начало

Съдийската колегия единодушно защити съдия Мирослав Петров Съдийската колегия единодушно защити съдия Мирослав Петров

Когато увеличавам капитала в ЕООД-въпрос?

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Когато увеличавам капитала в ЕООД-въпрос?

Мнениеот nora00 » 31 Юли 2008, 13:50

Здравейте, ако някой има желание, възможност и време, ще съм му благодарна да ми отговори на поставения въпрос, а именно:

Увеличавам капитала на едно ЕООД, като съответно си подготвям нужните документи. Сега достигнах до самата промяна на капитала в Учредителния акт и се чудя с каква дата да е той.??? С датата на протоколното решение с което е взето решение да се увеличи капитала? или просто в стария УА да променя капитала(от...X на Y...) и да си остане с дата на което е учредено ЕООД-то.

Чудя се може ли да има втори учредителен акт?

Благодаря предварително.
nora00
Младши потребител

Мнениеот ocean » 31 Юли 2008, 14:36

Когато променям каквото и да е в текста на Учредителния акт, правя така:

Поз заглавието "Учредителен акт на "ххх"ЕООД") в скоби, с по-малък шрифт изписвам "(Изменен с решение на едноличния собственик на капитала от ..................г.)"

Датата остава същата-Учредителният акт е този и той си е приет когато е си е приет.

В съответния член, в който правя промяната, я отбелязвам така, както е обичайно да се отразяват промените и в нормативните актове. :D Примерно:
Чл.10. (изменен с решение на едноличния собственик на капитала от .........г.) Капиталът на дружеството е в размер на ...............-и тук, във Вашия случай- посочвате новия размер на капитала.
Последна промяна ocean на 31 Юли 2008, 14:45, променена общо 1 път
Петък е време за приятелите. Джони, Джак, Джим и всички останали.
Аватар
ocean
Потребител

Мнениеот nora00 » 31 Юли 2008, 14:43

Благодаря ти..и аз постъпих така...почнах да работя върху стария (и единствен УА) като си написах че е в редакция съответно датата н арешението за увеличение на капитала..и ...от Търговския регистър миискат да сменям и датата. Да е с датата на решението за увеличението н акапитала....това ме обърка..не знаех да има 2 учредителни акта???/
nora00
Младши потребител

Мнениеот ocean » 31 Юли 2008, 14:47

Охххх, иде ми да се гръмна вече с тоя ТР! :shock:
Кой ги дава тези съвети?
Как така ще има 2 учредителни акта?

От време оно (няма да казвам от колко), откакто бях стажант във фирменото отделение на СГС, така се научих и все така си правя промените в учредителни актове, дружествени договори, устави и каквото там го има из разните ЮЛ-по ТЗ, ЗК, ЗЮЛНЦ и каквото се сетите.
Липсват ми емотикони........ да се изразя по-красноречиво.
Петък е време за приятелите. Джони, Джак, Джим и всички останали.
Аватар
ocean
Потребител

Мнениеот nora00 » 31 Юли 2008, 14:51

:lol: Аз защото съм млад юрист и все си мисля, че може би аз бъркам нещо и практиката е наложила друго. Чета си и никъде не виждам да има два УА...мислех, че аз бъркам...Иначе, колега наистина мислех да правя изменянията както и Вие показахте , но забравих и сег аще се възползвам от съвета Ви за който съм Ви изключително признателна. :)
nora00
Младши потребител

Мнениеот sunrise » 31 Юли 2008, 14:51

Аз в преходните и заключителни разпоредби вписвам:"Този устав/учр.акт/ е актуален към..."/посочвам датата на протокола/
Нямя как да стане ,както го искат ,защото ще означава ,че учредявате ново дружество.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот nora00 » 31 Юли 2008, 14:54

Именно. И аз по тази логика расъждавах.
nora00
Младши потребител

Мнениеот sunrise » 31 Юли 2008, 15:01

nora00 написа::lol: Аз защото съм млад юрист и все си мисля, че може би аз бъркам нещо и практиката е наложила друго. Чета си и никъде не виждам да има два УА...мислех, че аз бъркам...Иначе, колега наистина мислех да правя изменянията както и Вие показахте , но забравих и сег аще се възползвам от съвета Ви за който съм Ви изключително признателна. :)

Именно! На мен ми се е случвало само веднъж, но ефектът беше поразителен, извън всички юридически аргументи, които успях да изтъкна.
Спор , тълкуваме закона вече 20 пъти. Човекът отсреща си държи на своето, защото той така си тълкувал закона, а и служителка в съда , така му казала. Тогава съвсем спокойно отговорих:"Моето тълкуване на закона е въз основа на юридическото образование , което имам. Ако не ми представите диплома на юрист, считам за излишно да споря с Вас." Спорът веднага прекъсна. Правила съм го само введнъж,защото не считам ,че трябва да се изтъква постоянно юридическото образование, но в случаи като този е наложително. Макар и млад , Вие сте юрист. Така че- смело напред!
sunrise
Активен потребител

Мнениеот nora00 » 31 Юли 2008, 15:04

Ха, много добре казано. Ще го използвам когато се налага. А, авторските права ...ще кажета как да уредим :)

Спорен ден. :)
nora00
Младши потребител

Назад към Търговско право