начало

Съдийската колегия единодушно защити съдия Мирослав Петров Съдийската колегия единодушно защити съдия Мирослав Петров

ЕТ или ДЗЗД

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

ЕТ или ДЗЗД

Мнениеот Mikaela_69 » 12 Авг 2008, 23:42

Здравейте, преди време ми дадохте някои полезни съвети, затова пак се обръщам към Вас. Ще регистрирам малка фирма, търговия с пакетирани хранителни продукти, но и с перспектива за производство на закуски. Но незнам коя форма на регистрация е подходяща - ЕТ или чрез ДЗЗД. ДЗЗД-то е май по-лесно, но дали с такава регистрация мога да участвам в търг за наемане на обект? Ако искат актуално състояние на фирмата - тя не е съдебно регистрирана.
Как да постъпя? - Благодаря предварително :)
Mikaela_69
Нов потребител

Мнениеот sunrise » 13 Авг 2008, 09:31

Фирма по ДЗЗД, каквото и да значи това, няма. Сигурно имате пред вид договор за гражданско дружество, ама първо как ще си го регистрирате сама със себе си и второ, то не е търговец по смисъла на ТЗ. Това , че търговци могат да се обединяват под формата на гражданско дружество е нещо съвсем различно.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот inspectora » 13 Авг 2008, 09:47

А не мислите ли, че за бизнеса Ви ще са необходими юрист и счетоводител (поне от време на време ...)? Намирате такива и обсъждате въпросите с тях ... защото след като решите в крайна сметка под каква форма да се регистрирате, пак ще ни питате сега пък как да регистрирам еди какво си ...
inspectora
Активен потребител

Мнениеот Mikaela_69 » 18 Авг 2008, 16:04

може би не съм се изразила правилно - регистрацията не е проблем. Имам и счетоводител. Но се чудех коя форма да избера.
От финансова гледна точка и време - ДЗЗД е изгодно.
Но дали няма да имам пречки с това по-нататък.
Дали мога да участвам в търг за обект?
Mikaela_69
Нов потребител

Мнениеот prnedev » 18 Авг 2008, 16:20

Mikaela_69 написа:може би не съм се изразила правилно - регистрацията не е проблем. Имам и счетоводител. Но се чудех коя форма да избера.
От финансова гледна точка и време - ДЗЗД е изгодно.
Но дали няма да имам пречки с това по-нататък.
Дали мога да участвам в търг за обект?

Изглежда не четете

sunrise написа:Фирма по ДЗЗД, каквото и да значи това, няма. Сигурно имате пред вид договор за гражданско дружество, ама първо как ще си го регистрирате сама със себе си и второ, то не е търговец по смисъла на ТЗ. Това , че търговци могат да се обединяват под формата на гражданско дружество е нещо съвсем различно.
prnedev
Активен потребител

Мнениеот sunrise » 18 Авг 2008, 16:25

Опитах се да Ви обясня, че такава форма не съществува. Какво точно имате пред вид ? ЕООД ли?
А ако за това Ви консултира счетоводител, по-добре го сменяйте още сега. :wink:
sunrise
Активен потребител

Назад към Търговско право