начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

Много сложен въпрос?

Много сложен въпрос?

Мнениеот bubolin_a » 07 Фев 2009, 00:22

Значи лицето Х ипотекира апартамента си, след това тегли от 3 банки потребителски кредити за бизнес, но бизнеса не тръгва и той спира да плаща на 3-те банки, с ипотечния кредит е изряден.
Още преди да спре да плаща на трите банки, решава да продаде ипотекирания си апартамент на дъщеря си, но без да й прехвърля ипотеката, значи в новия нот. акт пише, че тя е собственик, но има ипотека на името на Х.
Вече две от банките са го дали на съдия изпълнител ( частен), и той прилежно си внася определената минимална сума, но човека изнемогва, не може да се справя с ипотека, с двама съдии, а чака и трети.
Какво могат да му направят съдиите ако спре да плаща при тях, а продължи с ипотечния, няма нищо друго нгово, нито движимо нито не движимо.
Имат ли право другите банки да изискват апартамента да се продаде на публична продан, като той е на името на дъщеря му, с покупко продажба?
bubolin_a
Младши потребител

Re: Много сложен въпрос?

Мнениеот peturpetrov » 07 Фев 2009, 14:06

Нямат такова право, поне аз не знам да имат. Но имат редица други инструменти. Могат да наложат забрана за напускане на страната и др. такива.

Успех.:)
peturpetrov
Нов потребител

Мнениеот djigiit » 07 Фев 2009, 14:45

Това ми прилича на поредния ти учебен казус !
Или,ако не е учебен правиш мечешки услуги на някои и от консултациите по форума печелиш непочтено парички ... На тези мисли ме навеждат разностранните ти интереси !...
djigiit
Нов потребител

Мнениеот bubolin_a » 07 Фев 2009, 17:26

Няма такова нещо, първата ми тема е свързана с мен самата и това ми е проблем наистина, втората тема е за човека, който живее на моя етаж, съседи сме от 35 години, знае че ползвам интеренет и ме помоли да потърся нещо с което да му се помогне ( това е тази тема) и другата е за свекървата на приятелката ми.
Смятам че е несериозно да мисилте така, най - малко ще се регистрирам с различни никове и ще пусна 3 теми, но не това е целта ми.
Ако можете да помогнете ще ви благодаря искренно.
bubolin_a
Младши потребител

Мнениеот p_dyan » 09 Фев 2009, 17:01

Ипотеката върви с имота, а не с човека. Ако имаш потребителско и ипотечно финансиране от една и съща банка и не плащаш по потребитеския кредит, то тя може да направи изискуеми и двата заема (потреб. и ипотечен).
По принцип бизнес не се започва с три потребит.кредита и вероятно никакъв собствен капитал. Затова се стига и до тези случки от живота.
p_dyan
Потребител

Мнениеот bubolin_a » 12 Фев 2009, 00:22

Да, разбирам, но нещата стоят така. :(
В крайна сметка потребителските са от други банки, ипотеката е само на една банка и той се грижи колкото може да я погасява редовно.
Въпроса беше другите банки дали могат да вземат апартамент, който е на името на дъщеря му, като епрехвърлен преди тези потребителски кредити?
bubolin_a
Младши потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 15 Фев 2009, 10:25

Като че ли не може, тъй като ипотеката следва имота, но и е спрямо дълга - в ипотечния акт се описва подробно дълга, така че не може с една ипотека да се привилегироват и другите Банки.
Но същите могат да обявят публична продан на неговите вещи, в случая е прехвърлена собствеността, така че като че ли не може.
Но Банките са много агресивни, не само при раздаването на кредити, а и при осребряването.
Интересно, как са стигнали до решение за отпускане на кредит, при четири висящи дълга.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот kalahan2008 » 15 Фев 2009, 11:55

ivan_lawyer написа:Интересно, как са стигнали до решение за отпускане на кредит, при четири висящи дълга.

С връзки, как :wink:
Госпожо, ипотеката следва имота. Ипотеката ползва единствено банката, в полза на която е ипотекиран имотът. Останалите банки следва да търсят друго имущество на длъжника. Обаче могат да искат от съда дарението да бъде обявено за недействително, по реда на чл. 135 ЗЗД, а успеят ли да прогласят недействителността на дарението, ще могат да насочат принудителното изпълнение и спрямо този имот, още повече, че той вече няма да е и несеквестируем.
Адвокат: (INFJ)
https://www.16personalities.com/infj-personality
kalahan2008
Активен потребител

Мнениеот punisher » 15 Фев 2009, 12:25

Обаче могат да искат от съда дарението да бъде обявено за недействително, по реда на чл. 135 ЗЗД, а успеят ли да прогласят недействителността на дарението,

Това дарение пък откъде го измъкна,колега.
Изрично е писала,че
Имат ли право другите банки да изискват апартамента да се продаде на публична продан, като той е на името на дъщеря му, с покупко продажба?

А вие bubolin_a,така както сте я подкарали със съседа,свекървата на приятелката и пр.,после да не се учудите като ви обвинят за съветите ви.
Аз просто недоумявам как винаги българина се натоварва да разрешава проблеми,и то чужди,които не са от неговата компетентност.
най - малко ще се регистрирам с различни никове и ще пусна 3 теми, но не това е целта ми.
И какво си мислите,че ще се случи :?:
Все пак ние не сме толкоз....че да не разберем,че темата е една.Все пак потребителите на този форум са поне средноинтелигентни.
punisher
Потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 15 Фев 2009, 12:38

Разбира се, при Павловия иск има давност, която не се прекъсва току-така, освен това е извършена продажба - би следвало да се удовлетворят от паричния еквивалент.
Обаче - има голяма опасност от прокурорски санкции, ако се установят доходи и неплащане на сумата по кредита.
Но по принцип, освен една гола вода, друго не им остава на хирографарните кредитори.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот kalahan2008 » 15 Фев 2009, 12:43

Това дарение пък откъде го измъкна,колега.

Мда, грешката е моя, не съм догледал, защото обикновено тези далавери стават с дарение. Но това не променя нещата, тъй като имотът е продаден на дъщерята и действа презумпцията по ал. 2 на чл. 135.
kalahan2008
Активен потребител

Мнениеот punisher » 15 Фев 2009, 12:50

Съгласна съм с пътя на Отменителния иск от страна на кредитора,но разбира се няма как оттук ние да го предявим я :D .
punisher
Потребител

Мнениеот bubolin_a » 17 Фев 2009, 23:40

Много сте изчерпателни, за което балгодаря.
Да, апартамента е продаден на дъщерята, човека няма друго нищо, ама нищичко на негово име ( и не само на име, ами е гола вода).
До колкото знам, ипотеката е първа като кредит, следват други три кредита ( те са потребителски и от дурги банки).
Колкото и невероятно да ви звучи като на юристи, но има такива случаи в живота - правиш сметка, искаш да изплуваш, а се давиш на брега -това се случи и с него, плащаше в началото, докато изведнъж не успяваше, продаде всичко само и само да може да пробва и... нищо.
Сега ползва една стая в жилището на дъщеря си, тя обаче не е искала ипотеката на нейно име, и тя е останала на негово ( всъщност дъщеря му изплаща ипотеката, защото той не работи а и помага за отглеждането на детето й).
Ако се сетите още нещо, ще съм благодарна да го чуя.
bubolin_a
Младши потребител

Мнениеот jiji2 » 18 Фев 2009, 22:05

Въпреки, че изначално смятам, че на питащата вече е отговорено изчерпателно , смятам да допълня колегитеНАПЪЛНО ЦЕЛЕНАСОЧЕНО! И не само това -СМЯТАМ ВСЕКИ ПЪТ ПРИ ПОСЕЩЕНИЕТО МИ ВЪВ ФОРУМА И ПОПАДАНЕТО МИ НА ПОСТ ОТ ВСЕИЗВЕСТНИЯ ТУК ПРИТЕЖАТЕЛ НА НИКОВЕ-МЕНТЕТА ДА ОТГОВАРЯМ НА ПИТАЩИТЕ - и това ще е моя начин да се противопоставя на действията на този човек, който всячески се стреми да отблъсване от участие във форума всички и да остане сам в него...

До bubolin_a
Да, действително има такива случаи в живота, но очевидно човекът не е направил правилно сметките си. Сега би следвало да се опита да работи и да получава някакви доходи, с които да покрива колкото може кредитите си... Или да се надява, че банките няма да бъдат до крайност агресивни в търсенето на дадените в заем суми.
jiji2
Потребител

Мнениеот bubolin_a » 18 Фев 2009, 23:38

Благодаря за отговора.
Не мога да разбера само, защо и как е възможно точно в този форум ( безкрайно тачен в цялото българско нет пространство) да има такива простаци и никой да не може да ги банне поне и да им забрани достъпа до този форум :evil:
bubolin_a
Младши потребител

Мнениеот jiji2 » 19 Фев 2009, 09:06

Така съм създадена,
Че предпочитам
Да се усмихна, вместо да се намръщя,
Да погаля — вместо да ударя,
Да повярвам — щом ме погледнат в очите.

Много пъти са ме лъгали.
Дори най-скъпите, най-близките.
Обичта ми са тъпкали
С думи са ме оплитали —
И пак ме гледаха в очите.

Може още сто пъти да ме излъжат.
Нека.
Едно не искам: заради стоте измами
Веднъж да не повярвам само
На очите, които наистина
Са били искрени.
jiji2
Потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 19 Фев 2009, 09:23

Затварянето в затвор е отменено отдавна в България, така че Банките едва ли ще направят нещо повече - единствено, някакви запори.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот bubolin_a » 23 Фев 2009, 00:24

Пак ще помоля за помощ. :(
Значи дъщерята се е скарала с баща си, заплашва го, че няма да плаща ипотеката му.
Говорила била с някакъв адвокат, който и обяснил, че тя не е в дълг а е само собственик на имот с тежест, ако спре да плаща ипотеката, банката ще обяви кредита за предсрочно изискуем, но няма как да го продаде, защото е единствено жилище, за всички и щял съда да я осъди на по -малка сума на месец..
Ужас направо, човека е същисан и на ръба на нервна криза, вярно е, че кредита им от 360лв за една година е скочил на 480, но не може да няма начин да се оправят нещата...
Четох и аз някакви закони за договори, но нищо не ми е ясно, този адвокат и е обяснил, че банката трябва да обяви апартамента първо за 50000лв колкото е кредита и след това да обяви и още 40000лв за колкото тя го е купила от длъжника, въобще е толкова объркано и страшно...
Моля ви, дори на лични, дайте ми координати на адвокат, който се занимава с тези неща, поне да му дам на човека някаква надежда.
Ако пишете тук, ще е също добре, ще му дам да чете отговорите ви.
Благодаря ви.
bubolin_a
Младши потребител

Мнениеот kalahan2008 » 23 Фев 2009, 00:54

Чл. 444. Изпълнението не може да бъде насочено върху следните вещи на длъжника - физическо лице:
7. жилището на длъжника, ако той и никой от членовете на семейството му, с които живее заедно, нямат друго жилище, независимо от това, дали длъжникът живее в него; ако жилището надхвърля жилищните нужди на длъжника и членовете на семейството му, определени с наредба на Министерския съвет, надвишаващата част от него се продава, ако са налице условията по чл. 39, ал. 2 от Закона за собствеността;
Чл. 445. (1) От забраните по чл. 444 не могат да се ползват длъжниците относно вещи, върху които е учреден залог или ипотека, когато взискател е заложният или ипотекарният кредитор.

Жилището е в опасност :(
kalahan2008
Активен потребител

Мнениеот bubolin_a » 23 Фев 2009, 10:34

Благодаря ви много, май всичко е изгубено...
bubolin_a
Младши потребител

Следваща

Назад към Изпълнително и обезпечително производство