начало

Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС

проучване на съседни имоти

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

проучване на съседни имоти

Мнениеот lexter » 18 Фев 2012, 17:56

Здравейте! Налага ми се да проуча един съседен имот и се чудя откъде да започна.
Интересува ме да разбера какво може да се строи в този имот, с каква височина и т.н. характеристики. Не разполагам с документи на имота, а само с извадка от кадастралния регистър на НИ, където е посочен идентификатор, начин на трайно ползване (Незастроен имот за курортно-рекреационен обект).
Интуитивно се насочвам към това да запитам в общината дали могат да ми предоставят информация (вероятно извадка от ПУП, ако има такъв), а ако не - по реда на ЗДОИ. И въобще всякаква документация и информация, която е публично достъпна ще е от полза, за да си изясня какво възнамеряват и е позволено да строят съседите :)
Ако някой се е сблъсквал с нещо подобно и желае да сподели опит, ще съм благодарен.
Suaviter in modo, fortiter in re
lexter
Потребител

Re: проучване на съседни имоти

Мнениеот julyanvonemona » 19 Фев 2012, 10:30

Ако разбирате от планове ,колкото и равнодушни да са общинарските чиновници можете да зададете подходящи въпроси и ще разберете всичко в съответната община. Цялата тази информация е публична!
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот emilgrigorov » 19 Фев 2012, 10:41

lexter написа:Здравейте! Налага ми се да проуча един съседен имот и се чудя откъде да започна.
Интересува ме да разбера какво може да се строи в този имот, с каква височина и т.н. характеристики. Не разполагам с документи на имота, а само с извадка от кадастралния регистър на НИ, където е посочен идентификатор, начин на трайно ползване (Незастроен имот за курортно-рекреационен обект).
Интуитивно се насочвам към това да запитам в общината дали могат да ми предоставят информация (вероятно извадка от ПУП, ако има такъв), а ако не - по реда на ЗДОИ. И въобще всякаква документация и информация, която е публично достъпна ще е от полза, за да си изясня какво възнамеряват и е позволено да строят съседите :)
Ако някой се е сблъсквал с нещо подобно и желае да сподели опит, ще съм благодарен.

А Вашият интерес към имота на съседите от какво е породен? От любознателност, нездраво любопитство, или благородна завист. Или , може би , просто имате желание да си закупите имота ?

Защото, съвсем спокойно, можете да попитате самите собственици :D
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 19 Фев 2012, 10:52

Защото, съвсем спокойно, можете да попитате самите собственици

И това е решение, макар че не можеш да бъдеш сигурен нито в компетентността, нито в искренността на съседите!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот emilgrigorov » 19 Фев 2012, 11:02

Да де, така е. Но ако подбудите са, каквито интуитивно предполагам, че са, тогава бих постъпил, както melly каза в една друга тема: " чек аз да бЕгам бързо от тука" :D
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 19 Фев 2012, 11:16

В личната си политика, винаги съзнателно съм се стремял да ингнурирам интуитивните (мой и чужди) подбуди!
Просто априори приемам, че всеки иска да има някаква преднина пред другия и от тук нататък построявам всичките си хипотези.
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот nk7702n » 19 Фев 2012, 11:34

lexter написа:Здравейте! Налага ми се да проуча един съседен имот и се чудя откъде да започна.

Всъщност, няма никаква пречка да си направите справка за имота в съответната община, даже е за предпочитане преди закупуване на даден имот човек да е наясно какво може да строи в него и изобщо какви са предвижданията на ОУП за този имот. Понякога юристите срещат в практиката случаи, в които хората закупуват имоти и сгради, без да са проучили предварително нещата и след това обвиняват адвокатите, че не можели да строят нещо - си, че им изниквали проблеми от страна на общината и всякакви изненади.
П.П. Информацията, която е публична, би следвало да се предоставя свободно и без ограничение на гражданите. За извадка от ПУП се съмнявам, че ще можете да си вземете без пълномощно от собственика, но справка и информация никой не би следвало да Ви отказва. Ако не Ви е проблем, можете да поговорите и със собственика относно това, което Ви интересува.
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот lexter » 19 Фев 2012, 11:48

благодаря на писалите! Не искам да строя или купувам имота, а да разбера до колко законно могат да си строят съседите и в какви строителни параметри да застрояват.
обмислям варианта да се иска виза за проектиране по 140, ал. 2 зут за собствения имот и така се надявам, че ще излезе за съседите какво биха могли да построят.
А и си мисля, че ако получат разрешение за строеж, бих могъл да се снабдя с копие от него и с инвестиционния им проект.
Относно това да попитам самите съседи - оттам е целият проблем, иначе нямаше да си правя гимнастиката ;)
Suaviter in modo, fortiter in re
lexter
Потребител

Мнениеот emilgrigorov » 19 Фев 2012, 12:01

Ясно. Зима, скука, либидо, все неща от значение.
По проектите и Разрешението за строеж не сте страна, въпреки, че РС-то е публично достъпно и може да го прочетете. По устройствените планове сте страна и може, легитимирайки се с документа си за собственост, да поискате както официална извадка от тези планове, така и целите планове, и актовете по тях. Дори и от междинните документи по същите.
За да ви ги разгадае някой, най-добре си платете на архитект за по-просторна консултация. Ще Ви спести доста време и безхаберни емоции и лутане.
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Назад към Строителство и регулация