начало

Съдийската колегия единодушно защити съдия Мирослав Петров Съдийската колегия единодушно защити съдия Мирослав Петров

100 лв. начален капитал за регистриране на ООД???

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Re: 100 лв. начален капитал за регистриране на ООД???

Мнениеот istinatae » 29 Яну 2009, 14:48

Привет отново,
Като консултант на свободна практика ми се налага да регистрирам ООД, но именно тази фрапираща такса (уставен капитал) от 5000 лв. ме възпира вече половин година. А на мен не ми е нужен капитал за гаранция по сделка. Сделките, с които се занимавам са с предмет на огромни банкови транзакции. На мен не ми е нужен офис, аз работя от къщи, като стойността на разходите ми е около 30 лв за интернет. Съгласете се, с мен как трябва да отговарям с 5000 лв, ако бъда принуден, като сумите, с които работя обикновенно са 6-7 цифрени? А при сделка, за да си получа комисионната и да издам фактура трябва да съм ЕООД или ООД?

Благодаря ви предварително,
istinatae
Младши потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 29 Яну 2009, 15:12

Ама исторически погледнато, фирмите са ни направили съвременни хора - ако пред Бил Гейтс имаше такива ограничения за стартирането на първата му компания, още щяхме да работим на черни екрани и сега щяхме да общуваме с пощенски гълъби.
Ето - например искам да създам малка Интернет мрежа - за няколко къщи. Плащам си лиценза, всичко, но по-добре е фирмата да не е свързана с друга дейност.
Ми то 5 000 лева, някои хора не виждат пред себе си цял живот.
Защо да е популизъм - има хиляди дейности на принципа плащащ - вдигаш стоката, заминаваш.
Един магазин или склад на едро, да не би да търгува на световната борса, за да има минимален капитал.
После, аз ако имам 5 000 лева, за какъв дявол ще ги вкарвам в някаква загубена фирма, не е ли по-добре да си ги харча, да си ги инвестирам.
Така, че целта е нормална - просто да се освободят милиони идеи и да се реализира продукт.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 29 Яну 2009, 15:51

Така и така си ги изтеглят за 24 часа, защо изобщо да има капитал, най-добре е да се спестят тези пари - банките печелят от комисионни и от безлихвения влог, който правите.
Има резон поне от 50 000 безработни, двама от 10 да разработят бизнес-идеи, пак е добре.
Иначе кой ще ти даде е така 5 000 лева, не знам.
Иначе съм виждал ООД с 50 000 лева капитал, реално внесен, обаче самите съдружници и управителя им специално са такива пинтии и лоши партньори, че няма накъде.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот DEKAH » 29 Яну 2009, 15:53

Явно ще се продължава спора по тази тема.

Проблема не е само в размера на първоначално внесения капитал, а в това, че се ТРЪБИ от нашите "мили и умни" управници, че ще го направят 500, 100, 10 и.н. лева. Новините се изкривяват умишлено, за да могат да втълпяват на и без това промитите мозъци на българите, че едва ли не от другия месец ще започнат да ти правят фирма без пари. Вадиш 100 лв и почваш. Тия 5000 лв изведнъж стават 100 лв и масово се убеждават хората, че със 100 лв може да си направят ООД. И те естествено си казват - що да съм ЕТ, по-добре да съм ЕООД - давам 100 китни повече и съм цар. Ще съм УПРАВИТЕЛ, ще съм ДИРЕКТОР ще съм нещо ПО-ПО-ПО-НАЙ.
Никой не казва, че има такса за регистрация, такса за запазване на име, такса за удостоверение, разходи за печат на фирмата, както и няколко часово висене в регистъра, за да му дойде ред.... (ако приемем, че лицето действа само). Ако все пак човек реши да се довери на адвокат да му изготви документите и да го представлява пред агенцията.... то сумата значително набъбва.

Неинформираността на хората влияя най-зле върху нас. Ние обираме негативите и разочарованията от това, което са им втълпили масовите медии и популистките изказвания на политици. Когато културно обясниш на един човек, че според ТЗ МИНИМАЛНИЯ капитал е 5000 лв. насреща ти започват едва ли не да се пенят, че "По телевизията казаха 500. Ти сега искаш да ме обереш ли?". Все едно аз го карам да се занимава с бизнес. Как да му обясниш на този човек, че без значение какво са казали "по телевизията" в закона пише друго.

Капиталовите дружества са толкова достъпни в момента, че всеки полуидиот може да си регистрира едно такова в рамките на 2-3 часа.

ivan_lawyer - не мисля, че осъзнавате в цялост нещата. Всеки може да си направи фирма. И повярвайте ми - хората, които ще се занимават със сериозен бизнес могат да изкарат 5000 лв, само до като мигнеш. Тези, които ревът най-много са последните голтаци, които се чудят само какво да направят, за да спестят някой лев. Тези, последните, са на мнение, че да си ЕТ е срамно... друго си е да продаваш слънчогледови семки в павилиончето си 2х2 квадрата, ама на касовата ти бележка да пише "Слънчоглед Адванс 92838" ЕООД.
5000-те хиляди лева са за регистрацията. Никой не е казал, че те ще са ВЕЧНО в банковата ви сметка. Капитала не е само в пари и многократно съм обеснявал.

Тези, които питат подобни глупости ги съветвам - обърнете се към АДВОКАТ. Счетоводители и разни подобни не са коректен източник на информация.
Мъдър е не този, който много чете, а който извлича полза от четенето.
Аватар
DEKAH
Активен потребител

Мнениеот istinatae » 29 Яну 2009, 16:30

ykovachev :roll:

Нека да поясня, че сумите може да са големи, но комисионните дребни. Като пример да посоча - неотдавна, че не ми изплатиха комис. от 3 хил. долара, защото съм физическо лице и не мога да им дам фактура. Но за големите суми мога да обясня, че неизправната страна по договора заплаща 6-7 цифрени суми. Затова, не виждам защо трябва да обикалям банките за заем от 5000 лв, за да си получа заработеното. А като обезпечение, 5000 лв. са безбожно малки, ако злоупотребя в бизнеса - ще пратят някой да ме свитне, а не да се занимава да ме съди.
Затова сума от 100 - 500 лв. напълно ме задоволява като задължителен капитал при учредяване, но кога ли ще променят закона????
istinatae
Младши потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 29 Яну 2009, 16:32

Как ще си направиш фирма, като нямаш 5 000 лева?
Освен това падането на капитала е изискване на Евросъюза, както и осигуряването на достъп на всеки един гражданин до възможности за личен бизнес и така нататъка.
То какъв рев ни чака, доколкото разбирам се готвят промени в доста такива области.
Иначе няма лошо - вместо хората в кооперацията ни да се чудим откъде да изкараме някой лев за ремонт - хоп едно ООД и слагаме я кафе - автомат, я реклама, я някоя манифактура.
Подкрепям безрезервно такава промяна, както и плоския данък, както и други такива либерализации.
Просто има хиляди такива безработни, които поне могат да си седят в къщи и да вършат някаква дейност.
Ето например злощастния блогър от оня ден - ако му бяха свестни лекуващите и организацията около него, да му дадат там да човърка някакви изделия по цял ден.
Или пък такъв случай - например на моя баща, братовчед му почина и остави две сирачета - близнаци. Баща им имаше Еднолична фирма ЕТ. Децата нямаха кой знае какви пари и приживе, пък особено след смъртта на единствения им баща. Тъй като не претендираме за голяма класа, все пак тези деца е разумно да продължат бизнеса на баща си - ето един жив случай на практика, защо е нужно да има минимален праг на ООД.
Има и доста непрекъсваеми дейности, които също биха били подкрепени от такъв популизъм.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот prnedev » 29 Яну 2009, 16:37

Деки ;-)) Не познавам счетоводител, на който не му настръхва косата за приказката Капитал - 100 лв ;-)
Че то само с разходите по регистрация дружеството е декапитализирано и почват да се налагат разни номерца... от рода на чл.134, а от там лихвички и глупости за "отклонение от данъчно облагане" :roll:
А за питанията на "колеги"... дали наистина са колеги?

@istinatae
...защото съм физическо лице и не мога да им дам фактура.

Откъде я научихте тази невероятна информация? Горките нотариуси... какво си позволяват завалиите да дават фактури :D

Но явно наистина е в това проблема - по-добре Управител на ЕООД, отколкото Президент на ЕТ :mrgreen:
prnedev
Активен потребител

Мнениеот ykovachev » 29 Яну 2009, 16:43

Недев :wink:
Ти направо заби голям ръждив пирон в ковчега, който сковаваме за мечтите на господина, който не иска да бъде ЕТ....
ykovachev
Активен потребител

Мнениеот istinatae » 29 Яну 2009, 16:45

- prnedev на 29 Яну 2009 03:37 pm

Ами като им посоча да ми преведат по лична сметка и какво??? Бягат веднага.
А в моя бизнес или си ООД или АД, няма как да си ЕТ и да се занимаваш с консултации по скъпи технологии. Но и реално няма приятел, който иска да се лиши от 5000 лв оборотни за 1-2 месеца... А банките ме третират като луд, за толкова "смешна" за тях сума? А и не виждам защо да им давам 285- 350 лв комисионна, след като мога да дам тези пари на адвоката по регистрация?
istinatae
Младши потребител

Мнениеот prnedev » 29 Яну 2009, 17:08

Ковачев, за банките сметката на ЕТ е малко по-различна. В смисъл, дерат повече комисионни ;-)
Общо взето условията са същите като на "адвокатската сметка" или както там я водят в самата банка - със специално предназначение...
За данъчните няма проблем. Тях ги интересува да идват парите, без значение откъде. Пък ако ще и от ePay.bg
prnedev
Активен потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 29 Яну 2009, 17:22

Добре де, в София може и да имаш приятели с пари, ама ако си в квартал и град, от типа Лондон, Ийст-енд?
Спомням си в една фабрика, където им бях юрист, женичките ходеха пеша на работа - пестят даже 30 стотинки за билет.
При таван на заплатите 300 лева.
Освен това има и момент, че много хора стават бизнесмени именно в ранна възраст, например в семейство бедни родители.
Наскоро четох как едно семейство е карало Новата година - детето яде препечени филии и реве.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот istinatae » 29 Яну 2009, 17:44

Добре Ковачев, виждам, че за теб парите не са проблем? Аз имам доста контакти в яхтения бизнес и не ми е трудно да намеря яхта по поръчка за клиент. Проблем е обаче, че не съм фирма, а клиентите обичат да работят с реномирани компании. Аз ползувам логото на една, но съм low-cost - без офис, без персонал. С много контакти и система за намиране на клиенти. Обличам се добре и внушавам респект, клиента получава това, което иска и в срок. Проблема после е как да плати по лична моя сметка комисиона, камо ли да трансферира цялата сума и да се наложи аз да я превеждам на доставчика.....
Затова 5000 лв. за мен са проблем.
istinatae
Младши потребител

Мнениеот prnedev » 29 Яну 2009, 17:51

И казваш ЕТ не върши работа, като за без пари?
Та като стана дума за яхти, върви ли още номера да се вземат на лизинг, но под италиански флаг, защото там ДДС-то за този тип сделки е 7%?
prnedev
Активен потребител

Мнениеот istinatae » 29 Яну 2009, 18:12

ykovachev

Времената на ударите отминаха отдавна, а и бизнеса не е за дилетанти. В БГ има 2-3 ма големи вносители с изложбени зали и може би вече със собствен пристан. Мога да вкарвам от САЩ моторни яхти за по 150-300 000$ - втора ръка.
Но трудно се намират клиенти тук. И да помислим защо ми е офис като не мога да се мера със силните на деня, но поемам хората със по-скромни доходи и желания. Както вече споделих личната ми сметка не става за трансфер на сумите, защото веднага влизам в полезрението на службите занимаващи се с 'пране на пари"... Та за удари да не говорим, работя почтено и чакам тънката такса за да се регистрирам.
istinatae
Младши потребител

Мнениеот ykovachev » 29 Яну 2009, 18:18

А, и да посоча отново за капитала - ТОВА НЕ Е ТАКСА. Уточнението е важно за всеки сериозен питащ, който се интересува от въпроса.
ykovachev
Активен потребител

Мнениеот istinatae » 29 Яну 2009, 18:25

100 или 500 лв, всеки можа да събере. Но 5000 лв, вече е непосилно и безмислено. Аз не смятам да впечатля когото и да е с ООД, но без регистрация, не ме възприемат. Защото не може да говориш на едно ниво със собственик на яхт клуб, който не си знае парите, ако те усети, че си "one-man-show"?
istinatae
Младши потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 29 Яну 2009, 20:11

Ясно е, че е фантасмагория капитала 100 лева, но примерно тези офшорките нямат никакъв капитал. В Америка май да откриеш фирма е по-лесно и оттук и пак няма капитал.
То от добро не откриваш фирма, аз ако си имам твърда заплата и всички екстри, за какво ще се трепя на частно.
Дето само плащаме такси, данъци, застраховки и прочее.
То проблема е и, че масово откриват ООД - за какво ти е това ООД, то си е измислено като съучастие с капитал, ама и с лично доверие на партньорите и поради това не е подходящо за коалиции Орел, рак, щука.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот prnedev » 29 Яну 2009, 22:48

E, да :lol: Ама като направиш ЕООД, тогава не си one man show щото има две лица. Един вид раздвояване, така да се каже. А с раздвояването на личността се занимаваха упражняващите една друга професия... Или пък следва въпроса "може ли да сключа договор за управление сам със себе си" :mrgreen:
prnedev
Активен потребител

Мнениеот DEKAH » 29 Яну 2009, 23:06

Само чисто информативно за колегата ivan_lawyer ще спомена, че не е на ясно с регистрацията на офшорна компания.

В 90 % от офшорните зони има изискване за МИНИМАЛЕН УСТАВЕН капитал, който трябва да бъде внесен в банка на територията на зоната. Ама... приказвайте си. Уставния капитал се ползва предимно за изчисляване на таксите, които ще заплаща фирмата за упражняване на дейността си. На едно място таксата е % от уставния капитал, а на други места таксата е твърда, в зависимост от капитала.

Не съм чул до сега клиент да се жалва, че минималния уставен капитал е от 5000 до 50000 долара.
Мъдър е не този, който много чете, а който извлича полза от четенето.
Аватар
DEKAH
Активен потребител

Мнениеот istinatae » 30 Яну 2009, 12:30

Привет отново. Значи, ако някой иска офшорка, мога да ге препратя към един специалист в Бристол. Той работи срещу такса от GBP400 (информацията ми е отпреди 6 години), регистрира фирми, на желаещи от България - със или без запазване на името. Мога да осъвременя данните - при интерес.
istinatae
Младши потребител

ПредишнаСледваща

Назад към Търговско право