начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

въззивно дело

Виртуална приемна - кажете това, което мислите, за това, което искате!
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

въззивно дело

Мнениеот Ицо Стои4ков » 19 Ное 2003, 16:22

Може ли въззивният съд да допусне до разпит свидетели, които не са посочени във въззивната жалба, а искането за допускането им е направено в съдебно заседание след даване ход на делото.
Ицо Стои4ков

Re: въззивно дело

Мнениеот :-) » 19 Ное 2003, 16:43

Доколкото си спомням правилно, искането за допускане на нови доказателства, респ. разпит на нови свидетели (както е във Вашия случай) може да се направи най-късно в първото по делото заседание на въззивната инстанция - пропусне ли се този момент - КРАЙ! Но не съм 100 на 100 сигурен, де...
:-)

Мнениеот Койчо от Конаре » 19 Ное 2003, 17:16

Може чак до произнасянето на втората инстанция. Но само първия път, не и след като делото е върнато от ВКС.
Е, понася си разноските за забавянето на делото, както и допълнителната държавна такса, пишеше я в ГПК при разноските.
Койчо от Конаре

Мнениеот LG » 19 Ное 2003, 17:21

прав е Койчо - може да се сочат и до произнасяне на решение от въззивната инстанция, може и да се иска отмяна на ход по същество, прав е и за допълнителната ДТ - чл. 110, ал. 3, вр. чл. 65, ал. 1 ГПК
LG

Мнениеот :-) » 19 Ное 2003, 17:33

Като прочетох изявленията на Койчо и Ел Джито, установих, че въззива малко ми куца...забравил съм май елементарни неща
:-(

Мнениеот LG » 19 Ное 2003, 18:18

"..... 7. Нови доказателства пред въззивния съд могат да се представят от заинтересованата страна и след закритото (разпоредителното) и първото по делото заседание, не само при обективна невъзможност за своевременното им представяне, защото се отнасят до новооткрити или новонастъпили обстоятелства, но и когато непредставянето им се дължи на небрежното й процесуално поведение, щом като те са от съществено значение за изхода на делото......"

Така казал Благовест Пунев в Тълкувателно решение № 1 от 4.01.2001 г. на ВКС по т. гр. д. № 1/2000 г., ОСГК, Бюлетин на ВКС, бр. 4/2000 г. - стр. 17
LG

Мнениеот дт » 19 Ное 2003, 21:34

Той Благовест го е казал супер, но ако делото ти е висящо пред СГС, Въззивна колегия, ІV "А" отделение, просто забрави да ти се допуснат каквито и да е било доказателства, ако не си ги поискал във въззивната жалба..... ако ще и 1000 лв. допълнителна държавна такса по чл.110, ал.3, вр. чл.65 от ГПК да си внесеш. Особено като се има предвид, че повечето въззивни дела вече не подлежат на касация / цена на иска до 5000 лв./ после няма и как да обжалваш. Може евентуално отмяна и т.н. и т.н.
дт

Мнениеот Ицо Стои4ков » 20 Ное 2003, 09:31

Въззивният съд отказа да допусне свидетелски показания, макар и от съществено значение за разкриване на обективната истина, тъй като не били заявени в жалбата. Първоинстанционният съд не кредитира с доверие показанията на нито един от посочените от нас свидетели. По късно, след като вече бях подал въззивната жалба, възникнаха обстоятелста, от установяването на които, зависеше изхода на делото в наша полза. В последния момент намерихме свидетели, които естествено не бяха посочени в жалбата. Съдът не ги допусна, макар че искането ми беше направено, още преди даване ход на делото. "Допускането им се решава само в разпоредителното заседание", каза съдът. Но нали въззивната инстанция провежда съдебно следствие в пълен обем? Какво става с правото ни на защита? Ех, Спасе, Спасе ...!
Ицо Стои4ков

Мнениеот gega » 20 Ное 2003, 09:35

За това говорим от доста време - неграмотните съдии провалят не и един живот. добре че има касация. Както каза съдията Румен Ненков, съдебната система е търпима, защото актът на съда подлежи на обжалване!!! Умно речено!
gega

Мнениеот pokahontas » 20 Ное 2003, 09:56

Не си съвсем прав. Когато ВКС върне делото за ново разглеждане, са допустими всички доказателствени средства, включително и свидетелски показания. Ограничението на чл.218з, ал.3 ГПК визира не вида на доказателственото средство, а дали то е се отнася към новооткрити или новонастъпили обстоятелства. Недопустими при новото разглеждане са доказателства, които страната по нейна вина е пропуснала да представи пред въззивния съд при първоначалното разглеждане на делото от него.
pokahontas
Младши потребител

Мнениеот pokahontas » 20 Ное 2003, 10:07

Решение №920/27.09.2000г. на ВКС по гр. д. №44/2000г., II г.о.
"Отказът на въззивния съд да допусне доказателства на жалбоподателя, защото искането за това той е направил не във въззивната жалба, а след това, представлява съществено нарушение на процесуалните правила."
pokahontas
Младши потребител

Мнениеот Император » 20 Ное 2003, 13:55

Понятието апелативен се превежда с въззивен. Осневн това, нямаме вече окръзи, а следователно окръжните съдилища са нелегитимни.
Император

Мнениеот Койчо от Конаре » 20 Ное 2003, 14:00

И райони щом никога сме нямали (освен в София, Пловдив и Варна), районните съдилища също са нелегитимни.
Койчо от Конаре

Мнениеот :-) » 20 Ное 2003, 14:44

Абсолютно съм съгласен:-) с тебе драги ми Койчо,
А най-нелегитимни са Върховните съдилища (по логиката на Императора), защото преди приемането на ЗВАС, имаше един Върховен съд, който през тоталитаризма, правораздаваше и по административни дела.
Нека се върнем към старото и да имаме само 1 ВС!
Че я вижте най-големата демокрация в света - САЩ - и там си имат само 1 Върховен съд - нека да последваме примера им ;-)

До императора

Мнениеот gega » 21 Ное 2003, 00:12

Г-н императоре от Свищов, извинете ме, но възраста Ви не ми позволява да се държа дръзко с Вас, поради което Ви казвам само, че сте в голяма заблуда относно отъждествяването на вмъззивното с апелативното произвдство. Ето тема з аразмисъл, която Ви предоставям до края на годината. Бъдете благодарен. Отравете се в библиотеката и потърсете верните отговори. Ако не успеете до януари, обадете ми се. Със здраве!!!
gega

Re: До императора

Мнениеот gega » 21 Ное 2003, 00:40

А и относно това защо се наричат окръжни съдилища определени правораздавателни инстанции, бъдете така добър и си прочетете ЗСВ. Успех във всяко Ваше начинание! И един съвет - преди да се изказвате, проверявйте девет пъти:))))) Не се сърдете, ама не отделяте вече време за самообразоване. Не си го слагайте на сърце - 90% от съдиите над 50 години не го правят, та Вие ли:))))))
gega

Назад към Общи дискусии