начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

НАП - гореща линия за доноси срещу хазяи

Дискусии и казуси в областта на данъчното право
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

НАП - гореща линия за доноси срещу хазяи

Мнениеот insider » 14 Апр 2010, 12:02

Здравейте!
Питането ми е по повод на откритата гореща линия за доноси срещу хазяи от НАП. Когато договора сключен между Наемодателя и Наемателя не е нотариално заверен, както и никъде не е вписан, могат ли бирниците ако се докопат до Договора за отдаване жилищния имот под наем да задължат Наемодателя да плати данъци без да има сигнал от Наемателя за това, че лицето Хикс му е отдало жилището под наем? Да приемем, че домоуправителя или съсед е източник на тази информация и бирниците правят проверката по сигнал.
Имат ли право НАП на достъп до разплащателната сметка на Наемодателя за да се информират дали се извършват преводи по повод съмненията за отдаване на въпросния имот под наем?
Когато наема се превежда по банков път като ВНОСКА ПО РС и никъде не се споменава, че става дума за наем, това не издава Наемодателя, нали?
Питанията ми са за случай в който няма никакъв сигнал от Наемателя, а става въпрос на донос от трето лице, примерно: " Лицето Хикс отдава имот под наем и не плаща данък за приходите си от него."
Благодаря предварително за отговорите Ви!
Хубав ден!
insider
Младши потребител

Re: НАП - гореща линия за доноси срещу хазяи

Мнениеот nikiboy » 14 Апр 2010, 22:51

Ееее, спестявате сума и пари от данък, а искате тука безплатен съвет :lol: , поне една количка почерпете :wink: .
Има един необлагаем минимум - обикновено почти всички договори за наем са със записани такива суми, че да не го минавате. Говоря за жилищни имоти, не за магазини офиси и т.н.
Аз лично не вярвам нещо с тази идея кой знае какво да стане.
Хубаво е да се помисли над нея, но да се изпипа правилно - в България над 100 000 имота се отдават под наем, надали и 1% си плащат данък от това. Ама освен като идея, е хубаво и правово да се изпипа.
nikiboy
Потребител

Мнениеот 778899 » 15 Апр 2010, 13:39

абе, не знам....някак, това ми напомня на комунистическата ера, при която доносничеството беше издигнато в култ...., то не че повечето хора са престанали да се чудят кой и как да натопят.... :wink:! та, сега са улеснени, имат си линия, имат си душевен мир....ще се топим, то се знае!
И точно, когато мислиш, че знаеш отговорите... Животът променя въпросите!
Аватар
778899
Активен потребител

Мнениеот portokal » 15 Апр 2010, 14:30

Ааа, откак въведоха десятъка, няма необлагаем минимум. :P Което, естествено, не пречи да вземаш хиляда, а да декларираш сто. :wink:
За "топенето" - на мен лично не ми е в стила (щот не ми се занимава, не друго :P), но щом някой го влече и ако става дума наистина за нарушение, уай нот... :oops: Някои казват, че именно из демократичния Запад (и Европа, и Хамерика) това явление било достатъчно разпространено и минавало не за топене и типично германска / белгийска / американска злоба и завист, а за грижа за обществения ред и спазването на закона. 8) Лични впечатления нямам, така съм чувала.
Впрочем никога не е имало пречка да сигнализираш съответния проверяващ орган за нарушение. Не виждам какво се е променило сега, освен че се демонстрира активност от страна на самите органи. :roll:
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот vassilev » 15 Апр 2010, 14:32

nikiboy написа:Има един необлагаем минимум - обикновено почти всички договори за наем са със записани такива суми, че да не го минавате.

Няма такова нещо !
При определени обстоятелства, неплащането на данъци може да е престъпление, а доноса може да се окаже набедяване и също престъпление.
А някои действия и подбудителство... :lol:
vassilev
Активен потребител

Мнениеот nikiboy » 15 Апр 2010, 19:49

Е добре де, тогава от земеделската рента като ми дадат някакви 200лв на година за 10-тина декара някъде, да ходя в НАП и да чакам опашки да подавам декларации за някакви си 20лв?
Да чакаш опашки, за да си платиш данъка, тока, водата, телефона.... извинявайте, ама мен това най-ме дразни.
nikiboy
Потребител

Назад към Данъчно право