начало

Прокуратурата обвини бившия служебен вътрешен министър Иван Демерджиев в безстопанственост Прокуратурата обвини бившия служебен вътрешен министър Иван Демерджиев в безстопанственост

Наследен имот без нот. акт

Казуси за недвижими имоти

Наследен имот без нот. акт

Мнениеот zafirovp » 27 Апр 2025, 15:37

Здравейте,

Преди 8 години баща ми почина и ми остави 50% от имот, а другите 50% бяха на дядо ми. Отидох при нотариус, а след това до общината, но не си спомням какви точно документи предоставих. В общината ми казаха че мога да си взема нот. акт от нотариус, но не е задължително. Не го и направих, понеже живея в чужбина и нямах време. Преди 5 месеца дядо ми почина и сега имота се дели между мен и леля ми, но не знам в какъв размер.

Въпросът ми е дали е нужно да предприемам каквито и да действия, след като наследството се приема автоматично? Живея на другия край на света и наистина нямам възможност да се прибера, освен ако няма риск да изгубя имота. Нямам намерение да го продавам.

Сърдечни благодарности на отговорилите!
zafirovp
Нов потребител

Re: Наследен имот без нот. акт

Мнениеот guest1 » 27 Апр 2025, 20:26

Здравейте. От обяснението разбирам, че лелята е сестра на баща ви, а дядото е техен баща.
Ако дядото няма други деца и съпруга - наследството се дели правно между Вас (като заместващ Вашия баща) и лелята. Тук трябва да отбележа, че наследствената маса включва цялото имущество на наследодателя.

Ако няма друго имущество и те предприемете никакви действия - от Общинската администрация могат да приложат
Чл. 14. (6) При придобиване на имот по наследство декларацията по ал. 1 се подава в срока по чл. 32. В случай че не е подадена данъчна декларация по ал. 1 от наследниците или заветниците, след изтичането на срока по чл. 32 служителят по чл. 4, ал. 1 образува партида за наследения недвижим имот въз основа на данните, налични в общината и в регистъра на населението.

Въпреки, че живеете в чужбина и целия имот бъде ползван от леля Ви - тя не може да го придобие по давност. Когато съсобственик ползва съсобствен имот се приема, че владее своята идеална част и е държател/ползвател/ на идеалните части на останалите съсобственици.
Човек винаги може да се държи добре с онези, които са му безразлични.
Оскар Уайлд, „Портретът на Дориан Грей“

Това е само мнение, не сте длъжни да се съобразявате с него.
guest1
Активен потребител

Назад към Имотни казуси