- Дата и час: 28 Ное 2024, 06:34 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
ка да започна да строя когато съседите обжалват регулацията
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
19 мнения
• Страница 1 от 1
ка да започна да строя когато съседите обжалват регулацията
имам парцел от 2 години. Съседите обжалват уличната регулация и не мога да си взема удостоверение от съда, защото не е образувано дело, а аз по принцип приемам раегулацията. има ли друг начин да си извадя скица и да започна да строя?
- недоволен
Re: ка да започна да строя когато съседите обжалват регулаци
Не винаги има дело в съда..... Докато се стигне до дело...има доста административни процедури..... Регулацията се извършва на квартали....а не на парцели...затова докато тече процедура по оспорване на регулация .... няма да ти издадат разрешение за строеж.... Не че не може.....така като гледам винаги намират начини..но не са законни..... И какво като има парцел от 2 г... нищо не са..... И по добре да няма дело... админ.дела се точат с 3-4 г....понякога на една инстанция.... А и за да строиш по клаузите на ЗУТ ти трябва съгласие и на съседите... а те едва ли ще го дават при положение, че оспорват регулацията.... Ще чакаш.... търпение.....
- tany_ivanova
- Потребител
Не е вярно, че делата се точат толкова дълго. Административното производство е доста по - кратко и бързо. Освен това след последните изменения на ЗУТ, бр.65 от 2003г., измененията на ПУП се обжалват само на една инстанция, така че нещата се решават в доста кратък срок.
- pokahontas
- Младши потребител
Къде я обжалват регулацията, като няма образувано дело в съда?
- pokahontas
- Младши потребител
всъщност въпросът ми може ли да ми се издаде разрешение за строеж тъй като аз съм съгласен с регулацията
- недоволен
За най-голямо съжаление и съдебната практика на ВАС се ориентира в такава незаконосъобразна насока. Въззивните решения на окръжните съдилища, осъществяващи административно правораздаване, подлежат на касационно обжалване!!! ВСИЧКИТЕ! И нормата на чл. 132 (1) ЗУТ не е нова, така че нищо не се променя с нормативните изменения в ДВ, бр. 65/2003 г. А това безумно тълкуване, не казвам дори буквално, на чл. 132 (1), т. 3 - „Решенията и заповедите за одобряване на УП по този закон влизат в сила от датата на потвърждаването им компетентния съд, чието решение е окончателно", е пропито с духа на добрия стар соцриализъм и най-вече с безхаберие и желание да не се правораздава, разбирай - да не се работи! Тук таз инорма трябва да се тълкува систематически и логически, защото е писана от пишман юристи и строителни инженери! Погледнете колко е безсмислена цялата разпоредба на чл. 132, ал. 1 ЗУТ. Сякаш е създадена за неюристи, та да им обяснява елементарни неща. И когато са написали „компетентния съд, чието решение е окончателно“, са мислели за влязло в сила съдебно решение, а не да лишат гражданите от касационна жалба. В крайна сметка има Конституция и ЗВАС! Но докато държавата не бъде осъдена за това безхаберие на ВАС в Страсбург, няма да накараме върховните съдии да тълкуват ПРАВЛИНО правните норми! Но какво да се чини, в такъв свят живеем!!!
- gega
Естествено че може да ти бъдат всякакви строителни книжа, коти да са съобразени с ВЛЕЗЛИ В СИЛА Подробни устройствени планове! Ако заповедта за частичното изменение на ПУП не е влязла в сила, защото е обжалвана или не е съобщена на всички заинтересовани лица по чл. 131 (1) ЗУТ, трябва да изчакате! Ако не е обявена, отидете в съответната община и размърдайте тлъстите задници на нЕкои безхаберници, та да вземат да я връчат!
- gega
Да чл.132 не е нов, но с изменението от 2003г., чл. 136 от ЗУТ препраща към чл.132 и вече и изменененията на ПУП се обжалват само пред окръжен съд. Ни най - малко не съм съгласна с това и напълно споделям мнението ти. Още повече, че съм юрисконсулт в община и повечето от делата ми са такива. А за съдиите в Окръжен, няма да коментирам... До сега поне на ВАС разчитахме, да проявяват малко здрав разум, но уви...
- pokahontas
- Младши потребител
Ало ........., сега било по-бързо -глупости ; искате ли да Ви подам гр.дело което се точи 8/ОСЕМ/ години за регулация, на бас???
- младежа
Да, но тук ставаше въпрос за административно дело, което при това ще се гледа само на една инстанция.
- pokahontas
- Младши потребител
На негово място не бих започнала да строя докато има обжалване на каквото и да е касаещо мястото в което строя.... не се знае какви са съседите / може да са оправни да си тръсят правата до последно / ...и особено като не са съгласни.... не му давайте съвети , ако не сте попадали в такава ситуация....защото ще изтърси един куп пари и после ще се сърди на общината и на съседите ще не са го спряли ... не е изключен такъв вариант.... говоря от гледната точка на човек занимаващ се със сторителство в имота ми 9-та година вече...както и висящ в съда с едно чисто административно дело/ по думите на адвокатите ми/.... което се точи вече 3 години на първа инстанция..... Почакай човек...да се изяснят нещата, за да не се сърдиш после на себе си..... и да плачеш колко пари си дал......
- taniaa
благодаря на всички за мненията по въпроса ми.
може би не съм бил достатъчо ясен или съм задал въпроса неправил,
на този етап изчаквам да се образува дело за да си извадя удостоверение от съда, че делото не ме касае или че съм съгласен с регулацията, но нещата ще се проточат доста. Ако някой има идея как да прескоча процедурата или нещо което да ускори изваждането на скица, въпреки делото.
може би не съм бил достатъчо ясен или съм задал въпроса неправил,
на този етап изчаквам да се образува дело за да си извадя удостоверение от съда, че делото не ме касае или че съм съгласен с регулацията, но нещата ще се проточат доста. Ако някой има идея как да прескоча процедурата или нещо което да ускори изваждането на скица, въпреки делото.
- недоволен
Намери евентуално подалите жалба и ги " посъветвай" да я оттеглят , иначе може да си строиш / ако общината ти даде такова искано от теб удостоверение-НО-на свой риск- Не те съветвам - КОЙТО ПЛАЩА / строи/ ЗЛЕ - ПЛАЩА ДВА ПЪТИ !!
- младежа
Няма да стане това с удостоверението от съда. Делото те касае така или иначе. Щом си съгласен с новата регулация, то в делото ще бъдеш на страната на ответника - Общината. Дори да не вземеш участие в процеса, това не променя нещата. До приключване на делото казано най - просто няма действащ регулационен план, тъй като новият не е влязъл в сила, а действието на стария е спряно. В този случай, ще ти бъде отказано издаването на всякакви скици, визи, разрешения за строеж. Можеш да започнеш да строиш и без разрешение, но не те съветвам, защото законът вече не допуска узаконяване на незаконни строежи и има опастност да се налажи, да бъде премахнат. Още повече, щом съседите ти се жалят против регулациата, бъди сигурен, че още преди да си се усетил, ще пуснат жалба и против строителството.
- pokahontas
- Младши потребител
Поначало ако има съдебно дело - няма да ти издадат разрешение да строиш.... Тълкуването на началника на ДНСК- София е че докато има дело / а по новия закон трябва да имаш съгласието и на съседите/ е да не се предприемат процедури / имам един такъв документ - не като за твоя случай - но едни хора се опитваха да 'прокарат ' едни документи без да ме питат , да обаче аз научих и си издействах мнението на ДНСК-София / .... Почити няма община, която да не е хваната в нарушения... И НЕ ИСКАЙ ДА ПРЕСКАЧАШ ПРОЦЕДУРА...... не те съветвам...за да не зададеш после въпрос, как си прескочил процедурата и са те хванали..... и заедно със служители от общината ще даваш обяснения в икономическа полиция....ако съседите ти се сетят да подадат жалба в прокуратурата .... След като сега обжалват регулация....значи не са неграмотни и могат да ти създадат много неприятности...... Всичко това го пиша абсолютно сериозно - няма и една дума шега.....и го пиша на базата на собствен опит......
и да не ти харесва - по добре чакай...защото нямаш представа какво е да си вложиш парите в строеж, който по някакви причини да не можеш да използваш с години - тогава ще се ядосваш много повече....
и да не ти харесва - по добре чакай...защото нямаш представа какво е да си вложиш парите в строеж, който по някакви причини да не можеш да използваш с години - тогава ще се ядосваш много повече....
- taniaa
Ах, че сериозно стана, та дори и заплашително - прокуратура, ик. полиция, Началник на ДНСК, престъпление, та дори и наказание... По-спокойно моме и може да се достигне до истниското положение на нещата. Първо да уточна нещо - не с новото изменение на ЗУТ в бр 65/2003 г., а и преди него непосредствените съседи ВИНАГИ са били заинтересовани лица при изменение на ПУП и са притежавали публичното субективно прав он ажалба против ИАА (заповедта) на кмета, с която се одобряват тези изменения в ПУП. Този акт подлежи на обжалване пред съответния компетентен ОС, докато строителните книжа по специалния ред, уреден в чл. 216 ЗУТ - пред началника на РДНСК. Обжалването им по административен ред е от естетвото на положителните абсолютни процесуални предпоставки за допустимостта на жалбата пред компетентния ОС. Така че дори и да има спор относно законосъобразносттта на заповедта за зменение на ПУП-а, издаването на разрешение за строеж, макар и свързано с този спор, е самостоятелно адмиинстративно поизводство и ако това разрешение за стореж не бъде обжалвано в законоустановения срок, макар и незаконосъобразно, ще породи целените снего правни последици. Разбира се, доколкото не може да се говори за нищожността му поради радикално нарушаване на материалния закон. Но този въпрос не го решаваме ние, а съда!
- gega
Не е така. Нещата са свързани. Разрешението за строеж се издава в зависимост от предвижданията на плана. Когато няма влязъл в сила план, интересно ми е как ще ти издадат такова?
- pokahontas
- Младши потребител
Нещата наистина могат да станат доста сериозни, особено ако някой прояви нетърпение .....така както иска човека в случая..... И всичко, което съм го написала е вярно.... защото няма начин да започне да строи и да има документи за разрешаване на строителството без на прави някое нарушение - а за да го направи трябва да подкупи някой от общината..... и тогава се стига и до прокуратура и до иконом.полиция..... Законовите постановки ги знам.... нищо че не съм юрист...защото за юристите даден казус е просто работа, а за собственик който си дири правата нещата стоят по друг начин..... Писала съм за неща, който са ми минали през главата и от 4 години вися в съда с едно адм.дело и то само на първа инстанция....защото от общината са влези 'пари' и ...хайде да не се задълбавам.... Опитвам се да му обясня на човека, че може да загуби доста пари и да го размотават с години , ако прояви нетърпение....
Последното нещо което трябва да се прави е да се влиза в съда..... защото там е 10-я кръг на ада.... За юристите това е само работа/ повтарям се, но е така/. Мъките са за страните по делото.... особено като минават годините ..... в едно безкрайно чакане, докато съдиите отлагат делата за незначителни неща с по 8 месеца....да не говорим ако закачиш лятната ваканция.....
Искам да му слестя много, страшно много неприятности.......
Последното нещо което трябва да се прави е да се влиза в съда..... защото там е 10-я кръг на ада.... За юристите това е само работа/ повтарям се, но е така/. Мъките са за страните по делото.... особено като минават годините ..... в едно безкрайно чакане, докато съдиите отлагат делата за незначителни неща с по 8 месеца....да не говорим ако закачиш лятната ваканция.....
Искам да му слестя много, страшно много неприятности.......
- taniaa
За адвоката работата му, свързана със съдебната система, не е удоволствие, а страдание и всяко спечелено дело не е просто успех, а изстрадано задоволство, че си си свършил добре работата. Докато няма стабалина, добре действаща съдебна система, работата на адвоката не ще бъде удоволствие, а сезифовски, убийствен труд и много, много нерви и хиляди псувни! Говоря за адвокатите, на които им пука:))))
- gega
19 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Строителство и регулация
|
|