начало

Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС

съсед обяви,че ще прави ремонт на покрива

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

съсед обяви,че ще прави ремонт на покрива

Мнениеот mnnikol » 11 Ное 2010, 21:15

Живеем в кооперация преди седмица съсед обяви,че ще прави ремонт на покрива живее в мезонет,а всъщност се започна грандиозен ремонт на две
тераси направи дървени покриви иззида стени изцяло се промени фасадата
на кооперацията.Сега не знаем как да постъпим и не сме информирани дали
за това трябва разрешение за строеж и разрешение от съседите едни твърдят,
че трябва други не моля ако има някой запознат да даде съвет.
благодаря
mnnikol
Нов потребител

Re: моля за съвет

Мнениеот julyanvonemona » 11 Ное 2010, 21:21

За разрешение за строеж е сигурно, че трябва. Също така (поне както описвате строежа) и съгласие от всички съсобственици в сградата. А при определени условия (защото не е ясно какъв е обема на строителството) и обявление към съседите!
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот mnnikol » 11 Ное 2010, 21:40

Благодаря за отговора
mnnikol
Нов потребител

Мнениеот l____ » 12 Ное 2010, 21:26

..преди седмица съсед обяви,че ще прави ремонт на покрива живее в мезонет,а всъщност се започна грандиозен ремонт...

Грандиозен, грандиозен... колко грандиозен?! Къде е границата между грандиозен и неграндиозен ремонт!
... на две тераси направи дървени покриви иззида стени изцяло се промени фасадата на кооперацията...

Някокото дървени летви, наковани над терасата, вероятно напълно се вписват в условията на ал. 151 (1). Иззиданите стени едва ли засягат конструкцията на сградата. Ако, което е по-важно, въобще са стени, де.

... и не сме информирани дали за това трябва разрешение за строеж...

Очаквате някой да ви информира с телеграма ли?

За разрешение за строеж е сигурно, че трябва.

Аз пък не мога да бъда толкова категоричен. :oops:
При инфото, което предоставя питащият, даже никак.
l____
Потребител

Мнениеот julyanvonemona » 13 Ное 2010, 21:11

....направи дървени покриви иззида стени ....

l____, що не земеш малко да помислиш върху горната изватка от поста на питащия. После опитай отново!
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот l____ » 14 Ное 2010, 22:42

... грандиозен ремонт ... направи дървени покриви... иззида стени...

Колкото и да ги мисля тези грандиозни ремонти, покриви и стени, отдавна съм се убедил едно. Хорската завист е присъща ни.
Казно лаконично: Чуждата кокошка - патка. :)

Така че, в случая категоричността ти за необходимост от разрешение за строеж дано не е пресилена.
l____
Потребител

Мнениеот mnnikol » 15 Ное 2010, 00:05

Имам си достатъчно и зависта не ми е присъща за да ми е чуждата кокошка патка,въпросът е в това,че когато живееш в кооперация с общи части си длъжен
по един или по друг начин да се съобразяваш с останалите живущи и най-малкото да спазваш законовите норми.Никои не е твърди,че не трябва да се правят ремонти и подобрения,но да са изпълнени добре и най-малкото да бъдат уведомени живущите в кооперацията.Ще се опитам утре да кача снимки за да се види за какво иде реч.
mnnikol
Нов потребител

Мнениеот l____ » 15 Ное 2010, 12:59

Имам си достатъчно и зависта не ми е присъща...

Поздравявам те за което! :)

...когато живееш в кооперация ... си длъжен по един или по друг начин да се съобразяваш с останалите живущи и най-малкото да спазваш законовите норми.

Няма един нито друг начин да се съобразявате със съседите си в кооперацията. Начинът трябва да е съответен на законите; в случая - на ЗУТ. Толкоз!

Никои не е твърди,че не трябва да се правят ремонти и подобрения, но да са изпълнени добре и най-малкото да бъдат уведомени живущите в кооперацията.

За немалко ремонти и подобрения (а какво ли значи 'подобрение'?) изобщо не трябва да се уведомява никой. И никак не е нужно да са изпълнени добре. Защото думичката "добре" е изпълнена с много условности и емоции. И със самопреценки, неподлежащи на контрол; че и, често, на корекции.
Ако за всички подобрения уведомявахме с телеграма съседите и ги молихме за позволение да си монтираме външни ролетни щори - дограмаджийският бизнес щеше да е на нивото си отпреди 100 години.

Дай, ако искаш, да видим снимките ти. Но до дали ще ги гледаме или не - няма кой знае колко голямо значение. От значение е, дали ремонтите и подобренията на съседите могат да се причислят към чл. 151 ЗУТ. Ако могат - емоциите ти са били излишни. Ако ремонтите са различни от описаните в чл. 151 - бягай в РДНСК. И бъди настоятелен; те, в момента, нямат никаква работа - до ден два ще дойдат на проверка. (И знай, че повече със съседа ти няма да си казвате "Добър ден"... Което е преживимо, де.)
Успех!
l____
Потребител

Мнениеот magodeoz » 15 Ное 2010, 20:15

julyanvonemona е прав да твърди, че е необходимо разрешение за строеж, защото така описаните "зидани стени" и "дървени покриви" над терасите" в никой случай не могат да бъдат нито "леки слънцезащитни съоръжения", нито пък "вътрешни преустройства". Оставям настрана двойствения статут на т. нар. "покривни тераси" от правна гледна точка.
magodeoz
Активен потребител

Назад към Строителство и регулация