начало

Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС

застрояване на УПИ в дълбочина

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Re: застрояване на УПИ в дълбочина

Мнениеот julyanvonemona » 30 Авг 2011, 13:35

Да не говорим за другото ограничение, че навсякъде от чл.31до 33 вкл. става въпрос само за жилищно застрояване.
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот magodeoz » 30 Авг 2011, 13:41

Е, има тук-там в закона и по някоя препратка към тези норми по друг повод. Няма обаче ограничения за подземно по характер застрояване.
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 30 Авг 2011, 16:55

подземно по характер застрояване.

Сакън недейте. Току виж решили да го създадат като правен институт че и подзаконов нормативен акт да му спретнат.
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот bgarch » 30 Авг 2011, 18:01

magodeoz написа:Така е. Всъщност, в закона липсват ограничения за разполагане на подземното застрояване от какъвто и да било характер. Откъдето следва, че то може да бъде разполагано съвършено произволно в границите на имота, без това да представлява закононарушение.

Това още не означава, че не трябва да бъде елемент на ПЗ. Съгласно чл. 75, ал. 2 Наредба 7 с ПЗ следва да се предвидят и линиите на подземното застрояване. Ако не са предвидени (каквито са масовите ПУП- ове) следва проект за ЧИ на ПУП с всичките му процедури (когато подземното застрояване излиза от очертанията на линиите на надземното такова). Изпадал съм в такава въртележка, която е бавила одобряването на проекта.
Изображение
bgarch
Потребител

Мнениеот julyanvonemona » 30 Авг 2011, 19:32

Колега bgarch печелиш точка, но я ми кажи на коя хипотеза от чл. 134 ЗУТ ще легнеш, ако
1. плана е приложен;
2.има влязло в сила съдебно решение или;
3.е одобрен вече при действието на ЗУТ.
Освен това още има да се мисли дали чл.75 (2) Н7 не от онези разпоредби които Министърът на регионалното развитие и благоустройството ням право да издава, с цел разширяване приложното поле на закона. А и все пак тя (разпоредбата) не регламентира отстояния за подземните строителни линии
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот probcho » 30 Авг 2011, 20:32

.
Последна промяна probcho на 16 Окт 2011, 10:57, променена общо 1 път
probcho
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 31 Авг 2011, 00:49

И с това съм съгласен!
, нама къде да ходиш! Ама докато на основание ЕГН генеталиите не ти омекнат, не си мисли че можеш да се произнасяш ето така
....но той (законосъставителя) толкова си може - той разбира само от жилищно застрояване, пък както се оказа в последствие - само ниско!
Та мисълта ми е, че всяко едно застрояване трябва да бъде предвидено с ПЗ! Той също следва да третира подземното застрояване!
Викам "УРА" за 100% застрояване на имота, пък ако ще надземното да представлява единствено входа към подземията!....
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот probcho » 31 Авг 2011, 06:57

.
Последна промяна probcho на 16 Окт 2011, 10:58, променена общо 1 път
probcho
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 31 Авг 2011, 09:01

probcho Да даваш акъл как да се прави и какво да съдържа един закон не е лошо, но поне стани един Наполеон Бонапард, че тогава. Моят пост беше насочен към младежката ти дързост, а не към генеталиите ти. Все пак ако му се напряви разбор (на поста ти) може и да излезе нещо от него. Ама още трябва!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот goblin » 31 Авг 2011, 11:08

А защо, всъщност, е необходимо подземното застрояване да се предвижда с ЧИ на ПУП? Не е ли то по естеството си "допълващо застрояване", според текста на чл. 41 (1) от ЗУТ? И защо да не може да се разреши при условията на ал. 2 от същия?
goblin
Потребител

Мнениеот julyanvonemona » 31 Авг 2011, 13:39

goblin Именно поради това изразявам съмнение в устойчивостта на чл.75 (2) Наредба №7 ПНУОВТУЗ ето по този начин
Освен това още има да се мисли дали чл.75 (2) Н7 не от онези разпоредби които Министърът на регионалното развитие и благоустройството ням право да издава, с цел разширяване приложното поле на закона.
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот goblin » 31 Авг 2011, 13:59

Съмнението си е съмнение (основателно или не). Нормата обаче е налична, и за момента би следвало да се спазва. Пък и аз не виждам кой-знае каква колизия, честно казано, освен от формално естество.
goblin
Потребител

Мнениеот bgarch » 31 Авг 2011, 14:18

Защо подземното застрояване да е допълващо? Нещо не разбирам!
А тезата на julyanvonemona за устойчивостта на чл.75 (2) Наредба №7 ПНУОВТУЗ е продиктувана от друг подтекст- дали въобще трябва да се ограничава застрояването с линии на застрояване или трябва да оставим застрояването в УПИ само на ограниченията, вписани в закона (но тогава възниква въпроса- защо тогава съществуват линиите на застрояване?). Признавам, че ЗУТ не дава категоричен отговор на този въпрос, ЗУТ не е изяснил какво представляват точно ограничителните и задължителни линии на застрояване и доколко те могат да ограничават застрояването в един имот и затова може да се тълкува и така и иначе. Т.е. тук има "много хляб" за адвокатите.
Но понеже познавам законодателството на Германия и донякъде на Австрия, откъдето сме взели модела на нашите ПЗ- та, то мога да ви уверя, че линиите на застрояване там ОГРАНИЧАВАТ застрояването в имота допълнително, извън ограниченията на закона. Т.е. с одобряването на плана се одобрява и допълнителното ограничение на застрояването във всеки един имот. Тези линии там се котират и се спазват задължително.
Изображение
bgarch
Потребител

Мнениеот goblin » 31 Авг 2011, 14:28

bgarch написа:Защо подземното застрояване да е допълващо? Нещо не разбирам!

В общия случай - винаги е допълващо, освен ако теренът не е предназначен за подземно застрояване съгласно ПУП, или пък случайно у инвеститора не е възникнало непреодолимото желание да построи удобни и комфортни землянки.
goblin
Потребител

Мнениеот julyanvonemona » 31 Авг 2011, 14:42

или пък случайно у инвеститора не е възникнало непреодолимото желание да построи удобни и комфортни землянки.

goblin Един самосвал с подзаконови нормативни актове те ограничават да направиш горното, особено ако под него имаш предвид жилища.
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот Bai_Ganjo » 31 Авг 2011, 15:03

Землянки, бомбоубежища и т.н. несъмнено ще са нужни във все по-ожесточаващите се междусъседски войни, а главното оръжие са посочения самосвал с нормативни актове и самия ЗУТ, ха, наздраве !
Bai_Ganjo
Потребител

Мнениеот julyanvonemona » 31 Авг 2011, 15:39

във все по-ожесточаващите се междусъседски войни

Дано Вие успявате да сте винаги добре въоръжен в тези войни.
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот bgarch » 31 Авг 2011, 16:43

goblin написа:В общия случай - винаги е допълващо, освен ако теренът не е предназначен за подземно застрояване съгласно ПУП, или пък случайно у инвеститора не е възникнало непреодолимото желание да построи удобни и комфортни землянки.

На мен лично не ми се е случвало да проектирам постройки от допълващото застрояване подземни или с подземни части. Нито съм виждал такива. Но нееднократно ми се е налагало да проектирам подземни части от основното застрояване на сградите, които излизат от рамките на застроената площ на сградата и понякога стигат до имотната граница на съседа. В много случаи това са подземни гаражи или други части на сградата (не и жилища). Но това в никакъв случай не са елементи на допълващото застрояване. Така че не разбирам смисъла на твоето "в общия случай"! Може би някога ще видя подземна лятна кухня или подземна стопанска постройка за отглеждане на свине (сега се сещам за един популярен български филм с подобна тематика), вече нищо не може да ме очуди, ама да наречем това "общия случай"...
Изображение
bgarch
Потребител

Мнениеот goblin » 31 Авг 2011, 18:19

Може неправилно да съм се изразил, извинете. В този контекст под "допълващо застрояване" разбирам такова извън обема на основното застрояване по смисъла на Раздел ІV от глава трета на ЗУТ.
goblin
Потребител

Мнениеот probcho » 31 Авг 2011, 19:13

.
Последна промяна probcho на 16 Окт 2011, 11:01, променена общо 1 път
probcho
Активен потребител

ПредишнаСледваща

Назад към Строителство и регулация