- Дата и час: 25 Ное 2024, 08:44 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Прпоръчайте ми адвокат - наясно със ЗУТ
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
70 мнения
• Страница 3 от 4 • 1, 2, 3, 4
Re: Прпоръчайте ми адвокат - наясно със ЗУТ
.
Последна промяна probcho на 07 Ное 2010, 17:49, променена общо 1 път
- probcho
- Активен потребител
Еййййй, probcho, много заядлив сте бе, човече! Да не би да мислите, че онзи от рекламата, дето баща му посадил ореха, сам прави саламите?
- magodeoz
- Активен потребител
Колеги, приземяваме се на летище София
Питане от irenastoilova на 21 Окт 2010 09:47 am
...и се оказах със склад вместо Ателие
Здравейте,
Та това е реалността! Кой знае какви чертежи й е показвал предприемача, като е сключвала ПД Кой ли е бил с нея тогава (реално),
ами цяла 1 година (реално)- архитект, инженер, надзор, адвокат, ....
Питане от irenastoilova на 21 Окт 2010 09:47 am
...и се оказах със склад вместо Ателие
Здравейте,
Та това е реалността! Кой знае какви чертежи й е показвал предприемача, като е сключвала ПД Кой ли е бил с нея тогава (реално),
ами цяла 1 година (реално)- архитект, инженер, надзор, адвокат, ....
- anserk
- Активен потребител
И аз това казвам, anserk. Бобът вече тъжно и глухо потропва по работната повърхност, без да формира разбираеми фигури. Затуй при тази оскъдица на изходна информация колегите "бистрят политиката". А проблемът на irenastoilova си е проблем на irenastoilova, не мой. Та - какви чертежи и е показал предприемачът - ни най-малко не ме вълнува. Ако зададе смислен въпрос, може и да получи смислен отговор. Може би. А може би не. Зависи от кефа на консултанта.
- magodeoz
- Активен потребител
.
Последна промяна probcho на 07 Ное 2010, 17:50, променена общо 1 път
- probcho
- Активен потребител
probcho, probcho, а някъде по- назад точно ти ме беше обвинил в постсоциализъм... НЕмам думи! За нанесените в червено отметки върху моя пост. Бъди жив и здрав!
- bgarch
- Потребител
magodeoz , bgarch,probcho, По мое мнение много добре ще направите, ако и за напред не се "приземите" в духа на това което изисква от Вас "разбиращия от фундаменталните житейски мъдрости" anserk. magodeoz е прав в коментара си за въпроса зададен от irenastoilova, в крайна сметка и да не получи отговор за нас това не е чак толкова лошо. Много по важно е че тук започна обсъждането на един наистина основен въпрос. "Що е то консултант и има ли той почва у нас". Дискусията правилно се насочи към рахитичната ни в тази област легислатура, дори се промъкват и нотки на конспиративни теории!
Каквато и специфика да има строитилният процес тя е бизнес точно толкова колкото и зелечукопроизводството, изстрелването на космическия телескоп "Кеплер", и проституцията. Всички тези дейности са подчинени на един и същ закон - продукт срещу заплащане. Лошото е че фигурата на консултанта-надзорник в днешния му вид е "прът в колелото на историята". Всички казионни забележки от типа"...да ама проектантите не ходят по обектите...""...да ама те ще си губят времето да се мотаят и да се занимават с несвойствена дейност...", и др. които се избълваха до сега, показват единствено колко извън закона "продукт срещу заплащане" стоят нещата в момента.
Каквато и специфика да има строитилният процес тя е бизнес точно толкова колкото и зелечукопроизводството, изстрелването на космическия телескоп "Кеплер", и проституцията. Всички тези дейности са подчинени на един и същ закон - продукт срещу заплащане. Лошото е че фигурата на консултанта-надзорник в днешния му вид е "прът в колелото на историята". Всички казионни забележки от типа"...да ама проектантите не ходят по обектите...""...да ама те ще си губят времето да се мотаят и да се занимават с несвойствена дейност...", и др. които се избълваха до сега, показват единствено колко извън закона "продукт срещу заплащане" стоят нещата в момента.
Аз определям какво е моя работа!
-
julyanvonemona - Старши потребител
julyanvonemona написа:Лошото е че фигурата на консултанта-надзорник в днешния му вид е "прът в колелото на историята".
На коя история - BG или световната
- anserk
- Активен потребител
До колкото BG е част от света - в световната разбира се!
Забележка: Думата "прът" следва да се чете "клечка"
Забележка: Думата "прът" следва да се чете "клечка"
-
anserk, знаете ли какви точно дейности извършват колегите Ви надзорници (пардон, консултанти) извън BG, и какви са техните правомощия?
- magodeoz
- Активен потребител
От там ми е закваската преди и след ... , докато някои са били на държавна работа в BG
И има друго общоприето световно наименование на тази дейност-бизнес
И има друго общоприето световно наименование на тази дейност-бизнес
- anserk
- Активен потребител
Значи - знаете? Споделете, моля... Как е ТАМ - явно е по-добре от ТУК.
- magodeoz
- Активен потребител
Ще отговоря, като предварително "нищо лично" към никой от колегите , а това в спойлера е от опита ми. Иначе казано по BG - супервайзер (от англ.) Не знам защо употребявате консултант, след като в лиценза за упражняване на дейността няма такова нещо.
Няма да коментирам двете BG наредби за лицензиране - кой и защо така е приел, превел, но не е бил супервайзер и е преписвал без превод (технически). По цял свят има надзор, а там където няма-внасят! Само ще кажа, че никъде не е приятно над главата ти да виси това Ок! на супервайзера, без което не можеш пирон да забиеш. Е, тук ве още не е така, но и това ще стане.
И ще добавя: на супер межд. летище (НАТО не го пипна)BG контрола на АС, германци - МТЧ, англичаните -ПСД ($), СМР- китайци! Три подписа от супервайзер, за да получиш $$$$$!
Така че колеги, свиквайте
Няма да коментирам двете BG наредби за лицензиране - кой и защо така е приел, превел, но не е бил супервайзер и е преписвал без превод (технически). По цял свят има надзор, а там където няма-внасят! Само ще кажа, че никъде не е приятно над главата ти да виси това Ок! на супервайзера, без което не можеш пирон да забиеш. Е, тук ве още не е така, но и това ще стане.
И ще добавя: на супер межд. летище (НАТО не го пипна)BG контрола на АС, германци - МТЧ, англичаните -ПСД ($), СМР- китайци! Три подписа от супервайзер, за да получиш $$$$$!
Така че колеги, свиквайте
- anserk
- Активен потребител
anserk написа:...По цял свят има надзор, а там където няма-внасят!
....Така че колеги, свиквайте....
anserk, някой да е твърдял, че някъде по света (освен у нас, в България) няма строителен надзор? Та с какво точно трябва да свикваме?
- с това, строителният надзор да се упражнява от счетоводители, адвокати, офис- менаджерки и всякакви други екземпляри, имащи магистърско образование (забележи- няма изискване за строително, само за магистърско, каквото и да е, може и фармация!!!)
- с това, строителният надзор да се упражнява не от правоспособни лица със съответното строително образование, ами от посочените по- горе лица, набавили си списък, в който са включили "мъртви души"- архитекти и инженери.
- с това, строителният надзор да се свежда само до оформяне на бюрократични актове, чието съдържание не е ясно на посочените по- горе лица (и няма като как да им е ясно без да са учили и ден що е то строителство) и без зад тези актове да стои каквато и да е свършена работа. Актове заради самите актове!
Добре си направил, че си превел понятието "строителен надзор" на различните езици. Ама можеше да си направиш труда да разбереш и какво точно се крие зад това понятие. И кой има правото (по- точно казано- правоспособността) да го извършва във въпросните страни. И има ли страна от изброените от теб (признавам че не познавам практиката в Русия), в които правоспособните проектанти да нямат право да упражняват строителен надзор на собствените си обекти, та да трябва да съставят списък от "мъртви души" и да се нареждат на опашка за лиценз, ако са били послушни, разбира се?
Между впрочем- ако другите понятия са ти толкова точни като немските, то значи и превода ти не е читав! На немски език се нарича не Oberwachung, а Überwachung или по- точно Bauüberwachung. А твоето Aufsieeht е Aufsicht и се използва за други неща, не за строителен надзор.
- bgarch
- Потребител
Немски не знам ,за което се извинявам, а и само той ми липсва тепърва
Има нещо съществено, което не искате да приемете, уважаеми колега! С предаване на проекта си, вие сте се продали, вкл. с идеята си! От тук нататък всички са длъжни да изпълняват проекта Ви, без изменения! От вас няма нужда на обекта! Друг носи отговорност (вкл. със застраховките) за точното му и стриктно прилагане - без изменения! Накрая, вие с подписа си по ЗАКОН ще установите, че идеята ви е приложена БЕЗ изменение.
А, ако се наложи да има изменения по искане на собственика, то това е супервайзера и никой друг, който ще реши дали може да стане по закон, ще съгласува със собственика точно и със заповед ще ви нареди какво се иска, след като представите писмен договор /анекс/ със собственика за това изменение и той се прилага
Ако СТЕ проектант - СТЕ проектант! Ако СТЕ надзор - СТЕ надзор!
Има нещо съществено, което не искате да приемете, уважаеми колега! С предаване на проекта си, вие сте се продали, вкл. с идеята си! От тук нататък всички са длъжни да изпълняват проекта Ви, без изменения! От вас няма нужда на обекта! Друг носи отговорност (вкл. със застраховките) за точното му и стриктно прилагане - без изменения! Накрая, вие с подписа си по ЗАКОН ще установите, че идеята ви е приложена БЕЗ изменение.
А, ако се наложи да има изменения по искане на собственика, то това е супервайзера и никой друг, който ще реши дали може да стане по закон, ще съгласува със собственика точно и със заповед ще ви нареди какво се иска, след като представите писмен договор /анекс/ със собственика за това изменение и той се прилага
- anserk
- Активен потребител
anserk написа:От вас няма нужда на обекта!...
Е, точно за това иде реч! Това е нашенското разбиране за строителния надзор, което го направи безсмислен и излишен в България.
НЯМА ТАКАВА БЕЗСМИСЛИЦА, като изречената от Вас по- горе в нито една от страните, които Вие сам изброихте в предишния си пост. Това са практически реализираните идеи на хората, които на принципа "разделяй и владей" ликвидираха управлението на строителството у нас. То им беше нужно, пожънаха много плодове от това. Ама България губи вече твърде много от тази ликвидация- най- малкото са загубите на европейските пари, определени за строителни дейности за България. Без реално управление на строителния процес, включващ истински строителен надзор, пари от тях няма да получим!
- bgarch
- Потребител
anserk написа:А, ако се наложи да има изменения по искане на собственика, то това е супервайзера и никой друг, който ще реши дали може да стане по закон, ще съгласува със собственика точно и със заповед ще ви нареди какво се иска, след като представите писмен договор /анекс/ със собственика за това изменение и той се прилага
Да попитам - тоз блян откъде се роди? Щото в закона пише друго.
- magodeoz
- Активен потребител
magodeoz, bgarch, anserk, probcho , заповядайте да продължим този разговор в другата тема за "супервайзера"!
-
Нали искахте да знаете как е по света и у нас Тук проектанта пише в ЗК разни СМР, които не са включени в ПСД-то на обекта и после строителя ги актува като непредвидени, надвишени,ззаменени и ..., ама няма кой да ги плати ! Възложителя не издава заповеди, а действа по контракти с ... не само проектантите, и има одобрен бюджет за строежа
Нали става въпрос за уПравление на проект, а не за наблюдатели на ООН или консултации от философи и доктори
Управлението включва и усвояване на финансите, спазване на членове и алинеи, стрителни и НЕстроителни правила, доставки и ....
Нали става въпрос за уПравление на проект, а не за наблюдатели на ООН или консултации от философи и доктори
Управлението включва и усвояване на финансите, спазване на членове и алинеи, стрителни и НЕстроителни правила, доставки и ....
- anserk
- Активен потребител
Има нещо съществено, което не искате да приемете, уважаеми колега! С предаване на проекта си, вие сте се продали, вкл. с идеята си!
anserk
Категорично твърдя, че това никъде не е така, дори тук в BG, да не говорим за GB. Съвсем отделен въпрос е че повечето от нас които се занимаваме и с проектиране сме абсолютно неграмотни по отношение възможностите които ни дава закона да продаваме идейте си като едновременно с това си пазим правата и в хода на изпълнението на нашите обекти
-
70 мнения
• Страница 3 от 4 • 1, 2, 3, 4
Назад към Строителство и регулация
|
|