начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Прпоръчайте ми адвокат - наясно със ЗУТ

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Re: Прпоръчайте ми адвокат - наясно със ЗУТ

Мнениеот probcho » 01 Ное 2010, 18:09

.
Последна промяна probcho на 07 Ное 2010, 17:49, променена общо 1 път
probcho
Активен потребител

Мнениеот magodeoz » 01 Ное 2010, 18:38

Еййййй, probcho, много заядлив сте бе, човече! Да не би да мислите, че онзи от рекламата, дето баща му посадил ореха, сам прави саламите?
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот anserk » 01 Ное 2010, 19:03

Колеги, приземяваме се на летище София :idea:
Питане от irenastoilova на 21 Окт 2010 09:47 am
...и се оказах със склад вместо Ателие
Здравейте,

Сключих предварителен договор на зелено за ателие. Строежът закъснява с 1 година до сега. Ателието е в жк Лагера на последен етаж. Проблемът е: Последните 2 плочи са изпълнени не по проект - отстъпа от фасадата е по-голям в резултат на което моето ателие 16 кв.м по Предв. договор е има-няма 10 кв с общите части. Понеже 3 от 4-те стени са в скосяване а по закон поне 50% от площта трябва да е над 1,5 (или с нормална височина?) ателието ми е перифразирано на Склад - но не мога да имам само склад в една сграда. Сделката не е изповядана и ми трябва адвокат специализиран в архитектурни казуси.Нещата никак не са добре. Платени са 90% от сумата но в момента кв.м. ми струва около 3000 евро.
Предварително брагодаря за отделеното време. irenastoilova

Та това е реалността! Кой знае какви чертежи й е показвал предприемача, като е сключвала ПД :roll: Кой ли е бил с нея тогава (реално),
ами цяла 1 година (реално)- архитект, инженер, надзор, адвокат, .... :roll:
anserk
Активен потребител

Мнениеот magodeoz » 01 Ное 2010, 19:10

И аз това казвам, anserk. Бобът вече тъжно и глухо потропва по работната повърхност, без да формира разбираеми фигури. Затуй при тази оскъдица на изходна информация колегите "бистрят политиката". А проблемът на irenastoilova си е проблем на irenastoilova, не мой. Та - какви чертежи и е показал предприемачът - ни най-малко не ме вълнува. Ако зададе смислен въпрос, може и да получи смислен отговор. Може би. А може би не. Зависи от кефа на консултанта.
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот probcho » 01 Ное 2010, 19:46

.
Последна промяна probcho на 07 Ное 2010, 17:50, променена общо 1 път
probcho
Активен потребител

Мнениеот bgarch » 02 Ное 2010, 10:11

probcho, probcho, а някъде по- назад точно ти ме беше обвинил в постсоциализъм... НЕмам думи! За нанесените в червено отметки върху моя пост. Бъди жив и здрав!
Изображение
bgarch
Потребител

Мнениеот julyanvonemona » 02 Ное 2010, 17:40

magodeoz , bgarch,probcho, По мое мнение много добре ще направите, ако и за напред не се "приземите" в духа на това което изисква от Вас "разбиращия от фундаменталните житейски мъдрости" anserk. magodeoz е прав в коментара си за въпроса зададен от irenastoilova, в крайна сметка и да не получи отговор за нас това не е чак толкова лошо. Много по важно е че тук започна обсъждането на един наистина основен въпрос. "Що е то консултант и има ли той почва у нас". Дискусията правилно се насочи към рахитичната ни в тази област легислатура, дори се промъкват и нотки на конспиративни теории!
Каквато и специфика да има строитилният процес тя е бизнес точно толкова колкото и зелечукопроизводството, изстрелването на космическия телескоп "Кеплер", и проституцията. Всички тези дейности са подчинени на един и същ закон - продукт срещу заплащане. Лошото е че фигурата на консултанта-надзорник в днешния му вид е "прът в колелото на историята". Всички казионни забележки от типа"...да ама проектантите не ходят по обектите...""...да ама те ще си губят времето да се мотаят и да се занимават с несвойствена дейност...", и др. които се избълваха до сега, показват единствено колко извън закона "продукт срещу заплащане" стоят нещата в момента.
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот anserk » 02 Ное 2010, 18:08

julyanvonemona написа:Лошото е че фигурата на консултанта-надзорник в днешния му вид е "прът в колелото на историята".

На коя история - BG или световната :roll:
anserk
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 02 Ное 2010, 18:11

До колкото BG е част от света - в световната разбира се!
Забележка: Думата "прът" следва да се чете "клечка"
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот magodeoz » 02 Ное 2010, 18:17

anserk, знаете ли какви точно дейности извършват колегите Ви надзорници (пардон, консултанти) извън BG, и какви са техните правомощия?
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот anserk » 02 Ное 2010, 18:25

От там ми е закваската преди и след ... , докато някои са били на държавна работа в BG :wink:
И има друго общоприето световно наименование на тази дейност-бизнес :idea:
anserk
Активен потребител

Мнениеот magodeoz » 02 Ное 2010, 18:27

Значи - знаете? Споделете, моля... Как е ТАМ - явно е по-добре от ТУК.
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот anserk » 02 Ное 2010, 19:38

Ще отговоря, като предварително "нищо лично" към никой от колегите :wink:, а това в спойлера е от опита ми. Иначе казано по BG - супервайзер (от англ.) Не знам защо употребявате консултант, след като в лиценза за упражняване на дейността няма такова нещо.
Няма да коментирам двете BG наредби за лицензиране - кой и защо така е приел, превел, но не е бил супервайзер и е преписвал без превод (технически). По цял свят има надзор, а там където няма-внасят! Само ще кажа, че никъде не е приятно над главата ти да виси това Ок! на супервайзера, без което не можеш пирон да забиеш. Е, тук ве още не е така, но и това ще стане.
И ще добавя: на супер межд. летище (НАТО не го пипна)BG контрола на АС, германци - МТЧ, англичаните -ПСД ($), СМР- китайци! Три подписа от супервайзер, за да получиш $$$$$!
Така че колеги, свиквайте :D :D :D
e: supervisor (надзирател, контрольор, инспектор, началник)
d: Aufsieeht f ; Oberwachung f
f : inspection f, controle m
r: надзор m; контроль m
nd: toezicht n, inspectie f

DICTIONARY OF BULDING AND CIVIL ENGINERING
English, German, French, Dutch, Russian
E building supervision
F surveillance des traveat
R строительнъй надзор

Фирма с лиценз:
Е construction supervising authority
F autorite surveillant les construction (les traveau)
R строительнъй надзор

BG: НСН → СН (строителен надзор)

investmen - вложение; влагане
investor – вложител, инвеститор
anserk
Активен потребител

Мнениеот bgarch » 02 Ное 2010, 20:24

anserk написа:...По цял свят има надзор, а там където няма-внасят!
....Така че колеги, свиквайте....

anserk, някой да е твърдял, че някъде по света (освен у нас, в България) няма строителен надзор? Та с какво точно трябва да свикваме?
- с това, строителният надзор да се упражнява от счетоводители, адвокати, офис- менаджерки и всякакви други екземпляри, имащи магистърско образование (забележи- няма изискване за строително, само за магистърско, каквото и да е, може и фармация!!!)
- с това, строителният надзор да се упражнява не от правоспособни лица със съответното строително образование, ами от посочените по- горе лица, набавили си списък, в който са включили "мъртви души"- архитекти и инженери.
- с това, строителният надзор да се свежда само до оформяне на бюрократични актове, чието съдържание не е ясно на посочените по- горе лица (и няма като как да им е ясно без да са учили и ден що е то строителство) и без зад тези актове да стои каквато и да е свършена работа. Актове заради самите актове!
Добре си направил, че си превел понятието "строителен надзор" на различните езици. Ама можеше да си направиш труда да разбереш и какво точно се крие зад това понятие. И кой има правото (по- точно казано- правоспособността) да го извършва във въпросните страни. И има ли страна от изброените от теб (признавам че не познавам практиката в Русия), в които правоспособните проектанти да нямат право да упражняват строителен надзор на собствените си обекти, та да трябва да съставят списък от "мъртви души" и да се нареждат на опашка за лиценз, ако са били послушни, разбира се?
Между впрочем- ако другите понятия са ти толкова точни като немските, то значи и превода ти не е читав! На немски език се нарича не Oberwachung, а Überwachung или по- точно Bauüberwachung. А твоето Aufsieeht е Aufsicht и се използва за други неща, не за строителен надзор.
Изображение
bgarch
Потребител

Мнениеот anserk » 02 Ное 2010, 20:43

Немски не знам ,за което се извинявам, а и само той ми липсва тепърва :roll:
Има нещо съществено, което не искате да приемете, уважаеми колега! С предаване на проекта си, вие сте се продали, вкл. с идеята си! От тук нататък всички са длъжни да изпълняват проекта Ви, без изменения! От вас няма нужда на обекта! Друг носи отговорност (вкл. със застраховките) за точното му и стриктно прилагане - без изменения! Накрая, вие с подписа си по ЗАКОН ще установите, че идеята ви е приложена БЕЗ изменение.
А, ако се наложи да има изменения по искане на собственика, то това е супервайзера и никой друг, който ще реши дали може да стане по закон, ще съгласува със собственика точно и със заповед ще ви нареди какво се иска, след като представите писмен договор /анекс/ със собственика за това изменение и той се прилага :idea:
Ако СТЕ проектант - СТЕ проектант! Ако СТЕ надзор - СТЕ надзор!
anserk
Активен потребител

Мнениеот bgarch » 02 Ное 2010, 20:52

anserk написа:От вас няма нужда на обекта!...
Ако СТЕ проектант - СТЕ проектант! Ако СТЕ надзор - СТЕ надзор!

Е, точно за това иде реч! Това е нашенското разбиране за строителния надзор, което го направи безсмислен и излишен в България.
НЯМА ТАКАВА БЕЗСМИСЛИЦА, като изречената от Вас по- горе в нито една от страните, които Вие сам изброихте в предишния си пост. Това са практически реализираните идеи на хората, които на принципа "разделяй и владей" ликвидираха управлението на строителството у нас. То им беше нужно, пожънаха много плодове от това. Ама България губи вече твърде много от тази ликвидация- най- малкото са загубите на европейските пари, определени за строителни дейности за България. Без реално управление на строителния процес, включващ истински строителен надзор, пари от тях няма да получим!
Изображение
bgarch
Потребител

Мнениеот magodeoz » 03 Ное 2010, 09:21

anserk написа:А, ако се наложи да има изменения по искане на собственика, то това е супервайзера и никой друг, който ще реши дали може да стане по закон, ще съгласува със собственика точно и със заповед ще ви нареди какво се иска, след като представите писмен договор /анекс/ със собственика за това изменение и той се прилага

Да попитам - тоз блян откъде се роди? Щото в закона пише друго.
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 03 Ное 2010, 10:08

magodeoz, bgarch, anserk, probcho , заповядайте да продължим този разговор в другата тема за "супервайзера"!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот anserk » 03 Ное 2010, 10:17

Нали искахте да знаете как е по света и у нас :D Тук проектанта пише в ЗК разни СМР, които не са включени в ПСД-то на обекта и после строителя ги актува като непредвидени, надвишени,ззаменени и ..., ама няма кой да ги плати ! Възложителя не издава заповеди, а действа по контракти с ... не само проектантите, и има одобрен бюджет за строежа :wink:
Нали става въпрос за уПравление на проект, а не за наблюдатели на ООН или консултации от философи и доктори :D
Управлението включва и усвояване на финансите, спазване на членове и алинеи, стрителни и НЕстроителни правила, доставки и .... :idea:
anserk
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 08 Яну 2011, 12:52

Има нещо съществено, което не искате да приемете, уважаеми колега! С предаване на проекта си, вие сте се продали, вкл. с идеята си!

anserk
Категорично твърдя, че това никъде не е така, дори тук в BG, да не говорим за GB. Съвсем отделен въпрос е че повечето от нас които се занимаваме и с проектиране сме абсолютно неграмотни по отношение възможностите които ни дава закона да продаваме идейте си като едновременно с това си пазим правата и в хода на изпълнението на нашите обекти
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

ПредишнаСледваща

Назад към Строителство и регулация