начало

Луиза Стоева оглавява Нотариалната камара Луиза Стоева оглавява Нотариалната камара

Вписване на апорт в ИР - абсурдна ситуация

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Re: Вписване на апорт в ИР - абсурдна ситуация

Мнениеот miao » 12 Фев 2010, 17:52

Т.е. се съгласявате с мен - miao :)
Nikito e на обратното мнение.
И аз мисля, че е странно да не се изисква нотариално заверен подпис, но - факт - няма такова изискване. Изчела съм доста мнения в литературата - дори в учебника на Калайджиев е отбелязано, че това е празнина в закона.
Друг е въпросът какво ми се случи реално:
- в ТР получих отказ, въпреки че бях представила нотариално заверено извлечение (анджак препис), защото нямало нотариална заверка на подписа.
- обжалвах отказа, но паралелно помолих клиента да завери подпис върху едно съгласие, представих го в ТР и ми вписаха апорта. Определение от съда по частната жалба чакам още.
- впоследствие в Службата по вписвания по местонахождение на имота в един палав морски град не са приели на клиентите за вписване нито нотариално завереното извлечение, нито съгласието ("ми чи то й само за ад"), и са ги пратили при приятелка-нотариус да им завери подпис върху самия дружествен договор, срещу естествено възтлъста такса (която аз се опитвах да избягна през цялото време, иначе - лесно).
Така че - какво от това какво пише в закона.
(а на тези които се аргументират с Правилника за вписванията - наистина ли мислите, че щом Търговският закон повелява да се вписва "нотариално заверено извлечение", то подзаконов нормативен акт може да въвежда по тълкувателен път нотариална форма??)

A.Pato написа:Всъщност колега nikito е прав - не се изисква Дружественият договор при апорт на недвижим имот в капитала да е с нотариална заверка на подписа, обикновена писмена форма е достатъчна. В АВп вече се представя нотариално заверено копие от подписания Дружествен договор. (това ми се струва странно поради транслативния ефект на апорта, но така гласи законът, затова и в началото се пообърках)
miao
Младши потребител

Мнениеот n_ikito » 13 Фев 2010, 11:00

Въобще няма никаква колизия между нормите. Просто ТЗ е оставил възможност да се представи за вписване извлечение от акт, а не целия /виждал съм устав 400 стр./..... а ми е интересно какво е удостоверил нотариуса след като е заверил извлечение от частен документ..... :?: може би датата..... :lol:
n_ikito
Активен потребител

Мнениеот tarboxx » 14 Фев 2010, 12:49

" и са ги пратили при приятелка-нотариус да им завери подпис върху самия дружествен договор, срещу естествено възтлъста такса (която аз се опитвах да избягна през цялото време, иначе - лесно)."
Върху каква сума таксува нотариуса др.договор. Излиза, че по изгодно идва да завериш подпис от др.договор, а не препис извлечение / ако е много страници/. Или нотариуса приема, че др.договор е с материален интерес - оценката по апорта? Не ми стана много ясно, че напоследък всеки си интерпретира ...
tarboxx
Потребител

Предишна

Назад към Търговско право