начало

Съдийската колегия единодушно защити съдия Мирослав Петров Съдийската колегия единодушно защити съдия Мирослав Петров

Търг на частно дружество

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Търг на частно дружество

Мнениеот milletti » 25 Ное 2008, 17:55

Ще помоля колегите, които имат идеи по следните въпроси да ми "хелпнат" :)
1. Напълно е възможно частно търговско дружество да продаде собствен недвижим имот на търг. Според мен пречки няма.
2. Има ли някакви специални правила, по които дружеството да организира и проведе търга?
Според мен няма конкретни разпоредби, а там където ги има не касаят случая
/ЗОС, ЗДС, ЗОП и т.н./

Най-общо - срок за подаване на документи /заявление по-скоро/, запознаване с документите за собственост, тежести и т.н., такса за участие в търга, конкретизирано време за огледи.
От две злини, изберете по-интересната.
milletti
Потребител

Re: Търг на частно дружество

Мнениеот ykovachev » 25 Ное 2008, 18:21

Здравейте, колега!
По въпросите:
1. И според мен пречка няма - логиката е, че ще се търси по-високата цена, което никак, ама никак не е забранено за търговските дружества, в чийто капитал на участват държавата или община.
2. Конкретните разпоредби наистина касаят било държавни или общински дружества, било такива имоти, било разни процедури за приватизация, обществени поръчки и концесии (за последните две - условно, доколкото там търг или конкурс в чистия им вид няма). Дружеството е свободно да установи собствени правила - нещо като предложение за преговори, ако щете, защото предоставянето на информация за имота, включително огледите, все са някаква част от преддоговорни отношения.
Ако позволите, един-два съвета.
Търсете максимална опростеност на правилата (освен ако нямате специални съображения да използвате търга като димна завеса на продажбата в посока на купувача Х).
Освен това, мисля че "такса за участие" звучи стряскащо. Ако искате, предвидете нещо като депозит, който може да се възстанови, ама под "такса" разбирам избиване на административните разходи на продавача. За частно дружество ми се вижда множко.
Успех!
ykovachev
Активен потребител

Мнениеот milletti » 26 Ное 2008, 09:38

Благодаря :)
"Таксата" ще е минимална, колкото да покрие част от разходите по организирането и провеждането на търга - обяви, допълнително заплащане на част от служителите и т.н. Но може и без нея.
Когато приключат нещата, ако има интерес ще докладвам тук какво и как :)
А си мисля и за някакъв депозит... да не стане така, че първите двама, всъщност са третия. Не че депозитът пречи на подобен сценарии, но ако ще загубиш трицифрена сума, внесена под формата на депозит, защото си спечелил, но си се отказал, вероятността е по-малка...

П.П. Мисля, че чл.337 и сл. от ТЗ е това, което ми върши работа.
От две злини, изберете по-интересната.
milletti
Потребител

Мнениеот ykovachev » 26 Ное 2008, 12:21

Не е лошо да споделите развитието на нещата в общи линии :wink:
ykovachev
Активен потребител

Мнениеот DEKAH » 26 Ное 2008, 21:33

И аз съм на мнението на колегата ykovachev. Дори сме го правили с цел вдигане на цената на имота. Колега milletti, писал съм ви и в другия форум.

Очаквам развитие по въпроса, за да го обсъдим, ако желаете.
Мъдър е не този, който много чете, а който извлича полза от четенето.
Аватар
DEKAH
Активен потребител

Назад към Търговско право