начало

Съдийската колегия единодушно защити съдия Мирослав Петров Съдийската колегия единодушно защити съдия Мирослав Петров

Занаятчия или Търговец?

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Занаятчия или Търговец?

Мнениеот nikodim77 » 26 Юни 2009, 04:01

Здравейте,
С колеги „електрончици” започнахме едно разискване, по въпросите за законодателната рамка свързана с упражняваните от нас професии. (а и не само от нас) Повечето от нас – занимаващи се с електроника го правим като сме регистрирани по ТЗ. Кой като ЕТ, кой като ЕООД или ООД. Интересното обаче, е че по-голяма част от дейностите са представени в приложение-1 към Закона за занятите, съгласно неговия Чл.3, ал.1. Ето примерна извадка с дейности по ЗЗ: Поддръжка на канцеларска информационна техника, Поддръжка на битова електротехника, Поддръжка на електронна техника, Поправка на аудио и видеотехника
Друго учудващо е, че част от тези дейности се припокриват с патентните при ЕТ. Та! Като регистрирани по ТЗ трябва ли да се регистрираме и по ЗЗ? Особено тези, които са ЕТ, защото за дружествата регламента не е ясен от тази гледна точка, че няма посочени дейности като патентните при ЕТ. Не мога да си отговоря на въпроса дори и след запознаване с Чл. 19 от Конституцията на РБ. И обстойно прочитане на ТЗ и ЗЗ.
Дори взех да се плаша, че не зависимо от това, че дейностите ми са предмет на ЕООД, май ще трябва да се регистрирам и по ЗЗ. Макар, че никоя институция (МВР, Финансови, МО, БТК и др.) при сключване на взаимни съглашения не са ми искали документ от НЗК или РЗК. Винаги са ми искали актуално състояние на фирмата и другите документи свързани с приеманата от мен поръчка. Така е и с другите колеги занимаващи се с дейности като мойте.
Предварително благодара за бъдещия дебат по темата.
nikodim77
Активен потребител

Re: Занаятчия или Търговец?

Мнениеот Melly » 26 Юни 2009, 10:30

Отговарям с две думи:

Въпросът е съотносим с данъчното обагане на доходи/печалба на субектите, осъществяващи стопанска дейност с цел ПЕЧАЛБА (чл.1 и сл. ТЗ). :idea:

Препоръчителен контрол! - Консултация със счетоводител, което не изключва по-високата степен на защита, а именно консултация с адвокат. :wink: :idea:
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот Standbay » 26 Юни 2009, 12:16

В тази тема сме дискутирали по въпроса.
Може да Ви е от полза.
Аватар
Standbay
Потребител

Мнениеот nikodim77 » 26 Юни 2009, 15:45

Здравейте отново,
Преди всичко желая да БЛАГОДАРЯ, на отзовалите се, Melly и Standbay.Прегледах обстойно предложената тема от Standbay, но със съжаление ще напиша, че тя е леко в страни от контекста на поставената от мен. Имам предвид това, че в темата „Услуги с личен труд и АВ” участниците разискват предимно осигурителната страна на въпроса и това как да се регистрира самоусигуряващият се. Разбира се и от тази тема понаучих нещо, и отново Благодаря.
Но все пак притисненията ми (пък и тези на колегите в бранша) идват от следното:
Разни представители на РЗК са тръгнали да издават разни протоколи по “TV” – сервизите за това те да бъдат регистрирани по ЗЗ. А повечето от бранша са регистрирани по ТЗ, както вече посочих в предния си пост.
С този акт на (нека да го наречем "на принуда"), не се ли нарушава правото на избор за „Свободна стопанска инициатива” дадено дори и от основния закон на страната ни?!
Значи аз един път съм избрал как да упражнявам професията си тоест под каква правно-икономическа форма, и това е въз основа на някакъв документ (диплома, доп. квалификация и т.н.). А „другарите” от НЗК респективно РЗК искат да се промени статута ми и отново да се явявам на изпити където да придобия „Майсторско (или чирашко) свидетелство”
Представям темата тук защото нито със счетоводителите, които познавам нито с бившите си колеги (по-голяма част от, които са Юристи) не можахме да осмислим тая ситуация.
Още веднъж Благодаря за мненията – дадени и, които ще се дадат.

пп. За да извиня бившите си колеги Юристи, ще отбележа, че тяхното амплоа е наказателното право.
nikodim77
Активен потребител

Назад към Търговско право