начало

245 са кандидатите за 17 места в административните съдилища 245 са кандидатите за 17 места в административните съдилища

Регистрация на ООД с участието на чужденец

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Регистрация на ООД с участието на чужденец

Мнениеот hrist0 » 24 Апр 2009, 21:35

Здравейте,

Предстои ми регистриране на ООД, където един от съдружниците ще бъде чужденец. Желая да изготвя документите и на английски език и затова въпроса ми е - някой дали може да помогне с примерни такива на английски език. Благодаря предварително. Смея да твърдя, че имам добри познания по този език, но заради специфични термини не се наемам аз да ги превеждам.
hrist0
Младши потребител

Re: Регистрация на ООД с участието на чужденец

Мнениеот lexter » 25 Апр 2009, 16:24

защо не ги дадеш на някоя лицензирана агенция за преводи оригиналните документи на български език? едва ли ще излезе повече от 50-100лв, а ще си сигурен че всичко е наред с тях.
lexter
Потребител

Мнениеот hrist0 » 27 Апр 2009, 21:55

Отговора на въпроса е - защото искам да имам чернова, която да представя на чужденеца да се запознае с нея и чак след това да минавам на официален превод. Той не разбира нищо от нашето търговско право и затова искам да му дам нещо, което да обсъдим и едва след като постигнем принципно съгласие по клаузите, да го дам за официален превод. С други думи казано - искам да си спестя единият превод при фирма /от финалния вариант не мога да избягам/.
hrist0
Младши потребител

Мнениеот mmp » 28 Апр 2009, 17:40

Така или иначе всички документи, които са необходими за регистрация на фирмата, с участие на чужденец, трябва да бъдат заверени при нотариус в присъствието на преводач. Подготви ги и извикай преводач, който ще ги прочете на чужденеца, обсъдете ги и ги заверете. При всички положения ще излезе по-евтино от лицензиран писмен превод.
mmp
Нов потребител

Мнениеот hrist0 » 28 Апр 2009, 23:10

Привет,

Това за преводача и нотариуса сигурно ли е? Защото смятам да му изпратя документите по интернет, той да ги подпише и да ми ги върне по стандартна поща, след което да ги входирам. Ако със сигурност трябва да идва до България, това ще усложни доста плановете ми.
hrist0
Младши потребител

Мнениеот doobref » 28 Апр 2009, 23:49

Вземи Закона за търговския регистър и Наредба №1/2007г. Там е описано всичко. Но ако изпращаш документите на клиента си , то обезателно да сложат апостил от извършващият заверката, защото в България няма да ти го признаят. След това следва легализиран превод, както на документите, така и на на пълномощното , като заявител. Ако в България извършваш заверката , трябва да се извърши пред нотариус в присъствието на заклет преводач. Не се скъпи за превода и преводаа, защото можеш да сгавиш и да имаш отказ от АВ и така да загубиш много повече. УСПЕХ.
doobref
Младши потребител

Мнениеот chadel » 29 Апр 2009, 16:17

Аз мога да ти ги преведа всички документи, няма проблем. Само си включи лични :wink:
chadel
Потребител

Мнениеот hrist0 » 29 Апр 2009, 21:18

chadel написа:Аз мога да ти ги преведа всички документи, няма проблем. Само си включи лични :wink:

Ами аз вече си взех превода на дружествения договор, но мерси все пак за предложениято. Остава да преведа един протокол за учредяване, но смятам че сам мога да го преведа това.
hrist0
Младши потребител

Мнениеот hrist0 » 29 Апр 2009, 21:25

doobref написа:Вземи Закона за търговския регистър и Наредба №1/2007г. Там е описано всичко. Но ако изпращаш документите на клиента си , то обезателно да сложат апостил от извършващият заверката, защото в България няма да ти го признаят. След това следва легализиран превод, както на документите, така и на на пълномощното , като заявител. Ако в България извършваш заверката , трябва да се извърши пред нотариус в присъствието на заклет преводач. Не се скъпи за превода и преводаа, защото можеш да сгавиш и да имаш отказ от АВ и така да загубиш много повече. УСПЕХ.

Това нещо не го разбрах. Значи вече съм си приготвил дружествения договор в двуезичен вариант, така ще направя и с другите документи. След което смятам да му ги изпратя, да си ги разпечата, подпише от негова страна и да ми ги прати. Не разбирам защо е необходимо нотариална заверка, легализация и т.н. Никъде не можах да открия норма, която да казва такова нещо, и според мен тогава трябва да се разглежда все едно човека си разбира български и се подписва под документите. Моля да ми кажете, къде е упомената необходимостта от официален превод и легализация.
hrist0
Младши потребител

Мнениеот mmp » 02 Май 2009, 19:41

Кой ще е управител на това ООД? Ако е българския съдружник, подготви всички документи за регистрация/без тези по ЗТР/, прати ги на чуждестранното лице, подписани от българсикия съдружник. Да се заверят с апостил и да ти ги пратят. След това управителя да ти подпише адвокатско пълномощно, както и декларация по чл. 13, ал. 5 от ЗТР, която не е необходимо да е нотариално заверена, както и адвокатското пълномощно и подаваш документите.
mmp
Нов потребител

Мнениеот diaida » 03 Май 2009, 01:44

hrist0 написа:
doobref написа:Вземи Закона за търговския регистър и Наредба №1/2007г. Там е описано всичко. Но ако изпращаш документите на клиента си , то обезателно да сложат апостил от извършващият заверката, защото в България няма да ти го признаят. След това следва легализиран превод, както на документите, така и на на пълномощното , като заявител. Ако в България извършваш заверката , трябва да се извърши пред нотариус в присъствието на заклет преводач. Не се скъпи за превода и преводаа, защото можеш да сгавиш и да имаш отказ от АВ и така да загубиш много повече. УСПЕХ.

Това нещо не го разбрах. Значи вече съм си приготвил дружествения договор в двуезичен вариант, така ще направя и с другите документи. След което смятам да му ги изпратя, да си ги разпечата, подпише от негова страна и да ми ги прати. Не разбирам защо е необходимо нотариална заверка, легализация и т.н. Никъде не можах да открия норма, която да казва такова нещо, и според мен тогава трябва да се разглежда все едно човека си разбира български и се подписва под документите. Моля да ми кажете, къде е упомената необходимостта от официален превод и легализация.

Някои от документите могат да бъдат заверени в консулската служба на нашето посолство в държавата чиито гражданин е чужденеца. Напр. декларации, спесимени от подписи и т.н.
Договори, устав и др. няма как да се заверят по този начин, тъй като подписите се полагат в момента на заверката и не са само на 1-то лице, а на страните по договора.
Без да влизам в детайли двуезичният писмен превод, дори и от лицензирана агенция и заклет преводач не вършат работа. "Моля да ми кажете, къде е упомената необходимостта от официален превод и легализация."
Можете да попитате във всяка нотариална кантора в БГ "защо е така".
Превода трябва да се извърши пред нотариус в БГ устно от заклет преводач. Цените на подобни преводи са от 30-40 до 50 лв. на час, зависи от езика и от много др. неща ... някои биха ви начислили суми за специализирана терминология, други - не ... изобщо е трудно да се каже каква точно ще бъде цената.
Изображение http://www.save-darina.org ...Остава аромат и в ръката, подарила розата! http://vbox7.com/play:cb237e95
Аватар
diaida
Активен потребител

Мнениеот diaida » 03 Май 2009, 01:49

Бихте ли уточнили от коя държава е чужденецът ? Има държави за които не е необходима заверка с Апостил.
Изображение http://www.save-darina.org ...Остава аромат и в ръката, подарила розата! http://vbox7.com/play:cb237e95
Аватар
diaida
Активен потребител

Мнениеот hrist0 » 04 Май 2009, 12:40

Привет отново,

Става дума за Австриец. Въпрос - възможно ли е в такъв случай австриеца да ме упълномощи изрично да сключа от негово име дружествения договор в България?

Мерси предварително.
hrist0
Младши потребител

Мнениеот diaida » 04 Май 2009, 13:21

hrist0 написа:Привет отново,

Става дума за Австриец. Въпрос - възможно ли е в такъв случай австриеца да ме упълномощи изрично да сключа от негово име дружествения договор в България?

Мерси предварително.

Трябва ви адвокат! Поне да ви консултира или да ви състави съответното пълномощно. Трудно ще се справите без това.
Аватар
diaida
Активен потребител

Мнениеот capitanstanev » 04 Май 2009, 13:37

Австриеца може да Ви упълномощи, но имайте предвид, че управителя на дружеството трябва да е заявител пред търговския регистър тук тъй като в ЗТР е написано следното:
"Заявител
Чл. 15. (Изм. - ДВ, бр. 50 от 2008 г., в сила от 30.05.2008 г.) (1) Вписване, заличаване и обявяване могат да се заявяват от:
1. търговеца;
2. друго лице в предвидените по закон случаи;
3. адвокат с изрично пълномощно, съставено съгласно изискванията на Закона за адвокатурата, за представителство пред агенцията."
Също така най-добре е документите т.е. в този случай пълномощното да е на немски език, а не на английски, въпреки че и втория варант е възможен, но първият премахва всякакви съмнения относно познанията по езика на австрийскя гражданин. Относно апостила на изуст мисля, че за Австрия не е необходимо т.е. имаме сключен договор за правна помощ, но е по - добре да се направи, тъй като не се знае къде ще попаднете в БГ. Така бихте избегнали някоя безсмислена и губеща времето разправия. В общи линии, ако не сте правили това друг път най-добре се обърнете към специалист в тази облсат, защото има доста неща, които трябва да бъдат съблюдавани и взети предвид като цяло, като напр. точният текст на пълномощното и редица съпътстващи декларации пропускът, на които може да доведе до неприятен отказ от Агенция по вписванията. Успех!
capitanstanev
Младши потребител

Мнениеот hrist0 » 04 Май 2009, 21:40

Може би не описах случая отначало, като хората, така че сега ще започна малко по-отдалеч. Австриеца желае да бъде учредено ООД в България заедно с трето лице /не съм аз/. Управителя на ООД-то ще бъде третото лице, а не австриеца. Въпроси:
1. При така поставения казус, възможно ли е австриеца да упълномощи мен да сключа от негово име дружествения договор? Той ще си ме упълномощи на какъвто си иска език и после пълномощното ще бъде преведено в България и ще бъде приложено към дружествения договор.
2. Управителя ще пусне заявлението за регистрация, и тъй като той ще си е български гражданин - изисква ли се някакво допълнително изрично съгласие от страна на Австриеца?

Ами това е от мен засега, мерси предварително за отговора. Иначе най-лесният начин е да пусна една регистрация, така както съм я намислил и ако ми я откажат, да видя с какви мотиви ми я отказват и да си ги отстраня тези пропуски. Това разбира се, ще ми струва около 200 лв. допълнително, но съм готов и на този вариант.
hrist0
Младши потребител

Мнениеот kedrbg » 24 Май 2009, 16:50

Добрый день. Я, русский, три года живу в Болгарии, имею статус ПМЖ.
Ко мне обратились мои друзья из России, которые хотят здесь открыть в Болгарии ООД (супруг и супруга). И хотят поручить открытие фирмы мне (адвоката они не хотят нанимать)
На сайтах http://www.brra.bg/default.ra и http://www.lawsbg.com/articles/471-regi ... estvo.html описана вся процедура, но все же непонятен первый шаг.

Они должны сначала написать на меня доверенность ?
kedrbg
Нов потребител

Мнениеот SashkoS » 26 Май 2009, 11:49

Здраствуйте kedrbg,

Я вам советую обратиться к адвокату. Процедура иммеет особености и когда собственики не болгары усложняется. Вы можете попитатся, но в случае отказа и возникновения проблем вам надо обьяснять где ошиблись.
В принципе можете обойтись без нужды приезда ваших друзей.
SashkoS
Потребител

Мнениеот kedrbg » 31 Май 2009, 14:51

SashkoS написа:.

Спасибо за ответ.

Мои русские друзья живут в Болгарии. У них статус - ВМЖ, имеют российское представительство здесь.

А, сейчас решили открыть ООД здесь.

Образцы документов я подготовить могу. Вопрос - обязателен ли двухязычный дружествен договор и присутствие легализированного переводчика у нотариуса ?
kedrbg
Нов потребител

Мнениеот SashkoS » 31 Май 2009, 15:24

Переводчик у нотариуса нужен (если они не понимают болгарский язык), двухязичный...

А у вас есть нужная квалификация подготовить документов? Или будете действовать на принципе проба-ошибка?
А ваши друзья чтобы пообедать идут в ресторан или ищут друга который пригласит их в гости бесплатно?
SashkoS
Потребител

Следваща

Назад към Търговско право