- Дата и час: 29 Ное 2024, 08:46 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Скица на стара къща
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
48 мнения
• Страница 1 от 3 • 1, 2, 3
Скица на стара къща
Здравейта,имам два въпроса относно къща строена през 1933 г.Къщата е запазена ,но се налага смяна на покрива.Известно ми е ,че ако го изменя конструктивно ,ще ми трябва разрешение от съседа с който сме на граница.В скицата на имота пише ниско застрояване до 10 м. В момента реално е 6 м.Въпроса ми е ,мога ли да повдигна покрива с 50 см като няма да го видоизменям ,без съгласието на съседа.И второ,къщата няма никакви строителни книжа,възможно ли е да се съхраняват такива в общината.Благодаря .
- ruskata
- Младши потребител
Re: Скица на стара къща
Щом е от 1933г. със сигурност книижата на къщата се съхраняват! По трудно се откриват тези от 1973 до 1975 но и те се съхраняват. Както в друга тема стана въпрос, по правило тези архиви са любимо гориво за пироманите и са "изгорели". В повечето случай има общинари - живи свидетели на изгарянето. Въпреки това при подходящ подход, някой "случайно" може да открие, че точно това което търсите огъня не го е засегнал. Въпроса за съгласието на съсдеда или не, е значително по-сложен - особено за къща строена преди 1951г.
Аз определям какво е моя работа!
-
julyanvonemona - Старши потребител
Бкагодаря,за бързия отговор.Разбирам ,че той няма да ми послужи за решаването на проблема ми с покрива,но все пак ми помага да направя стъпка в правилната посока в лабиринта на казуса.
- ruskata
- Младши потребител
ruskata Опитайте се да разберете дали сградата в същност не представлява две сгради опряни на границата с калканни зидове!
-
ruskata проблемът Ви е решим. Ако само ремонтирате покрива и запазите вида му не е необходимо съгласието на съседа ви при условието че двете къщи не са със обща стена. Ако ще повдигате покрива ще ви трябва разрешението на съседа. И за двата случая добре е да отидете в Общината в техническата служба и да попитате какво е необходимо да направите за да ви разрешат строителството.
- nikonik
- Младши потребител
nikonik написа:И за двата случая добре е да отидете в Общината в техническата служба и да попитате какво е необходимо да направите за да ви разрешат строителството.
Защо си мислите, че в общината има хора достатъчно в час, за да преценят последиците от дйствалия по време на изграждане не къщата чл.133 ЗИСС
Последна промяна julyanvonemona на 25 Авг 2012, 10:37, променена общо 1 път
-
nikonik написа:...И за двата случая добре е да отидете в Общината в техническата служба и да попитате какво е необходимо да направите за да ви разрешат строителството.
Автогол
Carthago delenda est.
- emilgrigorov
- Активен потребител
emilgrigorov написа:nikonik написа:...И за двата случая добре е да отидете в Общината в техническата служба и да попитате какво е необходимо да направите за да ви разрешат строителството.
Автогол
Абсолютно! И червен картон за ruskata
+1
-
Най-малкото, защото отговорът води към едни 5-10000 лева допълнителни разходи, ако въобще даде решение. Защото е напълно вероятно да ги насочи към голямата каша
Колко струва да оправите и покривът на комшията, напълно безплатно за него?
Между другото, julyanvonemona, би ли ме светнал по следния въпрос: Как стоят нещата с отклоненията и екзекутивите по ЗИСС и последващите, до ЗТСУ ?
Колко струва да оправите и покривът на комшията, напълно безплатно за него?
Между другото, julyanvonemona, би ли ме светнал по следния въпрос: Как стоят нещата с отклоненията и екзекутивите по ЗИСС и последващите, до ЗТСУ ?
Carthago delenda est.
- emilgrigorov
- Активен потребител
Някой преди време ми беше казвал, че в общините трябва човек да отива с готово решение и конкретно искане, а не с отворени въпроси без отговор. С времето се убедих, че това е най - правилният подход., за да се предпази човек от попадане в нежелани каши и проблеми.
- nk7702n
- Старши потребител
emilgrigorov написа:Между другото, julyanvonemona, би ли ме светнал по следния въпрос: Как стоят нещата с отклоненията и екзекутивите по ЗИСС и последващите, до ЗТСУ ?
По времето на ЗИСС това понятие "екзекутиви" не е съществувало. Нещо повече! Тези които го създадоха в началото на 80-те (само за държавното тогава строителство) са били еротични погледи в очите на бащите си!
-
julyanvonemona написа:emilgrigorov написа:Между другото, julyanvonemona, би ли ме светнал по следния въпрос: Как стоят нещата с отклоненията и екзекутивите по ЗИСС и последващите, до ЗТСУ ?
По времето на ЗИСС това понятие "екзекутиви" не е съществувало. Нещо повече! Тези които го създадоха в началото на 80-те (само за държавното тогава строителство) са били еротични погледи в очите на бащите си!
В такъв случай за отклоненията, не само от правата вяра и сексуалната ориентация
Зачекнах, защото в доста сгради от 40-те има отклонения от одобрените проекти, очевидно изпълнени по време на строителството, които по настоящем си отиват в "съществени"
В действителност екзекутиви има по цял свят. Поради простият факт, че няма проект, при който изпълненото да е 100% идентично с предначертаното
Последна промяна emilgrigorov на 25 Авг 2012, 11:58, променена общо 1 път
Carthago delenda est.
- emilgrigorov
- Активен потребител
nk7702n написа:Някой преди време ми беше казвал, че в общините трябва човек да отива с готово решение и конкретно искане, а не с отворени въпроси без отговор. С времето се убедих, че това е най - правилният подход., за да се предпази човек от попадане в нежелани каши и проблеми.
+1
Rara avis in terris
-
bebitor - Активен потребител
emilgrigorov написа:В действителност екзекутиви има по цял свят. Поради простият факт, че няма проект, при който изпълненото да е 100% идентично с предначертаното
Нямам представа как е по цял свят но знам че за разлика от BG в GB екзекутиви няма!
Освен това съм убеден, че за разлика от този чикиджийски статут, който им е отредила родната легислатура, "екзекутивите", до колкото ги има по света са уредени по съвсем различен начин.
-
ruskata включете си личните съобщения все пак. Иначе сте едностранно отворена
-
julyanvonemona написа:Нямам представа как е по цял свят но знам че за разлика от BG в GB екзекутиви няма!
Освен това съм убеден, че за разлика от този чикиджийски статут, който им е отредила родната легислатура, "екзекутивите", до колкото ги има по света са уредени по съвсем различен начин.
И в GB няма такова изпълнение, съответстващо на 100% с първоначалния проект. И там нещата са уредени по подобен начин.
Та, ако нямаш идея как са решавани в периода до ЗТСУ, кажи си. Но все пак имаш доста богат опит. Няма смисъл да философстваме около ненормалните явления
Принципно аз се оправям с подобни проблеми доста "радикално"
Carthago delenda est.
- emilgrigorov
- Активен потребител
Настройките за лични са оправени .
- ruskata
- Младши потребител
При действието на ЗТСУ всяко атклонение от действащите проекти номинално се считаше незаконно строителство, въпреки че ако не се нарушаваха основните неща, които днес са конституирани в текстовете на чл.154 (2)1,2,3, възложителя винаги имаше право да поиска промяна в проктите и разрешиението за строеж. даваше нови чертежи и нещата се случваха! Лиепсваше безумния институт на консултанта - надзорник (В системата ЗТСУ той се появи след 1996-8г.), а ако нещо от забранените неща се случеха, отговорност носеше лицето променило (дописало разрешението за строеж).
Тогава (до 1996г.) РС се издаваха от н-к отдел ТСУ, главния само одобряваше проектите.
Но пак повтарям в GB "екзекутиви" няма, нито има "консултант - надзорник" овластен с подобни както тук права! Отговорността се носи от проектанта, който е и пълновластен господар за това какво и как да се променя по време на строителството, разбира се договорирано с възложителя. Строителя стои слуша с изправени уши и изпълнява точно проекта или евентуалните негови промени. Не казва ни гък ни бум ни дум! Тези дейности там са дълбоко застраховани и застрахователя си отваря очите на 14 при създаване на застрахователната полица!
Тогава (до 1996г.) РС се издаваха от н-к отдел ТСУ, главния само одобряваше проектите.
Но пак повтарям в GB "екзекутиви" няма, нито има "консултант - надзорник" овластен с подобни както тук права! Отговорността се носи от проектанта, който е и пълновластен господар за това какво и как да се променя по време на строителството, разбира се договорирано с възложителя. Строителя стои слуша с изправени уши и изпълнява точно проекта или евентуалните негови промени. Не казва ни гък ни бум ни дум! Тези дейности там са дълбоко застраховани и застрахователя си отваря очите на 14 при създаване на застрахователната полица!
Последна промяна julyanvonemona на 25 Авг 2012, 16:30, променена общо 1 път
-
julyanvonemona написа:... Лиепсваше безумния институт на консултанта - надзорник (В системата ЗТСУ той се появи след 1996-8г.)...
... нито има "консултант - надзорник" овластен с подобни както тук права!
Отговорността се носи от проектанта, който е и пълновластен господар за това какво и как да се променя по време на строителството разбира се договорирано с възложителя. Тези дейности са дълбоко застраховани и застрахователя си отваря очите на 14 при създаване на застрахователната полица!
Дискусията и въпросът за отклоненията бяха пряко обвързани с темата. Не знам като как се отплесна към консултант-надзорниците.
Между другото, лично аз съм имал обекти като супервайзер и в GB, и в бившите колонии. Освен това съм участвал в строежи, в една или друга роля, къде ли не по света. Нещо си много в страни
Единствено за собственикът си прав. И проектантът прави, каквото поиска собственикът. В противен случай - много лошо. Такова чудо като в БГ няма никъде, освен в Русия. А тази свинщина в проектирането от последните 15-20 години, е те такова чудо няма никъде .
Та, очевидно не знаеш как са се разрешавали проблемите с отклоненията по онова време, времето преди ЗТСУ
Carthago delenda est.
- emilgrigorov
- Активен потребител
emilgrigorov Всъщност, ако внимтелно вникнеш в поста ми ще видиш че говорим за едно и също нещо и никак не съм в страни!
-
48 мнения
• Страница 1 от 3 • 1, 2, 3
Назад към Строителство и регулация
|
|