начало

Съдийската колегия единодушно защити съдия Мирослав Петров Съдийската колегия единодушно защити съдия Мирослав Петров

Промяна фамилията на ЕТ

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Промяна фамилията на ЕТ

Мнениеот jovana » 17 Мар 2004, 16:28

Колеги, ако жена ЕТ смени фамилията си /брак/, ново ЕТ ли трябва де си учреди, или просто да подаде заявление за вписване на промяна на името?А следва ли да се запазва име в този случай?Какво става с булстата?
jovana

Re: Промяна фамилията на ЕТ

Мнениеот geo_19 » 17 Мар 2004, 16:47

Смятам, че не е необходимо, нито да се преучредява, нито да се вписва новата фамилия. Според чл. 59 ТЗ фирмата на ЕТ трябва да съдържа личното фамилното или бащиното име на търговеца с КОИТО Е ИЗВЕСТЕН В ОБЩЕСТВОТО! Съгласете се, че със старата фамилия жената първоначално все още ще е по-известна в обществото. Трябва да мине време докато обществото свикне с новата фамилия. А това не е еднозначен факт , не е и правов факт (кога новата фамилия ще стане по-известна от старата). Още повече, че регистрацията може да стане само по лично и бащино име тогава този проблем нямаше изобщо да стои на дневен ред Освен това промяната на фамилията не е от обстоятелствата подлежащи на вписвне, които според закона се вписват в 7-дневен срок от настъпването им.
geo_19
Младши потребител

Мнениеот jovana » 17 Мар 2004, 17:40

да, но жената иска да я смени, не знам какви са причините.Какво да правим?
jovana

Мнениеот ivonet » 17 Мар 2004, 18:24

просто и лесно е подаите заявление за промяна в обстоятелствата като както и колегата така и закона в чл.59 разрешава фирмата да съдържа бащино име за съжаление ще трябва след новото решение с което е направена промяна на името да извадите нов БУЛСТАТ които ще съвпада със съществуващия но пак ще ви приберат такса за пластмасовото картонче и не напоследно място не забравяйе да се отбиете в съответната данъчна служба с копие от решението за да подадете декларация за промяна в обстоятелствата 14 дневен срок виж ДПК и съоттветното РУСО оново декларация там срока е 3 дневен ако не са гопроменили от настъпване на обстоятелството УСПЕХ
ivonet
Нов потребител

Мнениеот geo_19 » 17 Мар 2004, 18:30

Ами, тога да действа - щом иска да бъде вписано това обстоятелство никой не я спира. Но тогава, не съм много сигурен ще трябва май и нов Булстат и нова данъчна регистрация. Абсолютно съм сигурен съм, че при прехвърляне на фирма (от баща на син например), се променя и данъчния номер и Булстата, тъй като наименованието на данъчния субект се променя.
geo_19
Младши потребител

Мнениеот счетоводител » 17 Мар 2004, 23:00

Не смятате ли,че е възможно да се мине само с едно удостоверение за идентичност на имената?
счетоводител

Мнениеот divel » 18 Мар 2004, 10:20

Колега, аз съм се занимавала точно с такъв случай.
1. Необходимо е да се провери ново уникалност на име и с удостоверението се подава заявление до съда за промяна в обстоятелствата, а именно промяна във фирмата. Не са необходими никакви други обяснения.
2.С удостоверение за идентичност на имена във никакъв случай няма да мине.
3.Смяна на картончето Булстат и декларация в данъчното за промяна.
divel

Мнениеот jovana » 18 Мар 2004, 11:57

Много ви благодаря, колеги, страхотни сте!
jovana

Мнениеот питбула » 18 Мар 2004, 15:05

Не е неободимо да се променя името на ЕТ, просто при нужда се попълвадекларация за идентичност на имената, т.е. че името изписано в личната карта и името в съдебното решение са име на едно и също лице.
питбула

Мнениеот dorry » 25 Май 2009, 15:25

И аз имам подобен проблем. Ще пререгистрирам 1 фирма и едновременно с това ще й кача и отчетите в АВ, обаче Едноличния Търговец / ЕТ/ взел та сключил граждански брак и си променил фамилията, понеже е дама, и отзад в А1 в списъка с приложените документи, може да се прилага Акт за граждански брак, но дали въобще трябва да и се сменя фамилията на жената във името на фирмата и в основни обстоятелства, с новата фамилия ли трябва да я напиша, по това, което прочетох по - горе стигнах до извода, че не трябва да пипам фамилията, но темата е малко старичка и все пак нещата се изменят непрекъснато, ако може някой да ми отговори, ще съм му супер много благодарна.
dorry
Нов потребител

Назад към Търговско право