начало

Съдийската колегия единодушно защити съдия Мирослав Петров Съдийската колегия единодушно защити съдия Мирослав Петров

Моля за съвет-елементарен въпрос

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Моля за съвет-елементарен въпрос

Мнениеот s4eti_23 » 03 Фев 2009, 19:38

Здравейте,
Счети съм с малко стаж , не знам кой знае колко и за това Ви моля за съвет. Дадоха ми една малка транспортна фирма да и водя счетоводството и се оплетох в един правен казус. Ще се опитам да обясня и дано някой ми даде съвет. Управителя има камион на негово име, който ползва в оснавната дейност на фирмата. Сега трябва да оформя договор за наем на МПС , но понеже камиона не се ползва през целия месец мога ли в договора да не цитирам сума за наем за целия месец, а да напиша, че когато се ползва ще се дават определена сума пари. Т. е. на ползване, а не за месец ? Извинявам се ако въпроса ми е елементарен, но имам малко трудов стаж и до сега не съм се сблъсквала с това :) благодаря на включилите се в дискусията , лека вечер
s4eti_23
Нов потребител

Re: Моля за съвет-елементарен въпрос

Мнениеот system » 03 Фев 2009, 19:46

Уговорката не е много "стандарптна" за наем, обикновено се предполага, че наемателят ще дърпжи и ползва вещта непрекъснато за наемния период. Но доколкото няма забрана - смятам, че такава уговорка - за заплащане само за времето, през което се ползва автомобилът, е възможна.
system
Активен потребител

Мнениеот s4eti_23 » 03 Фев 2009, 19:53

Благодаря ти, а дали трябва да нотариално заверен договора ?
s4eti_23
Нов потребител

Мнениеот DEKAH » 03 Фев 2009, 20:18

s4eti_23 - сигурно си много мило момиче. Ще си позволя да те посъветвам нещо. Казвай на шефовете си, че това не е твоя работа. Има опастност да объркаш нещо. Нали не искаш да носиш отговорност за неща, които не ти влизат в задълженията.

Научи се да казваш "НЕ"

Трудно е да ти помогнем така. Има много варианти на договори. Трябва да знаем доста спецификации, за да сме коректни.

Възможно е да сключите д-р за наем, като плащането може да е на ден, час, за определено ползване или както ви е изгодно - пречки няма. Всичко е въпрос на договорка.
Мъдър е не този, който много чете, а който извлича полза от четенето.
Аватар
DEKAH
Активен потребител

Мнениеот s4eti_23 » 03 Фев 2009, 20:27

Декан, много сте мили :) Благодаря за компетентния и бърз отговор :)Прави сте за "НЕ"-то , за съжаление българина е свикнал да не плаща и да съвместява няколко длъжности в една. Такива мултифункционални хора са малко .

Ще кажа аз мнението си , а нека шефа вземе крайното решение :)

Още веднъж БЛАГОДАРЯ ВИ
s4eti_23
Нов потребител

Мнениеот prnedev » 04 Фев 2009, 17:55

Счети, като колега, едно съветче ;-) Има един много хубав отговор при така зададена задачка:
"Писането на договори не влиза в задълженията ми, според подписаната от вас длъжностна характеристика"
prnedev
Активен потребител

Назад към Търговско право