите части " (от чл.17,ал. 2, т. 1) или от целия вход, надявам се не целия блок?
(2) Второ наистина ми се иска да съм сигурен в документите, които ми трябват да представя пред общината и така да избегна връщане за допълнителни неща. Архитектът ми каза, че са ми необходими Архитектурен и Конструктивен план, само това ли е (плюс разбира се съгласието на съседите)?
(3) След представяне на тези документи, колко време се чака за разрешителното за строеж и каква е вероятността да не получа такова?

Другото, което забравих да попитам архитекта е дали трябва да включа и усвояването на терасите(лоджите) към протокола от общото събрание за съгласие? Това също ли трябва да се узакони и да се изготвят архитектурен и конструктивен план?

Мога ли да попитам дали тези съседи, които вече са усвоили терасите си са го направили по законосъобразен път и може ли да ми кажете какъв е той?

Искрени благодарности.
n_ts_kostov
Нов потребител

Re: Преустройство носеща стена

Мнениеот Melly » 12 Фев 2024, 02:15

n_ts_kostov написа:Здравейте,

Много ще се радвам ако някой може да ми помогне да си отговоря на конкретни въпроси, за които не намирам теми във форума.

Искам да направя отвор в носеща стена (земетръсна шайба) в ЕПК от 1980г с четири входа и дванадесет етажа. Говорих с конструктор, който обследва стената и издаде становище, че с проект за укрепване може да бъде направен отвора. Стената е 330х265, а отвора ще бъде 150х200.
След като държа да мина по законосъобразния ред отидох в общината и говорих с главния архитект. Попитах го какви документи ми трябват, за да получа разрешително за строежа. В отговор получих, че ще трябва да започна със съгласието на съседите.
(1). Тук идва и първия въпрос. В ЗУЕС не намирам точно какъв процент кворум от идеалните части ми трябва. Ще организирам събрание, но ако не дойдат всички или достатъчно хора то в такъв случай трябва ли да изчакам един час както е в Чл. 15.(2) или от ал.1 какво точно представлява " с изключение на случаите по чл. 17, ал. 2, т. 1 - 4 и 7 " ? Не ми става ясно дали от хората дошли на събранието трябва да са " 100 на сто идеални части от общите части " (от чл.17,ал. 2, т. 1) или от целия вход, надявам се не целия блок?
(2) Второ наистина ми се иска да съм сигурен в документите, които ми трябват да представя пред общината и така да избегна връщане за допълнителни неща. Архитектът ми каза, че са ми необходими Архитектурен и Конструктивен план, само това ли е (плюс разбира се съгласието на съседите)?
(3) След представяне на тези документи, колко време се чака за разрешителното за строеж и каква е вероятността да не получа такова?

Другото, което забравих да попитам архитекта е дали трябва да включа и усвояването на терасите(лоджите) към протокола от общото събрание за съгласие? Това също ли трябва да се узакони и да се изготвят архитектурен и конструктивен план?

Мога ли да попитам дали тези съседи, които вече са усвоили терасите си са го направили по законосъобразен път и може ли да ми кажете какъв е той?

Искрени благодарности.

Съветвам ви да се откажете от идеята да "направите отвор" (дори да става въпрос за дупка Ф 6до Ф12) в стена-земетръсна шайба. И то в 12-етажен блок.
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот ivanov_p » 12 Фев 2024, 10:40

В противоземетръсните шайби могат да се предвидят отвори и това често се прави, но по време на проектирането. Тогава се изчислят натоварванията и арматурата се съобразява с отвора. Когато се прави отвор в готова шайба се реже арматурата, а тя държи бетона. Конструктори масово дават становища, но сградата на Позитано падна барбар със становищата и уби две момичета. Такова рязане е много опасно в нови сгради, преди окончателното стягане на бетона, а това са 70 години. Аз живея в сграда на 30 години и скоро имах проблеми с плочките в банята, защото бетона продължава да сляга.

Усвояването на тераса е различно от остъкляването на лоджия. Първото трябва да направите нелегално, няма ви дадат разрешение, а второто може да направите и без разрешение.
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот bozyo » 22 Мар 2024, 00:18

Melly написа:Съветвам ви да се откажете от идеята да "направите отвор" (дори да става въпрос за дупка Ф 6до Ф12) в стена-земетръсна шайба. И то в 12-етажен блок.

ми то освен, че е, слабо казано, неразумно, е и забранено.
n_ts_kostov написа:Искам да направя отвор в носеща стена ...

ЗУЕС забранява:
Закон за управление на етажната собственост написа:Чл. 6. (1) Собствениците са длъжни да:
1. не пречат на другите собственици, ползватели и обитатели да използват общите части на сградата;
2. не причиняват вреди на други обекти и общи части на сградата;
19. не извършват дейности в общите части на сградата ... които нарушават тяхната цялост ..., носимоспособността, устойчивостта на строителната конструкция, ... или безопасното ползване на сградата;

Закон за собствеността написа:Чл. 38. При сгради, в които етажи или части от етажи принадлежат на различни собственици, общи на всички собственици са ... основите, външните стени, ... вътрешните носещи стени, колоните, трегерите, плочите, ... и всичко друго, което по естеството си или по предназначение служи за общо ползуване.

какво неясно има? или (за пореден път) е налице неприемане на нежелания отговор.
n_ts_kostov написа:В ЗУЕС не намирам точно какъв процент кворум от идеалните части ми трябва. Ще организирам събрание, но ако не дойдат всички или достатъчно хора то в такъв случай трябва ли да изчакам един час както е в Чл. 15.(2) или от ал.1 какво точно представлява " с изключение на случаите по чл. 17, ал. 2, т. 1 - 4 и 7 " ? Не ми става ясно дали от хората дошли на събранието трябва да са " 100 на сто идеални части от общите части " (от чл.17,ал. 2, т. 1) или от целия вход, надявам се не целия блок?

да, 100% от всички собственици, а не от всички присъстващи.
не, след един час не става - т.1 е най-първото от всички посочени изключения.
да, целият блок.

теоретично общото събрание на всички собственици има пълното право да промени предназначението на носещата конструкция, и да избере тя да стане купчина отпадъци. това не отменя задължението за извозване на отпадъците и обезщетенията на затрупаните от срутването на блока или на техните наследници.
Закон за управление на етажната собственост написа:Чл. 17. (1) ...
(2) Общото събрание на собствениците приема решения:
1. за предприемане на действия за надстрояване и пристрояване, за учредяване право на ползване или право на строеж и за промяна предназначението на общите части - със 100 на сто идеални части от общите части;

n_ts_kostov написа:(3) След представяне на тези документи, колко време се чака за разрешителното за строеж и каква е вероятността да не получа такова?

някъде между 99,9999 и 100%. главният архитект на общината трябва да е много смел, за да позволи махането на половин носеща стена (150 см от 330 общо).

п.п. той питащият отдавна е отминал форума, но любопитно намерих за уместно да отговоря за питащите търсачките.
bozyo
Потребител

Мнениеот kaldoor » 08 Юни 2024, 20:48

Дори законово да е възможно, съветвам Ви да не го правите! Виждал съм много хора какви глупости правят само за да увеличат пространството с 1 кв. м.
kaldoor
Нов потребител

Назад към Общи дискусии