начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Ремонт на чужда наета вещ и ДДС

Дискусии и казуси в областта на данъчното право
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Ремонт на чужда наета вещ и ДДС

Мнениеот sunrise » 04 Ное 2008, 10:54

Колеги, имам въпрос , във връзка със спор със счетоводител.
Касае се за следният казус: Наето съоръжение, като в договора с наемодателят,наемателят поема задълженията за извършване на ремонтите ,без основен за своя сметка. Поради аварирал детайл на съоръжението, без което същият не може да функционира, наемателят сам извършва ремонта. Въпросът е, дали в случая се начислява ДДС и има ли право на данъчен кредит или не.
Според мен тук сме в хипотезата на чл.92 ЗС и увеличаваме стойността на чужда вещ.
Според счетоводителят обаче, ДДС не се начислява. Това ,което прочетох като практика не ми даде ясен отговор, зато ва ще съм благодарна за всяко мнение.
sunrise
Активен потребител

Re: Ремонт на чужда наета вещ и ДДС

Мнениеот libellule » 04 Ное 2008, 11:45

Здравейте, Sunrise,
С какъв срок е сключеният договор за наем? Обикновено често има спор дали извършената услуга за целите на облагането с ДДС представлява ремонт или подобрение.
Определението на “ремонт” е регламентирано в §1. т. 31 от ДР ЗДДС:
31. “Ремонт” е дейността по извършването на последващи разходи, свързани с отделен актив, които не водят до иконом. изгода над тази от първоначално оценената стандартна ефективност на този актив.
32. “Подобрение” е дейността по извършването на последващи разходи, свързани с отделен актив, които водят до иконом. изгода над тази от първоначално оценената стандартна ефективност на този актив.

По принцип, извършването на ремонт и/или подобрение на чужд актив е облагаема приравнена доставка(чл. 9, ал. 2, т. 4 ЗДДС) – независимо да ли е срещу възнаграждение или е безвъзмездна.
По изключение, ако е извършен само ремонт и ползването е за срок по дълъг от три години, или е извършено подобрение от концесионер, ЗДДС регламентира, че това е необлагаема безвъзмездна доставка, която не се облага с ДДС.
Това изключение е регламентирано в чл.9, ал. 4, т. 2 и т. 4 ЗДДС:
Чл. 9. (4) Алинея 3 не се прилага при:
(разбирай :Не се счита за облагаема доставка и не се облага с ДДС)
2. безвъзмездното извършване на услуга от държател/ползвател за ремонт на нает или предоставен за ползване актив в случаите, когато активът е бил нает или предоставен за ползване на държателя/ползвателя и фактически е ползван непрекъснато за срок не по-кратък от три години;
3. безвъзмездното извършване на услуга от концесионер за подобрение на предоставен за ползване актив, когато това е условие и/или задължение по договора за концесия;
При ползване(наем) под три години е налице облагаема доставка, която се облага с ДДС.
При ползване(наем) над три години не е налице облагаема доставка и не се начислява ДДС.
libellule
Младши потребител

Мнениеот sunrise » 04 Ное 2008, 11:58

Много Ви благодаря , колега!
Договорът е за по-кратък срок от три години.
Странното е ,че счетоводителят е на обратното мнение и не счита , че ще се начислява ДДС, щот сами щели да си го ремонтират.
Мерси още веднъж!
sunrise
Активен потребител

Мнениеот libellule » 04 Ное 2008, 12:39

Sunrise,
Извинявайте, май зле съм разбрала нещата в бързината...Съгласно сключения договор, ако ремонтът е текущ е за сметка на наемодателя. Ако е основен, е за сметка на наемателя. Във втория случай, той няма да начисли данък, защото няма да префактурира ремонта на наемателя, счетоводителят е прав.
libellule
Младши потребител

Мнениеот sunrise » 04 Ное 2008, 14:48

Явно, аз не съм обяснила добре. Ремонтът ще го извърши наемателят , а не наемодателят.
sunrise
Активен потребител

Назад към Данъчно право