начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

Какъв данък трябва да плащам ?

Дискусии и казуси в областта на данъчното право
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Какъв данък трябва да плащам ?

Мнениеот sharkness » 25 Май 2012, 01:34

Здравейте :)
Участвам в мулти-левел-маркетингова компания.Скоро попълвах декларация за получаване на паричните ми бонуси.Т.к. не съм наясно моля някой да ми разясни какви данъци трябва да плащам, ще му бъда искрено благодарен.
Регистриран съм в компанията като физическо лице.Поличавам парите си по IBAN в сметката.Не се водя на трудов договор или нещо от сорта.Водя се като партньор дистрибутор (самостоятелен).

Хубав ден от мен !!! :)
sharkness
Нов потребител

Re: Какъв данък трябва да плащам ?

Мнениеот microfin » 25 Май 2012, 23:55

Трудно някой ще Ви отговори, без да знае какъв точно е договора и какво пише в него... Първо Вие трябва да сте наясно какво питате, вместо да използвате фрази като "...нещо от сорта" ..
microfin
Младши потребител

Мнениеот microfin » 25 Май 2012, 23:58

По въпроса с данъците и осигуряването ще възникнат и редица въпроси, които няма как да знаем, от типа на: осигуряван ли сте на друго основание, имате ли намалена работоспособност над 50%, получавате ли някаква пенсия и т.н...
microfin
Младши потребител

Мнениеот sharkness » 29 Май 2012, 20:23

Здравейте отново,
благодаря за обратната връзка.

Не съм подписвал абсолютно никакъв договор за работа.Студент съм (т.е. ВУЗ-ът ме осигурява), нямам намалена работоспособност и не получавам никакви доходи.
Попълнил съм декларация ,в която пише че осъществявам своя бизнес като самостоятелен търговец за своя сметка и отговарям сам за данъчното и осигурителното облагане на своите доходи.Не съм служител и не действам по възложение на фирмата.Всички комисионни ,които следва да получа като партньор ще получа на банковата сметка дадена от мен.(Компанията е млм)

Интересувам се фирма ли трябва да си направя,какви данъци трябва да плаща.Задавам въпроса си абстрактно ,т.к. това е всичко ,което мога да пресъздам като информация.

Благодаря предварително !!!
sharkness
Нов потребител

Мнениеот cheresharov » 31 Май 2012, 16:01

вие не сте търговец в никакъв случай. не работите за своя, а за чужда сметка, защото всъщност продавате продуктите на мултилевъл компанията и получавате комисион за това. тъй като сте осигурен като студент, компанията не е длъжна да ви удържа и внася осигуровки. дължите данък общ доход върху сумите, постъпили по сметката ви като възнаграждение(комисион).Ако купувахте продукта за своя сметка и го препродавате на трети лица, може да се приеме, че извършвате самостоятелна търговска дейност и тогава сте задължен да се регистрирате като едноличен търговец или да учредите търговско дружество. тогава парите, които получавате от клиенти обаче щяха да идват директно по сметката ви, а не да ги отчитате в компанията и после да получавате комисион. в този случай дължите данък върху печалбата, която отчитате в края на годината.
за съжаление, като комисионер закона не ви признава разходите, които правите за дейността, защото се приема, че я извършвате от името и за сметка на търговеца. ето защо, ако правите лични разходи, компанията следва да ви ги възстанови отделно, а не като чат от възнаграждението, иначе те ще бъдат обложени с данък общ доход. тези разходи не се облагат само при свободните професии.
моят съвет е да не извършвате комисионерски услуги без писмен договор, особено ако извършвате преки продажби на стоки и услуги. в такъв случай данъчните могат да приемат, че сте извършвали търговка дейност за своя сметка, без да сте се регистрирали като търговец(освен ако не издавате касови бонове от името на компанията).
cheresharov
Нов потребител

Мнениеот sharkness » 31 Май 2012, 19:02

Благодаря за отговора !
sharkness
Нов потребител

Мнениеот nevena_sf » 15 Юли 2012, 12:04

В края на годината тази компания ще изпрати справка за изплатените доходи на физически лица в НАП и ще съпоставят сумите от тази справка по годишната данъчна декларация, която сте попълнили.
За всяка сума, която ви изплащат по сметка трябва да се издава служебна бележка.
нормативно признатите разходи за 25%. Отделно трябва да ви удържат и осигуровки, но може и да не ви удържат. В края на годината когато подавате ГДД правите изравняване на осигурителния доход и респективно или довнасяте осигуровки или данък, може и нищо да не довнесете, но това което декларирате трябва да е същото със справката на компанията. Ако има разминаване, ревизия.
nevena_sf
Нов потребител

Назад към Данъчно право